Λειτουργία του Νοσοκομείου και δυσλειτουργίες λόγω της Πανδημίας

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Νίκαια 18/09/2020

  Αρ. Πρωτ. 180                                   

                                                                                                                                   ΠΡΟΣ

                                                                                                              ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ

                                                                                                               Δ.Ι.Υ

                                                                                                               Δ.Ν.Υ

                                                                                                               ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΏΞΕΩΝ

                                                                                                              ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

                                                                                                               ΟΜΑΔΑ 3Ε

 

ΘΕΜΑ: Λειτουργία του Νοσοκομείου και δυσλειτουργίες λόγω της Πανδημίας

 

  Ενόψει της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλευομένων ασθενών με SARS-CoV-2 και για την προστασία του προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και την μείωση του κινδύνου διασποράς του ιού, σας εφιστούμε την προσοχή στα παρακάτω:

 

1)    Εμφανίζεται τελευταία το φαινόμενο να γίνεται δανεισμός προσωπικού από άλλες κλινικές ( κυρίως νοσηλευτικού ), για εργασία στην μονάδα covid του Νοσοκομείου μας και την επόμενη ημέρα να επιστρέφουν για βάρδια στα τμήματά τους. Η παραπάνω τακτική αυξάνει στο μέγιστο τον κίνδυνο διασποράς της νόσου μεταξύ του προσωπικού, αλλά και του περίγυρού τους.

Είναι εμφανές πώς πρέπει να υπάρχει τήρηση των πρωτοκόλλων , έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός. Θα πρέπει να δημιουργηθούν δύο ομάδες εργαζομένων από όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται για την λειτουργία του τμήματος έτσι ώστε να εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Να γίνει εκπαίδευση σε αυτές τις ομάδες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους.

Να γίνεται τεστ στην ομάδα που θα πρέπει να επιστρέψει σε άλλα τμήματα και να επιστρέφει αφού έχει βγει το αποτέλεσμα του τεστ.

Οι ομάδες αυτές εργαζομένων θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες ημέρες ξεκούρασης, ίσως και περισσότερο από τους εργαζόμενους στα άλλα τμήματα. Φυσικά για να γίνουν πράξη τα παραπάνω είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου με επαρκές προσωπικό. Στο προσωπικό που εργάζεται στο τμήμα αυτό να παρασχεθεί η ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματίες του νοσοκομείου.

2)    Έχει παρατηρηθεί καταστρατήγηση της αποκλειστικής χρήσης μίας διαδρομής από και προς το τμήμα covid,όπως έχει οριστεί από την ομάδα 3Ε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς στο υπόλοιπο νοσοκομείο. Σας καλούμε να ελέγξετε την λειτουργία αυτή ώστε να μην φτάσουμε σε σημείο να είναι πλέον ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

3)    Με δεδομένο πως στο Νοσοκομείο έχει δημιουργηθεί ένα καινούριο τμήμα το οποίο στελεχώνεται από προσωπικό, θα πρέπει να αποτυπωθεί αυτό, για το χρονικό διάστημα που θα λειτουργεί, στον οργανισμό του Νοσοκομείου ώστε να οριστούν θέσεις ευθύνης. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στην πιο εύρυθμη λειτουργία του τμήματος αλλά και στο να αποδοθούν στους έχοντες την θέση ευθύνης οι ανάλογες αμοιβές.

4)    Με δεδομένο το γεγονός πως στην μονάδα covid νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά και την επίσημη ενημέρωση που έχουμε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και της ΥΠΕ πως θα νοσηλεύει και το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής ασθενείς που νοσούν με covid, σας καλούμε για την άμεση προμήθεια εξοπλισμού τόσο της μονάδας covid του Νοσοκομείου μας, όσο και των τμημάτων του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής που θα νοσηλεύσουν τα περιστατικά αυτά.

5)    Είναι δεδομένο πως στο Νοσοκομείο μας δεν λειτουργούν τα πλυντήρια πιάτων του τμήματος εστίασης. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα τόσο λόγω της έλλειψης προσωπικού, όσο και λόγω της πανδημίας η οποία δημιουργεί ειδικές συνθήκες για όλους μας. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την διοίκηση να δώσουν άμεση λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

6)    Να υπάρξει  σχεδιασμός για την άμεση προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας, ώστε να μην βρεθούμε στο σημείο, λόγω της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας να έχουμε βασικές ελλείψεις αυτών.

7)    Θα θέλαμε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης σε λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ που βρίσκονται σε διαδικασία αποπεράτωσης καθώς και της μετατροπής των παλαιών ΤΕΠ σε ΤΕΠ για ασθενείς ύποπτους σε covid. Επίσης την πρόβλεψη σας σε προσωπικό που θα χρειασθεί για να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα, γιατί είναι γνωστό πως το Νοσοκομείο είναι ήδη υποστελεχωμένο.

8)    Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη-σχέδιο από την ομάδα 3Ε για την νοσηλεία ασθενών με covid σε περίπτωση (είναι πολύ πιθανό με την πορεία που έχει αυτήν τη  στιγμή η πανδημία) που χρειαστεί να ανοιχθούν και άλλες κλινικές. Θα πρέπει να υπάρξει από τώρα χωροταξικός σχεδιασμός αλλά και πρόβλεψη για το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα χρειαστεί. Επίσης εκτός από την πανδημία η συνολική υγεία του πληθυσμού θα πρέπει να διασφαλισθεί. Αυτό σημαίνει πως το Νοσοκομείο θα πρέπει παράλληλα να συνεχίσει να παρέχει νοσηλεία και στους ασθενείς με άλλα νοσήματα.

 

Είναι πολύ σημαντικό την δύσκολή αυτή στιγμή να υπάρχει υπεύθυνος σχεδιασμός καθώς και άμεσες και οργανωμένες κινήσεις, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν ο κίνδυνος διασποράς του ιού στο προσωπικό των νοσοκομείων και την κατ’ επέκταση και στην κοινότητα, αλλά και να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επείγουσες και στρεσογόνες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

  

Το ΔΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΊΑ. ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕ ΘΥΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

 


 

 

Το τελευταίο διάστημα μεθοδεύεται και παγιώνεται μία κατάσταση στο νοσοκομείο μας σχετικά με τη νοσηλεία των ασθενών με COVID-19. Συγκεκριμένα από τον Αύγουστο, με το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύουν θετικούς ασθενείς, όπως και το δικό μας. Δημιουργήθηκε από το πουθενά μία κλινική στο χώρο που είχε η Β’ Παθολογική χωρίς πρόσληψη νέου προσωπικού, χωρίς καμία πρόβλεψη για τις ανάγκες που προκύπτουν, αλλά με μεταφορές παθολόγων και νοσηλευτών από τα υπόλοιπα τμήματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τόσο την αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων, όσο και την εξάντληση των υγειονομικών και την κακή παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Σε μία κλινική που έχει 12 κρεβάτια για επιβεβαιωμένα κρούσματα και 18 για πιθανά υπάρχουν 4 ειδικευμένοι και 6 ειδικευόμενοι. Για ασθενείς που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνουν αναπνευστική ανεπάρκεια δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αναπνευστήρων. Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι ελάχιστα και το προσωπικό εκτίθεται καθημερινά σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα διασπορά του ιού και σε υγειονομικούς. Ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών είναι τόσο λίγος που δεν μπορούν να μπουν ούτε σε καραντίνα. Όταν βρέθηκε θετική συνάδελφος από το τμήμα COVID και το προσωπικό τέθηκε σε καραντίνα δεν υπήρχε πρόβλεψη καν για το ποιος θα καλύψει το τμήμα. Τελικά σε μέρα γενικής εφημερίας έφυγαν γιατροί από το ΤΕΠ και κάλυψαν την κλινική με ό,τι αποτέλεσμα έφερε αυτό στα επείγοντα.

 

Τα προβλήματα που προκύπτουν συνεχώς θα αυξάνονται δεδομένης της αύξησης των περιστατικών. Σε κάθε εφημερία εξετάζονται περισσότεροι και χρειάζονται νοσηλεία ακόμα πιο πολλοί. Ήδη δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια, για την ακρίβεια δε φτάνουν ούτε αυτά που έχουμε. Πόσο μάλλον όταν διαγιγνώσκονται θετικά περιστατικά με αρνητικό το πρώτο test πράγμα που καταρρίπτει το μύθο των αλόγιστων test και αναδεικνύει το ήδη υπάρχον πρόβλημα των συνθηκών νοσηλείας ασθενών με λοιμώδη νοσήματα, πόσο μάλλον τόσο μεταδοτικά όσο ο Sars-Cov-2.

 

Όλα αυτά συζητήθηκαν στη συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου μας στις 22/09, με την οποία ομόφωνα αποφασίστηκε η επιτακτική ανάγκη για χώρους, προσωπικό και υλικά επειδή η κατάσταση όχι απλά δεν πάει άλλο, αλλά συνεχώς χειροτερεύει. Σε παρέμβαση που έκανε ο υποδιοικητής του νοσοκομείου που πέρα από τα γνωστά ευχολόγια και τα παιδαριώδη επιχειρήματα του ότι «παντού έτσι είναι τα πράγματα, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και ότι οι γιατροί δεν έρχονται» είπε δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν γιατρούς με μπλοκάκι, ανοίγοντας ασκούς του Αιόλου για τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και για τη λύση της υποστελέχωσης σε μετέπειτα κατάσταση. Το δεύτερο είναι πως εμμέσως πλην σαφώς υπονόησε το πιθανό κλείσιμο τμημάτων για να γίνουν κλινικές COVID, κάτι που όπως είπε ήδη γίνεται σε άλλα νοσοκομεία, αλλά δε θέλει να γίνει στο δικό μας.

 

Φαίνεται για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για δεύτερο κύμα και για τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν. Δεν πήραν κανένα μέτρο, χάθηκε όλος ο χρόνος που κερδήθηκε με τις θυσίες που έκανε ο λαός όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

Όλα τα παραπάνω θα ήταν κενά αιτήματα από τη μεριά μας αν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να ικανοποιηθούν, όμως υπάρχουν. Υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που θέλουν να ενταχθούν στη δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην καλυτέρευση της υγείας του λαού, όμως δε θέλουν να γίνουν πρόβατα για σφαγή. Οι ανάγκες είναι μόνιμες, άρα δε θα λυθούν με επικουρικούς εργαζόμενους των λίγων μηνών ή του ενός έτους. Ο προσλήψεις σε προσωπικό πρέπει να είναι μόνιμες γιατί μόνιμες ήταν και είναι οι ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται. Ταυτόχρονα, παράλληλα και εις βάρος των δημόσιων νοσοκομείων λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει θησαυρίσει το τελευταίο διάστημα, τόσο λόγω των επιχορηγήσεων, όσο και μέσω των διαγνωστικών test και των ιατρικών πράξεων που προσφέρει για πιο χρόνια περιστατικά, τα οποία λόγω COVID στα νοσοκομεία έχουν πάει πίσω. Έτσι και οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά για άλλη μία φορά και ένα έτοιμο στημένο νοσοκομείο πάει χαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό. Άρα είναι επιτακτική και η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να παλέψουμε με καλύτερους όρους την πανδημία ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες.

 

Για όλα τα παραπάνω, εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί που ενδιαφερόμαστε και θυσιαζόμαστε για την υγεία των ασθενών μας και όλου του λαού προχωράμε σε πανυγειονομική ΑΠΕΡΓΙΑ  την Πέμπτη 24/09, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 12:00 σε συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος.

 

Ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των συναδέλφων από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, αλλά και με αυτές των ασθενών μας, απαιτούμε:

 

·       Όχι στα "μπαλώματα" και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας.

·       Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·       Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

·       Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.).

·       Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες

 

 

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ

Δήλωση Αποχής από την Αξιολόγηση

Παρακάτω υπάρχει η δήλωση Αποχής από την Αξιολόγηση.

Οι συνάδελφοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή από την Αξιολόγηση που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΑΔΕΔΥ θα πρέπει να την συμπληρώσουν και να την καταθέσουν στον Σύλλογο.



Δήλωση Αποχής από την Αξιολόγηση 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ