Όχι στους αποκλεισμούς και στις διαιρέσεις των Υγεινομικών

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Νίκαια 21/11/2020

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επενδύει στην δημιουργία μιας ακόμη διαιρετικής τομής, μεταξύ των υγειονομικών υπαλλήλων.  Το έγγραφο που στάλθηκε στα νοσοκομεία από τις ΥΠΕ, ζητάει να καταγραφούν οι υπάλληλοι που εμπλέκονται με την νόσο covid-19, χωρίς να διευκρινίζει τον λόγο της καταγραφής, αλλά με δημιουργία φημών για οικονομική παροχή, θεωρείται επιεικώς απαράδεκτο.

Θα έπρεπε το υπουργείο να γνωρίζει πως στα νοσοκομεία και στους άλλους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με όλες τις ασθένειες.

 Αντί η κυβέρνηση να εντάξει όλους τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ εδώ και τώρα, προσπαθεί να δώσει επιδόματα σε συγκεκριμένες ομάδες με σκοπό το διαχωρισμό. Μια ακόμη φορά οι αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας, αγνοούν τις φωνές των υγειονομικών που φωνάζουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μια ακόμη φορά προσπαθεί να δημιουργήσει χάσμα μεταξύ των υγειονομικών υπαλλήλων.

Καλούμε την διοίκηση του νοσοκομείου να αποστείλει συνολικές καταστάσεις όλου του προσωπικού που υπηρετεί στο νοσοκομείο, χωρίς αποκλεισμούς υπαλλήλων.

Και αυτήν την μάχη την δίνουμε όλοι μαζί, όπως άλλωστε και όλες όσες δώσαμε μέχρι τώρα.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                      Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης             Βλάχος Γεώργιος

Καταγγελία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 


Νίκαια 19/08/2021

 

Καταγγέλλουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Καταγγέλλουμε την αναίτια και απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας σε βάρος των διαδηλωτών που απότησαν φόρο τιμής στην ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Υπήρξε όργιο καταστολής, με μένος χτυπούσαν, προκαλούσαν και τραμπούκιζαν όσους συντεταγμένα υποχωρούσαν.

Οι διαδηλωτές ακολούθησαν με υποδειγματικό τρόπο τα υγειονομικά πρωτόκολλα φορώντας μάσκα και τηρώντας αποστάσεις ανάμεσα τους. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία για την απαγόρευση ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση και η αστυνομία. Η κυβέρνηση που αγνοεί εδώ και μήνες το συνωστισμό στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς, τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Η μεθόδευση της κυβέρνησης που θέλησε να επιβάλει σιγή νεκροταφείου έπεσε στο κενό.

Τα σωματεία θα συνεχίσουν και μέσα στην πανδημία να αγωνίζονται για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Για το ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος                               Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης                  Βλάχος Γεώργιος

 

 

Γιατί η κυβέρνηση είναι πετυχημένη

 

Θα μπω στην διαδικασία να αποδείξω την επιτυχία της κυβέρνησης. Για να το κάνω αυτό θα χρησιμοποιήσω μία διακηρυγμένη βεβαιότητα και ένα υποθετικό σενάριο,  τα οποία μας οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Δεν είναι μυστικό πως στο προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, έγινε σαφές με όλους τους τρόπους, η πρόθεσή της να προωθήσει την είσοδο του ιδιωτικού τομέα υγείας στις δημόσιες δομές υγείας, δηλαδή την Συνεργασία Δημόσιο και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αυτή είναι η βεβαιότητα.

Η πρόθεση της αυτή ανακόπηκε προσωρινά, αλλά δεν έφυγε ποτέ από τα σχέδιά της, λόγω της Πανδημίας. Η πανδημία έκανε εμφανές σε όλους πως για την αντιμετώπισή της, εκτός από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, χρειαζόταν ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των κτιριακών δομών με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πολύ περισσότερες από τις υπάρχουσες. Είναι σε όλους μας γνωστό πως τα νοσοκομεία ήταν και πριν την πανδημία υποστελεχωμένα και η έλλειψη ΜΕΘ ήταν επίσης δραματική.

Το λογικό λοιπόν, πριν αρχίσει ένας πόλεμος είναι να αυξήσεις τον αριθμό των στρατιωτών και τα εφόδια ώστε να βελτιώσεις τις πιθανότητες να βγεις νικητής με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Πάμε να δούμε το υποθετικό σενάριο τώρα.

Υποθέτουμε πως η κυβέρνηση προσλαμβάνει όλο το υγειονομικό προσωπικό που χρειάζονται τα νοσοκομεία επεκτείνει και ανακαινίζει της δημόσιες δομές υγείας, με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Γιατί χρόνο είχε να το κάνει μεταξύ των δύο κυμάτων της πανδημίας αλλά και όταν τα μηνύματα από όλο τον κόσμο προειδοποιούσαν για το τι θα αντιμετωπίζαμε. Μένουμε όμως στην υπόθεσή μας.

Μία ωραία πρωία τελειώνει η πανδημία και αυτό που μένει είναι, πέρα από τις απώλειες, ένα δημόσιο σύστημα υγείας επαρκώς στελεχωμένο και με επαρκείς κτιριακές δομές. Ελάτε στην θέση τους. Πως θα νομοθετούσαν την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία; Πως θα δίνανε τα φιλέτα των υπηρεσιών υγείας στους ιδιώτες; Ποια δικαιολογία θα είχαν, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας  με την στελέχωση και επέκτασή του θα κάλυπτε τις ανάγκες υπηρεσιών υγείας των πολιτών; Φανταστείτε τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν στην κοινωνία.



Αφήνουμε το υποθετικό σενάριο και πάμε στην επαύριον της λήξης της πανδημίας. Ένα σύστημα υγείας που δεν έχει ενισχυθεί θα είναι ακόμη πιο δυσλειτουργικό από ότι ήταν στην έναρξη της πανδημίας ή και πολύ πριν από αυτήν. Η κυβέρνηση θα έχει όλη την επιχειρηματολογία για να δώσει τα φιλέτα στους ιδιώτες.

 Ασφαλές συμπέρασμα λοιπόν, η κυβερνητική πολιτική είναι επιτυχημένη ως προς τους στόχους που είχε θέσει προεκλογικά. Γιατί η επιτυχία ή αποτυχία έχει να κάνει με το ποιον στόχο έχεις βάλει να επιτύχεις. Δεν είναι γενικός ο όρος της επιτυχίας, είναι σχετικός με τον στόχο. Παράδειγμα αν εγώ έχω βάλει στόχο να γίνω γιατρός και τελικά γίνω δικηγόρος, αυτό δεν είναι επιτυχία γιατί είμαι μακριά από τον αρχικό μου στόχο.

Βλέποντας έτσι την πραγματικότητα μπορούμε να εξηγήσουμε πολλές από τις κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης που μας φαίνονται παράλογες. Π.χ γιατί δεν κάνει προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού αλλά κάνει προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας; Σύμφωνα με τον στόχο της θα χρειαστεί την καταστολή πολύ περισσότερο από τους υγειονομικούς, αφού στόχος της  είναι να περάσει νόμους που θα έχουν την λαϊκή κατακραυγή. Γιατί δεν κάνει επίταξη των ιδιωτικών κλινών, αλλά επιδοτεί με τον πιο προκλητικό τρόπο τις ιδιωτικές κλινικές; Μα στόχος της είναι να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα.

Οπότε η κυβέρνηση έχει επιτύχει τον στόχο της ή τουλάχιστον βάζει τα θεμέλια για να τον πετύχει.

Η δική μας ευθύνη είναι να την πιέσουμε για να πετύχει τους στόχους του λαού και όχι τους δικούς της. Δύσκολο εγχείρημα αλλά αν αξίζει τον κόπο θα πρέπει να ρωτήσουμε όσους συνανθρώπους μας, μετά την πανδημία δεν θα έχουν χρήματα να αγοράσουν τις υπηρεσίες υγείας που θα προσφέρουν οι ιδιώτες, φυσικά έναντι αδρής αμοιβής.

 


 

Απάντηση στους εκπροσώπους της οδού Πειραιώς



Είναι γεγονός πως σαν σανίδα από τον ουρανό τους ήρθε το τελευταίο αποτέλεσμα των εκλογών. Σαν σανίδα τους ήρθαν επίσης και οι τελευταίες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι μεγαλύτερες των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών.

Για μια ακόμη φορά η κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ, σε ρόλο Κυβερνητικού εκπροσώπου διαλαλεί την πραμάτεια της.
Επιδίδεται σε προσωπική επίθεση, γιατί ο φόβος τους έχει στοιχειώσει.
Θα προσπεράσω το "προσωρινός", είναι αλήθεια πως αυτοί κάθε θέση την θεωρούν μόνιμη και θα προχωρήσω στην απάντηση της κυβερνητικής και αστήρικτης επιχειρηματολογίας τους.
Αφού δεν βάλανε μυαλό από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες τους, να μην υπάρχει ο Σύλλογος Εργαζομένων, προχωράνε στο έργο που πολύ καλά έχουν μάθει να κάνουν, στις προσωπικές επιθέσεις σε νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η παράταξη που έχει 3 στους 11 εκλεγμένους εκπροσώπους εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κατηγορεί για ολιγαρχισμό τον Πρόεδρο που εκλέχτηκε με την νόμιμη διαδικασία από την πλειοψηφία του ΔΣ. Έχουν συνηθίσει να τους παραδίδουν τα κλειδιά, άσχετα με τις δημοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Επέλεξαν να απέχουν από την εκλογή Προεδρείου σε μία ακόμη προσπάθεια κωλυσιεργίας των διαδικασιών, έτσι ώστε να είναι πειθήνια όργανα των αφεντικών τους.
Αναφέρουν αυτά που η κυβέρνηση έκανε ή θα κάνει στο Νοσοκομείο, ως γνήσιοι εκπρόσωποι της οδού Πειραιώς. Πάμε να τα δούμε όμως
Ανακατασκευή Ψυχιατρικού, η οποία παραδόθηκε στην εφημερία του Σαββάτου αλλά δεν παραδόθηκε και εντελώς, στο μισό κτίριο νοσηλεύονταν ασθενείς και στο άλλο μισό γίνονταν επισκευές. Φυσικά μιλάμε για ψυχιατρικούς ασθενείς όπου τα οικοδομικά υλικά που υπάρχουν στον χώρο, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα τόσο για τους ίδιους όσο και για το προσωπικό του τμήματος.

Επέκταση της ΜΕΘ, γεφύρι της Άρτας. Ας πούμε όμως πως τελειώνει άμεσα, με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσει;

Η τροποποίηση των παλιών ΤΕΠ, η οποία έχει ζητηθεί εδώ και πολύ καιρό από τον Σύλλογο εργαζομένων, έγινε με τον ίδιο πρόχειρο τρόπο που έγιναν όλες οι μετατροπές στο Νοσοκομείο χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη και φυσικά χωρίς να πληρούν καμία από τις προδιαγραφές. Τι έγινε βραχεία νοσηλεία ή χώρος νοσηλείας υπόπτων covid; Γιατί και τα δύο στο ίδιο χώρο δεν γίνεται να λειτουργούν και αν λειτουργούν είναι λάθος. Περιμένω να δω τα σχέδια.

Οι κλίνες ΜΕΘ, ο νέος Αξονικός, η ανακαίνιση των χειρουργείων κλπ είναι όλα μέσω ιδιωτικών δωρεών, οι οποίες και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη. Και με ποιο προσωπικό θα δουλέψει ο νέος αξονικός;

Μιλάτε για κατόρθωμα την πρόσληψη 57 συναδέλφων με διετείς συμβάσεις, την ώρα που τα κενά στην Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι 297 άτομα. Προσθέτετε στο προσωπικό που προσλήφθηκε τους 13 συναδέλφους που ήρθαν για απόκτηση ειδικότητας όταν ο προγραμματισμός ήταν για 60. Επίσης οι παραπάνω συνάδελφοι είναι εκπαιδευόμενοι, που σημαίνει πως δεν μπορούν να υπολογίζονται στο κυκλικό ωράριο της υπηρεσίας.

Και ενώ οι ελλείψεις σε Ιατρικό προσωπικό είναι παραπάνω από 100, μιλάτε για 22 που αναμένονται. Μιλάτε για προκήρυξη γιατρών που τρέχει, την ώρα που η Πανδημία είναι στο αποκορύφωμά της και θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί εχθές,  όπως και στους υπόλοιπους κλάδους που υπάρχουν τραγικές ελλείψεις. Δεν θα έχει θερμαστή βάρδιας το Νοσοκομείο τον χειμώνα, γιατί οι τρεις που έχουν απομείνει θα πρέπει να πάρουν και τα ρεπό τους, όπως και την άδειά τους, κάποια στιγμή.

Να σας θυμίσω πως επί διοίκησης Γεωργόπουλου όπου είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση στην ΔΥΠΕ ο εκπρόσωπός σας στο ΔΣ του Συλλόγου, πάλι κυβερνητικό συνδικαλισμό έκανε. Οπότε μην μου λέτε εμένα τι έκανα και αν διαμαρτυρήθηκα επί ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα στις επάλξεις, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, διεκδικώντας το καλύτερο για όλους μας και όχι χαϊδεύοντας κυβερνητικά αυτιά.

Θα πάω στο τέλος του εγγράφου σας, προσπερνώντας την χαμηλού επιπέδου δημαγωγία σας, όπου λέτε πως  η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Έχετε μπερδέψει μάλλον την επιδότηση, με την επίταξη. Αυτή την στιγμή η κυβέρνησή σας ονομάζει επίταξη, την επιδότηση των ιδιωτικών κλινικών και μάλιστα με μπόλικο χρήμα.

Ξέρω πως ο μεγαλύτερος φόβος σας είναι η συλλογική δύναμη των εργαζομένων και να είστε σίγουροι πως είναι σε διαδικασία ενεργοποίησης.



Επίσης επειδή δεν σας φοβάμαι, παραθέτω παρακάτω και την ανακοίνωσή σας.



Τσολάκης Ιωάννης
Πρόεδρος Του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων



 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ