ΚΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

                    ΚΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ              04/12/2016

Δεν είμαι ταχυδακτυλουργός , αλλά θέλω να περιγράψω μια μαγεία .
Πως γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας πόσες κενές οργανικές θέσεις έχει ένα Νοσοκομείο ; Φυσικά ζητώντας τα στοιχεία από το Γραφείο προσωπικού του Νοσοκομείου . Πόσα και ποια είναι τα είδη των θέσεων που υπάρχουν σε ένα Νοσοκομείο ; Πρόσφατα έμαθα ότι υπάρχουν 4 (τέσσερα) είδη θέσεων :
1) Κατειλημμένες θέσεις , οι θέσεις που καταλαμβάνει το προσωπικό που δουλεύει
2) Κενές Οργανικές Θέσεις , οι θέσεις που ενώ τις προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου δεν έχει προσληφθεί προσωπικό
3) Προσωποπαγείς θέσεις , θέσεις οι οποίες μετά την συνταξιοδότηση του υπαλλήλου παύουν να υπάρχουν
4) Κενές Οργανικές Δεσμευμένες Θέσεις .
Η μαγεία βρίσκεται στις τελευταίες .
Υπάρχει ένας νόμος ο 3106/03 ο οποίος λέει , ότι δεσμεύονται οι θέσεις που κενώνονται , για μια ομάδα ειδικοτήτων παραϊατρικού προσωπικού ( νοσηλευτικού προσωπικού , τεχνολόγων , παρασκευαστών κλπ ), για να καλυφθούν με νέα προκήρυξη το επόμενο έτος . Όχι όμως για όλα τα νοσοκομεία , αλλά για κάποια που περιγράφονται στον νόμο 2889/2001 . Σε αυτά λοιπόν τα Νοσοκομεία δεν περιλαμβάνεται το Κρατικό Νίκαιας , παρ' όλα αυτά όμως οι θέσεις δεσμευόταν . Με παρέμβαση δική μας (Σύλλογος Εργαζομένων ) λοιπόν αυτές οι θέσεις αποδεσμεύτηκαν και πέρασαν πλέον στην κατηγορία 2) Κενές Οργανικές . Σύνολο 47 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων .
Δεν τελειώσαμε όμως με τα μαγικά .
Ένας άλλος τρόπος που προκύπτουν δεσμευμένες θέσεις είναι ο παρακάτω :
Κάθε φορά που το Υπουργείο Υγείας θέλει να κάνει προκήρυξη, στέλνει έγγραφο στα Γραφεία προσωπικού των Νοσοκομείων , να δεσμεύσουν θέσεις των ειδικοτήτων που θα προκηρυχθούν . Παράδειγμα δεσμεύστε μου 30 θέσεις ΤΕ νοσηλευτών , 20 ΔΕ , 10 Τεχνολόγων κλπ . Δεσμεύονται οι θέσεις δεν γίνεται ποτέ η προκήρυξη και οι θέσεις παραμένουν δεσμευμένες . Αλλάζει η κυβέρνηση και η ηγεσία του νέου υπουργείου θέλει να κάνει προκήρυξη . Ζητάει λοιπόν να δεσμευτούν οι θέσεις που θα προκηρύξει . Δεν δεσμεύονται από τις ήδη δεσμευμένες , αλλά από τις κενές οργανικές θέσεις . Έτσι οι δεσμευμένες αυξάνονται και οι κενές μειώνονται .
Θα μου πείτε τι σημασία έχει ; κενές είναι και αυτές . Κι όμως δεν είναι . Γιατί όταν το υπουργείο ζητάει τις κενές οργανικές θέσεις , το Γραφείο προσωπικού δεν δίνει τις δεσμευμένες αλλά μόνο τις καθαρά κενές οργανικές θέσεις .
Έχει σημασία όμως αφού δεν γίνονται προσλήψεις ;
Φυσικά και έχει , γιατί όταν το 50% των θέσεων που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου είναι κενές και αυτό που βλέπει το Υπουργείο είναι το 10% , δεν βλέπει το πραγματικό πρόβλημα .
Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο .
Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν τα παραπάνω .
Σας ομολογώ ότι έκανα φιλότιμες προσπάθειες να το περιγράψω όσο πιο απλά γινόταν .
Ζητώ συγγνώμη αν σας μπέρδεψα , αλλά δεν το έκανα σκόπιμα .

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ