Στάση εργασίας για τα χειρουργεία! Τετάρτη 07/2/2024 - 07:30 με 11:00 και παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση στις 10:00 πμ

 Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας και Δυτικής Αττικής

Νίκαια 4/2/2024



Στάση εργασίας για τα χειρουργεία!

Τετάρτη 07/2/2024 - 07:30 με 11:00 και παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση στις 10:00 πμ

 

Με ακόμη μία αίθουσα χειρουργείου κλειστή, το προσωπικό να συνεχίζει να γίνεται λάστιχο και οι ασθενείς στην αναμονή για χειρουργείο, εξελίσσεται η καθημερινότητα στο ΓΝ Νίκαιας. Η πρόσφατη άλλωστε μείωση των τακτικών χειρουργικών αιθουσών σε 6 τακτικές από τις 10 υπάρχουσες του νοσοκομείου, αντανακλά αυτή την κατάσταση υπό-στελέχωσης. Τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό έχουν γίνει κανονικότητα, ενώ είναι καθημερινό φαινόμενο οι νοσηλευτές να δουλεύουν στο όριο για να προλάβουν την κίνηση στα χειρουργεία ειδικά τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακο που λόγω του μεγάλου όγκου περιστατικών αναγκάζονται να λειτουργήσουν ταυτόχρονα πολλές αίθουσες επειγόντων.

Τους τελευταίους ειδικά  μήνες οι νοσηλευτές μειώθηκαν σε 30 από 37 χωρίς καμία πρόβλεψη για την αποκατάσταση του κενού από την διοίκηση και το υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να λειτουργήσει μία τακτική αίθουσα  απαιτείται να προσληφθούν 5 νοσηλευτές… Σε αυτή την κατάσταση πρόσθετα εμπόδια προκύπτουν από διάφορες άλλες ελλείψεις όπως σε λειτουργικές διαθερμίες, σε ράμματα κ.α. τα οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να επιλύσουν όσο εξελίσσεται το χειρουργείο και θα μπορούσαν να λυθούν άμεσα με την διεκπεραίωση των διαγωνισμών και την επαρκή χρηματοδότηση.

Εξοργιστικό είναι ότι έχει προστεθεί η ευθύνη στους νοσηλευτές των χειρουργείων να λειτουργούν ένα κλίβανο αερίου. Εκτός του ότι αναγκάζει τους νοσηλευτές να πηγαίνουν σε άλλο όροφο για να το λειτουργήσουν (το εν λόγο μηχάνημα βρίσκεται στον 4ο όροφο των αποδυτηρίων), είναι ταυτόχρονα μηχάνημα που λειτουργεί με το καρκινογόνο οξείδιο του αιθυλενίου, και όπως κατήγγειλαν οι συνάδελφοι στην γενική συνέλευση, βρίσκεται πάνω από 20χρόνια εκεί χωρίς να έχει ελεγχθεί για την εύρυθμη λειτουργία του επί σειρά ετών, ούτε είναι σε σωστά αεριζόμενο χώρο (σημείωση πως το υγρό είναι άοσμο)!

Όμοια κατάσταση επικρατεί και στο τμήμα κεντρικής αποστείρωσης των χειρουργείων. Το ελλιπές προσωπικό παλεύει με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό σε ένα δωμάτιο με τεράστια έλλειψη χώρου! Είναι καθημερινό φαινόμενο τα 2 πλυντήρια και ο κλίβανος να υπολειτουργούν, καθημερινά να βγάζουν προβλήματα, οι συναδέλφισσες να αναγκάζονται να πλύνουν τα σετ εργαλείων στο χέρι και συνολικά να προκύπτουν καθυστερήσεις στο χειρουργείο. Πολλές φορές λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών, τα σετ εργαλείων στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία να αποστειρωθούν ή λειτουργούμε με δανεικό ιματισμό.  

Όλες αυτές οι ελλείψεις που έχουν προκύψει από την κυβέρνηση της ΝΔ και όλες τις προηγούμενες, έχουν σαν αποτέλεσμα για δεκαετίες να λειτουργούν τα χειρουργεία με μειωμένες αίθουσες, το προσωπικό να τρέχει και να μην φτάνει, ασθενείς να περιμένουν το χειρουργείο με τη λίστα αναμονής χειρουργείου να ξεπερνά τους 1.000 ασθενείς. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν λύση τα απογευματινά χειρουργεία, νομιμοποιώντας ουσιαστικά το φακελάκι για όποιον ασθενή θέλει να χειρουργηθεί στην ώρα του και μπορεί να πληρώσει τα χιλιάδες ευρώ που θα του ζητηθούν!

Απαιτούμε:

·       Την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

·         Να βρεθεί άμεση λύση με το μηχάνημα αποστείρωσης του 4ου ορόφου

·         Άμεση διεκπεραίωση των διαγωνισμών για τα αναλώσιμα του χειρουργείου


Το ΔΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ