Απάντηση στις ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥ

 Νίκαια 12/3/2021



 Είναι γνωστή η  διαχρονική και κουραστική πλέον προσπάθεια της ΔΑΚΕ  να διασπάσει το ΔΣ του Συλλόγου.

Συγκεκριμένα όταν κάποια απόφαση του συλλόγου  θίγει ομοϊδεάτες , επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις σε μέλη του ΔΣ. Τολμήσαμε να καταγγείλουμε το βόλεμα κομματικού στελέχους σε θέση ευθύνης στο Δυτ. Αττικής σε ανύπαρκτο τμήμα , έβγαλε ανακοίνωση. Τολμήσαμε να παροτρύνουμε τους εργαζόμενους να μη φοβούνται να ζητήσουν τα οφειλόμενα ρεπό  με τη συμβολική κίνηση του Προέδρου του Συλλόγου, έβγαλε ανακοίνωση.

Εδώ και ένα χρόνο πανδημίας που οι εργαζόμενοι έχουν εξαντληθεί χωρίς άδειες και ρεπό , ΔΕΝ έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση συμπαράστασης στην προσφορά τους ή έστω ένα έγγραφο για τη διεκδίκηση προσλήψεων . Αντίθετα απλόχερα μοίραζε ανακοινώσεις για τους καλούς χειρισμούς της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας. 

Ενημερώνουμε λοιπόν τους εκπροσώπους της κυβερνητικής παράταξής :

1.     ότι όλες οι αποφάσεις του ΔΣ του συλλόγου είτε παίρνονται ομόφωνα είτε πλειοψηφικά, εκφράζουν τον Σύλλογο και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα, σε αντίθεση με τις δικές τους που κρύβονται πίσω από τη στρογγυλότατη σφραγίδα «για το ΔΣ της ΔΑΚΕ» , χωρίς υπογραφή, χωρίς όνομα.

2.     οι  προσπάθειες εκφοβισμού και απειλών , πέφτουν στο κενό και μόνο αγανάκτηση δημιουργούν.

3.     είναι η τελευταία φορά που ο Σύλλογος εργαζομένων απαντά σε ανυπόγραφες ανυπόστατες καταγγελίες . Επιλέγουμε να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα των εργαζόμενων και την επίλυσή τους.

 Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                    Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης            Βλάχος Γεώργιος

 


Σε αυτήν την μάχη ταυτιζόμαστε με τον Κώστα και κάθε διωκόμενο συνάδελφο από την κυβερνητική ασυδοσία και τον αυταρχισμό με τον οποίο ασκείται η κυβερνητική πολιτική.

 Νίκαια 12/3/2021


Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που απευθύνει το Σωματείο του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας συμμετέχουμε στην Στάση Εργασίας  την Πέμπτη 18/11/2021 και ώρα 11-3 που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 13:30 αντιδρώντας και καταγγέλλοντας την παράνομη και πρωτοφανή Συνδικαλιστική δίωξη του Προέδρου του Σωματείου Κώστα Καταραχιά.

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας αλλά και ο Πρωθυπουργός επαίρονται, ψευδώς, πως έχουν εξαλείψει την ανεργία στον ιατρονοσηλευτικό κλάδο και δεν έχουν την δυνατότητα να γεννήσουν γιατρούς και νοσηλευτές, προχωράνε σε μία πρωτοφανή ενέργεια αυταρχισμού, εκδίκησης και ουσιαστικής απόλυσης του Προέδρου του Σωματείου.

Ενώ η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Υγειονομική Περιφέρεια έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των υπόλοιπων συμβασιούχων, κρίνουν πως ο Πρόεδρος του Σωματείου, Γιατρός Ακτινολόγος Κώστας Καταραχιάς, δεν είναι απαραίτητος για το Νοσοκομείο.

Η δίωξη ξεκίνησε με την μετακίνηση του στην ΜΕΘ covid του Σωτηρία ( Ακτινολόγος σε τμήμα ΜΕΘ, αν είναι δυνατόν) και συνεχίστηκε με την επιλεκτική απόφαση μειωμένου χρόνου ανανέωσης της σύμβασης του.

Η σύμβαση του Κώστα ανανεώθηκε μέχρι τέλος Μαρτίου και από την επόμενη ημέρα δεν θα εργάζεται στον Άγιο Σάββα. Η δράση του Προέδρου του Σωματείου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την καταγγελία των διώξεων των υγειονομικών του Νοσοκομείου εναντίον των οποίων διατάχτηκε ΕΔΕ, γιατί υποτίθεται θεωρούνταν υπεύθυνοι για την διασπορά του ιού στο νοσοκομείο, τον έβαλε στο μάτι του κυκλώνα από την διοίκηση και την υγειονομική περιφέρεια αλλά και το υπουργείο υγείας.

Η δίωξη του προέδρου του Σωματείου, ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως απόπειρα φίμωσης της φωνής των εργαζομένων. Όχι μόνο του Νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται αλλά γενικότερα της ασυμβίβαστης φωνής που ακούγεται και πολλαπλασιάζεται σε πολλά νοσοκομεία.

Σε αυτήν την μάχη κατά του αυταρχισμού, κατά της απόπειρας φίμωσης, κατά της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, κατά της ανενόχλητης υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι την φωνή μας με αυτήν του Κώστα και των εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα.

Είναι υποχρέωση μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές αλλά και σε κάθε καταπιεσμένη φωνή στους χώρους εργασίας μας, να διατρανώσουμε το δικαίωμα μας να εκφέρουμε την άποψη μας, να καταγγέλλουμε την κρατική αυθαιρεσία, να επισημαίνουμε και να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και να προασπίζουμε την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.

Σε αυτήν την μάχη ταυτιζόμαστε με τον Κώστα και κάθε διωκόμενο συνάδελφο από την κυβερνητική ασυδοσία και τον αυταρχισμό με τον οποίο ασκείται η κυβερνητική πολιτική.

Θα είμαστε όλοι εκεί. Δεν τους χαρίζουμε κανέναν μας.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                          Ο Γραμματέας
Τσολάκης Ιωάννης                  Βλάχος Γεώργιος

Στάση Εργασίας Τετάρτη 17/3/2021 και γνωστοποίηση στην κοινωνία της δραματικής κατάστασης των Νοσοκομείων μας

 Νίκαια 12/3/2021

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Νίκαιας είναι δραματική, με αποκλειστική ευθύνη της ιδεοληπτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η συστηματική και στοχευμένη αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Νίκαιας και του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής αλλά και γενικά του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο στα Νοσοκομεία αλλά και την ΠΦΥ, έχει οδηγήσει στη πλήρη κατάρρευση του συστήματος, αλλά και των εργαζομένων του.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, ξεκίνησαν με την μετατροπή μίας παθολογικής κλινικής σε τμήμα covid. Τότε θυμήθηκαν και το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής που το 2013 είχαν υποβαθμίσει και με συνοπτικές διαδικασίες δημιούργησαν τμήμα covid, διαμορφώνοντας τον χώρο. Σε ακατάλληλο χώρο στην πρώτη περίπτωση και με πρόχειρο σχεδιασμό και στις δύο περιπτώσεις. Σε αυτόν τον ανοργάνωτο σχεδιασμό δεν έγινε καμία προσθήκη μόνιμου προσωπικού αλλά μερικές προσθήκες επικουρικού προσωπικού που σε σχέση με την χρόνια υποστελέχωση των νοσοκομείων μας ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Στην τωρινή έξαρση της πανδημίας, χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο ενίσχυσης των νοσοκομείων οι μετατροπές των κλινικών πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Καθημερινές μετατροπές, χωρίς καμία μελέτη ή απόφαση συλλογικού οργάνου, στην ουσία εξαφάνισαν τις υπόλοιπες κλινικές, αφήνοντας το Νοσοκομείο χωρίς ουσιαστική υποδομή για την υπόλοιπη νοσηρότητα. Στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής προστέθηκαν επιπλέον κλίνες covid,  και στα δύο Νοσοκομεία όμως, χωρίς καμία προσθήκη προσωπικού. Η κατάσταση πλέον έχει γίνει τριτοκοσμική. Το σύστημα παροχής οξυγόνου έχει φτάσει στα όρια επάρκειας του, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, συνεχείς μεταφορές ασθενών από τμήμα σε τμήμα και το προσωπικό να εκτελεί βάρδιες πότε στο ένα τμήμα πότε στο άλλο.

 Οι μετακινήσεις από Νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τμήμα σε τμήμα, έχει πλέον ξεχειλώσει τις όποιες αντοχές υπήρχαν στο προσωπικό. Σε, κυριολεκτικά, μία νύχτα μετατρέπονται κλινικές και θάλαμοι σε τμήματα Νοσηλείας covid, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς καμία πρόβλεψη. Με το ίδιο προσωπικό, το οποίο καλείται να παρέχει τις υπηρεσίες του σε τμήματα που ούτε την χωροταξική κατανομή γνωρίζει αλλά και ούτε τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος.

Δεν είμαστε αριθμοί κύριοι, αλλά και ως αριθμούς που μας αντιμετωπίζεται, έχετε χάσει αρκετά ψηφία από τους υπολογισμούς σας.

 

Σε όλη αυτή τη δραματική κατάσταση οι ιδιωτικές δομές υγείας έχουν μείνει στο απυρόβλητο, εισπράττοντας από την πανδημία μόνο τα κέρδη της υπόλοιπης νοσηρότητας που τα δημόσια Νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν.

Δεν είχαν ποτέ σκοπό να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία για την έξαρση της πανδημίας. Απόδειξη αποτελεί, ο μειωμένος προϋπολογισμός του 2021, οι μηδενικές προσλήψεις και η πλήρης απαξίωση των κτιριακών δομών των νοσοκομείων. Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας η μόνη κτιριακή παρέμβαση που έχει γίνει είναι η μετατροπή των υπαρχουσών κλινικών σε κλινικές covid. Το ίδιο εξαντλημένο και ολιγάριθμο προσωπικό, που είναι στα όρια κατάρρευσης, καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας και μάλιστα με προσθήκη επιπλέον δραστηριοτήτων όπως αυτή του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Σε όλο αυτόν τον παραλογισμό που ζούμε, η μόνη επιλογή που μας μένει είναι η κινητοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας για τις δραματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει εμείς που ζούμε καθημερινά αυτές τις άθλιες συνθήκες να ξεσηκωθούμε, να αγωνιστούμε, να ζητήσουμε τα αυτονόητα για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και την δική μας πλέον επιβίωση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και έχοντας την καθημερινή πλέον βιωματική εμπειρία της στοχευμένης ανεπάρκειας της κυβέρνησης, του Υπουργείου αλλά και των διοικήσεων, προκηρύσσουμε

Στάση Εργασίας για την Τετάρτη 17/3 8-10 το πρωί, συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου στις 8:30 με πρόσκληση φορέων της περιοχής και Μέσων Ενημέρωσης, ώστε να γίνουν γνωστά τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και υπονομεύουν την υγεία των ασθενών. Σε αυτήν την κατεύθυνση στις 9:00 προχωράμε σε συμβολικό ολιγόλεπτο κλείσιμο ενός ρεύματος της Πέτρου Ράλλη και ενημέρωση οδηγών και πεζών, με φυλλάδια για τα αιτήματα μας αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο.

Απαιτούμε, ΑΜΕΣΑ

         Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με διαδικασίες, πέρα από κάθε γραφειοκρατική καθυστέρηση.

         Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε όλες τις ειδικότητες

         Πραγματική Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας

         Ενίσχυση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων

         Να δοθεί ένα τέλος στις μετακινήσεις του προσωπικού

         Υλικοτεχνικές παρεμβάσεις στις ανεπαρκείς κτιριακές δομές

 

Η Έκτακτη ανάγκη δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στον περιορισμό των πολιτών, αλλά πρέπει κυρίως να περιλαμβάνει την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Πέρα από την ατομική ευθύνη, αναζητούμε την κυβερνητική ευθύνη.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης                  Βλάχος Γεώργιος


Δελτίο Τύπου: Αυτή είναι η "θωράκιση"; Άμεσα μέτρα ΤΩΡΑ

 Νίκαια 8/3/2021

Διαφήμισαν την θωράκιση του συστήματος υγείας ενόψει της πανδημίας.

Πως εννοούν όμως την θωράκιση του συστήματος υγείας; Με μειωμένες δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2021; Με μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Με μετακινήσεις του υπηρετούντος προσωπικού; Με προσλήψεις συμβασιούχων που ο αριθμός τους δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης; Με μηδενικές κτιριακές προσθήκες στις ήδη εξαθλιωμένες δημόσιες δομές υγείας; Αφήνοντας αλώβητο και δίνοντας επιδοτήσεις τον ιδιωτικό τομέα υγείας; Αποφασίζοντας να γίνει ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία με το ήδη ανεπαρκές προσωπικό και τις ήδη ανεπαρκείς δομές;

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Νίκαιας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο πλέον. Σε κάθε εφημερία, χωρίς καμία απόφαση οργάνου, προστίθενται χώροι νοσηλείας covid, μετατρέποντας τις υπάρχουσες Κλινικές. Κλινική κλινική, δωμάτιο δωμάτιο, χωρίς να τηρείται κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο και με το ήδη υπάρχον, εξαντλημένο και ολιγάριθμο προσωπικό, γίνονται μετατροπές που θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις. Όλα αυτά θέτοντας σε κίνδυνο τόσο στην ασφάλεια των ασθενών αλλά και των εργαζομένων.

Παρόμοια κατάσταση και στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Αγ. Βαρβάρα) που το 2013 υποβαθμίσανε και διασκορπίσανε το υπηρετούν προσωπικό του. Το θυμήθηκαν την ώρα της πανδημίας, χωρίς όμως επαρκή στελέχωση αλλά και ουσιαστική κτιριακή επέκταση, το θέσανε στην μάχη της πανδημίας. Υπό-στελεχωμένο και με ελάχιστες προσθήκες επικουρικού προσωπικού, λειτουργούν δύο κλινικές covid και εμβολιαστικό κέντρο.

Όπως τα κτίρια έτσι και το προσωπικό έχουν περιορισμένες αντοχές και όρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Η υπόλοιπη νοσηρότητα δεν έχει εξαφανιστεί ξαφνικά. Αν είναι δυνατόν να πιστεύουν στην κυβέρνηση πως έχουν εξαλειφθεί οι υπόλοιπες ασθένειες. Οι ασθενείς όμως με τα υπόλοιπα νοσήματα δεν έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, αφού αυτά παρέχουν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα υπηρεσίες αντιμετώπισης μιας νόσου.

Μιλάμε για ένα πλήρως αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Η έξαρση της πανδημίας είναι στην αρχή, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, η αγανάκτηση και η εξάντληση όμως έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Καλούμε το υπουργείο υγείας να προχωρήσει σε

·       Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για ασθενείς με covid

·       Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ταχύτατες διαδικασίες και κατά παρέκκλιση κάθε χρονοβόρας γραφειοκρατίας.

·       Αποκλειστική διενέργεια εμβολιασμών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η αγανάκτηση μας ξεχειλίζει. Άμεσα μέτρα τώρα.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης             Βλάχος Γεώργιος

Στηρίζουμε την κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ Τζανείου

 Νίκαια 7/3/2021

Στηρίζουμε την κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ του Τζανείου και υιοθετούμε την περιγραφή της κατάστασης που περιγράφουν.

Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε απελπιστική κατάσταση. Η μεγάλη εξάπλωση του ιού αλλά κυρίως η στοχευμένη υπό-στελέχωση και διαρκής υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας, έχουν οδηγήσει σε νοσοκομεία μιας νόσου. Έχουν εξαντλήσει τις όποιες δυνάμεις είχαν απομείνει στο προσωπικό.

Παρακάτω η ανακοίνωση 

ΕΙΝΑΠ Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά

Συνάδελφοι, 

Το νοσοκομείο μας δέχεται ασφυκτική πίεση με τις αθρόες 

εισαγωγές COVID-19 των τελευταίων εφημεριών.

Νοσηλεύουμε πάνω από 120 ασθενείς ενώ σε κάθε εφημερία 

έχουμε 40 με 50 νέες εισαγωγές COVID-19. 

Παλεύουμε με αυταπάρνηση για να μη μείνει κανείς ασθενής 

χωρίς φροντίδα. Παλεύουμε με σοβαρές ελλείψεις σε 

προσωπικό και ιδιαίτερα εξειδικευμένο. Με προχειρότητα 

έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης ολόκληρα τμήματα 

μετατρέπονται σε τμήματα COVID-19 με ευθύνη της Διοίκησης 

και του Υπουργείου. Το προσωπικό είναι λιγότερο από πέρυσι 

στην αρχή της πανδημίας. Ζούμε συνθήκες εξοντωτικής 

εφημέρευσης και επικίνδυνης εξάντλησης για την ασφάλεια 

μας και των ασθενών μας, με ταυτόχρονη υποβάθμιση 

αρκετών σημαντικών κλινικών και τμημάτων. 

Συνάδελφοι σας καλούμε στη στάση εργασίας- διαμαρτυρία

στον προαύλιο χώρου του νοσοκομείου τη Δευτέρα 8/3/21

ώρα 12:00μμ-15:00μμ , και στις 13:00μμ στη συγκέντρωση της 

ΕΙΝΑΠ - ΟΕΝΓΕ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου (με τήρηση 

των μέτρων ασφαλείας –μάσκα). 

Στη συνέλευση θα παρευρεθούν οι Πρόεδροι

• της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και 

• της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρεέτζιου

• και γ.γ της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ