Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

 Σήμερα βιώσαμε για μία ακόμη φορά τη «δημοκρατία» όπως την αντιλαμβάνεται η ηγεσία του Π.Ι.Σ. και το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την παρέμβαση ιατρών και άλλων υγειονομικών στην ημερίδα που διοργάνωνε ο Π.Ι.Σ. με θέμα: «Ενημέρωση και διάλογος για τις Συμπράξεις Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα στη παροχή υπηρεσιών υγείας». Από μέρες υπήρχε απόφαση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για παναττική στάση εργασίας στις 11/12/19 ώστε να μπορέσουν οι μαχόμενοι υγειονομικοί να παρέμβουν και να υπερασπιστούν το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας. Σημειώνουμε μερικές παρατηρήσεις σχετικά:
·       Εντύπωση μας κάνει η παρουσία από πολύ νωρίς δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από μία επιστημονική ημερίδα, με σκοπό να παρεμποδίσουν την είσοδο ιατρών, μελών του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. και εκλεγμένων αντιπροσώπων της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. στην ανωτέρω φιέστα. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του Π.Ι.Σ. και οι εκπρόσωποι του Υπ. Υγείας που ήταν μέσα στην ημερίδα δε ζήτησαν από τα ΜΑΤ να αποχωρίσουν, ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν οι υγειονομικοί, οπότε ας αφήσει τα περί διαλόγου και δημοκρατίας ο κ. Εξαδάκτυλος και η ομήγυρής του.
·       Εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι οι … δημοκράτες της ηγεσίας του Π.Ι.Σ. δεν ανησύχησαν αν τραυματίστηκε κάποιος από τους συναδέλφους τους, αλλά έκαναν παράπονα σε στελέχη της Αστυνομίας ότι χάλασαν την εικόνα της εκδήλωσης που είχε και ξένους προσκεκλημένους βεβαίως βεβαίως.
Προφανώς οι μαχόμενοι υγειονομικοί δε χωράνε στις επίσημες αίθουσες του Ζαππείου. Δε χωράνε γιατί όπως φαίνεται οι θέσεις ήταν ήδη κρατημένες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας, τα στελέχη της κυβέρνησης, τους businessman, τους τραπεζίτες και τους διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων στους οποίους θέλουν να ξεπουλήσουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Ποιες είναι αλήθεια οι προτάσεις της ηγεσίας του Π.Ι.Σ. και του Υπουργείου;
·       Λειτουργία των νοσοκομείων ως «ΝΠΙΔ - μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις». Θέλουν να γίνουν τα νοσοκομεία αυτοχρηματοδοτούμενα ιδρύματα με ίδια έσοδα ώστε να περικοπούν ακόμα περισσότερο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία. Δηλαδή προωθούν τη λειτουργία των νοσοκομείων με βάση τους κανόνες της αγοράς, για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους. Μόνο έτσι θα παίρνουν καλές αξιολογήσεις. Πως θα το πετύχουν αυτό; Καταστρατηγώντας τις μόνιμες εργασιακές σχέσεις (ήδη πρότειναν μόνο οι διευθυντές που θα αποτελούν το 25% του δυναμικού να έχουν σταθερό μισθό), εφαρμόζοντας τα αντιεπιστημονικά DRGs, μειώνοντας τις δαπάνες για παροχές, φάρμακα, εξοπλισμό.
·       Εδώ έρχονται και οι ΣΔΙΤ, μέσα από τις οποίες θα μεταβιβάζεται μέρος από τα κέρδη των θετικών ισοζυγίων των νοσοκομείων στους ιδιώτες-επενδυτές. Γι αυτό ζητάνε επίμονα τη σύνδεση των νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και με επιχειρηματίες της Υγείας.
·       Εννοείται πως σε ένα τέτοιο νοσοκομείο δε χωράνε οι εργαζόμενοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προορίζουν την κάλυψη των κενών θέσεων με «locum», επεκτείνουν περεταίρω τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και καταστρατηγούν το πλήρες ωράριο.
Οραματίζονται ένα νοσοκομείο-επιχείρηση όπου οι υγειονομικοί δε θα έχουν κανένα δικαίωμα και θα καλούνται να αντιμετωπίζουν τον ασθενή όχι ως άνθρωπο, αλλά ως έσοδο, από το οποίο θα εξαρτάται ο μισθός τους. Όποιος δεν έχει χρήματα θα περιμένει στις ατέλειωτες λίστες αναμονής και όποιος δε φέρνει ασθενείς δε θα πληρώνεται.
Σήμερα όμως, ούτε ο κλοιός των ΜΑΤ δεν κατάφερε να μας εμποδίσει, να μας φιμώσει. Η επιμονή και η αποφασιστικότητα των μαχόμενων υγειονομικών έδειξε για άλλη μία φορά τη δύναμή της, καθώς καταφέραμε να ματαιώσουμε στην πράξη τα σχέδιά τους ακυρώνοντας την ημερίδα. Σήμερα επιβάλαμε το δίκιο των εργαζομένων και του λαού. Στέλνουμε μήνυμα ότι θα είμαστε ανυποχώρητοι στον αγώνα μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας!
Καλούμε τους τίμιους και μαχόμενους υγειονομικούς που έχουν καταθέσει την ψυχή τους στα νοσοκομεία και βρίσκονται καθημερινά δίπλα στον ασθενή, όσους ονειρεύονται να ασκούν το επάγγελμά τους ανθρώπινα, με σύγχρονα μέσα, σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας και όχι μέσα στις σημερινές απαράδεκτες και αντιεπιστημονικές συνθήκες να σταθούν στο πλευρό μας!
Καλούμε τον κάθε υγειονομικό, τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε άνθρωπο σε ένα κοινό μέτωπο με όραμα ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που με κεντρικό σχεδιασμό θα καλύπτει τις ανάγκες σε πρόληψη, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Ένα σύστημα υγείας στο οποίο οι υγειονομικοί θα έχουμε ανθρώπινα ωράρια, σταθερές σχέσεις εργασίας, εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και στο οποίο θα διασφαλίζεται η ουσιαστική άσκηση της επιστήμης μας χωρίς αντιεπιστημονικούς ασφαλιστικούς κόφτες - αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα, χωρίς την επίδραση φαρμακοβιομηχάνων, χωρίς το κυνήγι του ποσοστού κέρδους ή των περικοπών των δημόσιων δαπανών.
Δηλώνουμε πως θα είμαστε ανυποχώρητοι ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας! Συνεχίζουμε πιο δυναμικά διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό, για την πραγματική υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού σε απολύτως δωρεάν και σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας!


 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
                                                                             

Ανύπαρκτη η ΠΟΕΔΗΝ στην καθημερινότητα των εργαζομένων

Το email στην Ποεδην στάλθηκε την 6/12 με το οποίο ενημερώνω πως υπάρχει ειδοποίηση από το υπουργείο πως η εκταμίευση του κονδυλίου για το τέταρτο τρίμηνο θα γίνει πιθανώς 10-11/12 και βάση των ημερομηνιών δεν θα μπορέσουμε να πληρωθούμε τις υπερωρίες και τις εφημερίες την 13/12.

Σιγή ιχθύος από την ομοσπονδία. Πέρασε και δεν τους ακούμπησε το θέμα. Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αδιαφορεί πλήρως για τα δικαιώματα των μελών της.
Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας η απάντηση του όταν του έθεσα το θέμα πάλι, ήταν πως τον ενοχλώ γιατί είναι στο υπουργείο. Τον ενοχλεί λοιπόν όταν ένα μέλος του Πρωτοβάθμιου οργάνου του μεταφέρει ένα πρόβλημα του συνόλου των εργαζομένων όλων των νοσοκομείων της χώρας. Από την παραπάνω συνομιλία γεννάται το ερώτημα: ποιον εκπροσωπείται κύριε Πρόεδρε;

Η μη ανάδειξη του θέματος από την Ποεδην σαφώς δηλώνει, στα μάτια όλων των εργαζομένων, την αδιαφορία της Ομοσπονδίας για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία.
Ποια είναι η πίεση της ομοσπονδίας προς την κυβέρνηση ώστε να ικανοποιήσει το αυτονόητο δικαίωμα μας για την έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων μας;

Εκτός όμως από ερωτήματα η αδιαφορία της Ποεδην γεννά και απαντήσεις.
Σηκώνει θέματα μόνο όταν πρόκειται για κομματική εκμετάλλευση. Ασχολείται περισσότερο με κομματικά οφίτσια παρά με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καλύπτει κυβερνήσεις και αντιμάχεται άλλες με μόνο κριτήριο όχι τα πεπραγμένα τους αλλά την κομματική τους προέλευση.

Μετά τα παραπάνω ασφαλώς συνάγεται το συμπέρασμα πως αυτή η Ποεδην δεν προέρχεται από την μήτρα των εργαζομένων αλλά από την κομματική μήτρα διαφόρων κομμάτων και ομάδων συμφερόντων. Είναι ντροπή να προβάλουν την εκπροσώπηση μας ως αίτιο της ύπαρξης τους.
Είναι προφανές από την αποδεδειγμένη αδιαφορία τους για τα προβλήματα των εργαζομένων ότι αυτή η ομοσπονδία χρειάζεται αναδιάρθρωση από τα θεμέλια.

Αυτό είναι έργο που μπορεί και πρέπει να γίνει από την βάση, δηλαδή από εμάς τους εργαζόμενους που ζούμε καθημερινά την σκληρότητα της καθημερινότητας και έχουμε δικαίωμα στην έγκαιρη πληρωμή της εργασίας μας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ