Σχέδια επί χάρτου και μαθητευόμενοι μάγοι



 Εκτεθειμένη η διοίκηση  του νοσοκομείου αλλά και το υπουργείο υγείας από τις απαντήσεις που ουσιαστικά δεν έδωσε στα ερωτήματα αλλά και τις προτάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων.


Αναλυτικότερα: 

1) Κεντρικό σχέδιο δεν υπάρχει ή εκπονείται τώρα, την στιγμή που θα έπρεπε να είμαστε ήδη έτοιμοι για την οργανωμένη και ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών έτσι ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς αλλά και ο υγιής πληθυσμός από την διασπορά.

2) Το ερώτημα αν είμαστε ή όχι νοσοκομείο αναφοράς επί της ουσίας δεν απαντήθηκε, καθώς επιλέχθηκε και από το υπουργείο αλλά και την διοίκηση μια ενδιάμεση λύση με πολλά "θα" και πολλά "ναι μεν αλλά".

3) Για την επάρκεια προσωπικού ο σχεδιασμός που αντιληφθήκαμε είναι μηδενικός. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετικά, όταν αυτό που προτάσσεται από την διοίκηση αλλά και το υπουργείο είναι πως οι διετής συμβάσεις που γίνανε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υπερκαλύψαν τις ελλείψεις των νοσοκομείων; Ο σχεδιασμός είναι να χρησιμοποιήσουν τους μαθητευόμενους που θα λάβουν ειδικότητα στις ΜΕΘ και τα ΤΕΠ, αλλά και η πλήρης, για μία ακόμη φορά υποβάθμιση του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής. Οι μόνιμες προσλήψεις κατά την διοίκηση είναι θέμα του υπουργείου και για το υπουργείο είναι Δεκαπενταύγουστος. Η υποσχετική από την διοίκηση για έγγραφο προς το υπουργείο υγείας που να δηλώνει πως το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι απαραίτητο για το νοσοκομείο και πως καλύπτει πάγιες ανάγκες, καλύφθηκε με νέα υποσχετική.

4) Για την επάρκεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας ούτε λόγος να γίνεται. Είναι σαν να ξύπνησαν ξαφνικά από τον λήθαργο της αυτό- επιβεβαίωσης και αντιλήφθηκαν πως το χρονικό διάστημα που ήταν σε ύφεση η πανδημία, έπρεπε να κάνουν και άλλα πράγματα από το να κόβουν βόλτες πασαρέλας. Η έλλειψη στην αγορά κύριοι επιβάλει παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο άμεσα, τώρα, εχθές. Η αδιαφορία για την ασφάλεια των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι εμφανής. Τα μεγάλα λόγια περιττεύουν, η κατάσταση σύντομα θα βγει εκτός ελέγχου και η ώρα για πράξεις είναι τώρα, αφού δεν ήταν εχθές.

5) Οι υπόλοιπες ερωτήσεις και προτάσεις μας, απαντήθηκαν με επίκληση αναρμοδιότητας από μέρους της διοίκησης. Αρμοδιότητα υπάρχει για εφέ και απειλές αλλά όχι για λύσεις.


Είναι αυταπόδεικτο πως οι εργαζόμενοι για να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στο σύστημα υγείας, θα πρέπει πρώτα να μπορούμε να προστατευτούμε. Όπως επίσης να έχουμε και επάρκεια με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Η λύση του προχωράμε βλέποντας και κάνοντας, δεν ισχύει για την παρούσα χρονική περίοδο. Είχαν αρκετό χρόνο να προετοιμάσουν το σύστημα υγείας και από πλευράς προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις, αλλά και από πλευράς υποδομών.

Ότι πέσανε από τα σύννεφα με την αύξηση των κρουσμάτων, αφού μάλιστα δική τους ήταν η απόφαση του ανεξέλεγκτου ανοίγματος των συνόρων, δεν πείθει κανέναν.

Για ποια ετοιμότητα μας μιλάνε;

 


Την Παρασκευή 6/8, ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, διακομίσθη ασθενής- επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID, για να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο μας. Ως γνωστόν ως τώρα στο Κρατικό της Νίκαιας δεν νοσηλεύονταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρά μόνο ύποπτα από την εφημερία και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR, ώστε μετά να συνεχίσουν νοσηλεία σε κάποιο από τα νοσοκομεία με ήδη διαμοσφωμένες κλίνες COVID.

Μετά από απανωτά τηλεφωνήματα των υπευθύνων της εφημερίας, η τελική απάντηση από τα «ανώτερα» όργανα (διοίκηση, ΕΚΕΠΥ) ήταν ότι ο ασθενής θα νοσηλευτεί στη Νίκαια γιατί υπάρχει υπουργική απόφαση ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ πλέον να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη συνάντηση του Υπ. Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε οδηγία να διαμορφώσουν σε όλα τα νοσοκομεία ειδικές κλίνες.

Το νοσοκομείο της Νίκαιας όμως δεν έχει ξεχωριστό τμήμα για νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό προϋποθέτει κρεβάτια σε απομόνωση από τους λοιπούς ασθενείς, υποδομή σε υλικά και εξοπλισμό (πχ ειδικούς αναπνευστήρες για να μη γίνει διασπορα σε περίπτωση διασωλήνωσης) και προσωπικό που θα απασχολείται και θα καλύπτει ΜΟΝΟ αυτό το τμήμα: ιατρικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες. Και αυτό δεν υπάρχει στο νοσοκομείο.

Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα

·       Πώς αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κέρδισε η κυβέρνηση με το lock down για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας; Όταν μόνο στο νοσοκομείο μας, οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τη λειτουργία του νοσοκομείου σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας

·       Γιατί, ενώ ήδη «εκφράζεται μια ανησυχία» για τα αυξανόμενα κρούσματα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση της πληρότητας (100% στα αεροπλάνα, 80-85% στα πλοία), σε άνοιγμα από χώρες με πληθώρα κρουσμάτων, στο «άνοιγμα» της κρουαζιέρας;;; Γιατί ενώ γίνεται λόγος για αποφυγή του συνωστισμού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ΜΜΜ έχουν πάρει… το Μεγάλο Περίπατο;

·       Πώς γίνεται λόγος για «ορφανά» κρούσματα με αποκλειστική ευθύνη των πολιτών, όταν δεν γίνονται καθολικοί έλεγχοι του πληθυσμού, τη στιγμή που φαίνεται ότι η ασυμπτωματική φορεία ευθύνεται για μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων;

·       Πώς θα ανταπεξέλθει το ήδη εξαντλημένο προσωπικό του νοσοκομείου στο δεύτερο κύμα; Σε τι θέση είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι, να αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση, όταν το Νοσοκομείο ήδη «στενάζει» από παραμελημένα περιστατικά ασθενών που «έμειναν σπίτι», όταν ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τραγικές ελλείψεις σε απλά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κλπ), όταν πάνω από 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από το «ενισχυμένο και θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, όταν τα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν ελάχιστα (σε σχέση με τις προ πανδημίας ανάγκες) κι όταν οι χιλιάδες συμβασιούχοι- που πήραν κι αυτοί στην πλάτη τους πάγιες ανάγκες του ΕΣΥ - βρίσκονται με πετσοκομμένα δικαιώματα και μονίμως, υπό την απειλή της απόλυσης;;

·                 Γιατί εμείς οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, που βλέπουμε καθημερινά τα κρούσματα να ανεβαίνουν, είμαστε στο μαύρο σκοτάδι; Δεν έχουμε ενημερωθεί για κανένα σχεδιασμό αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει προειδοποίηση, πριν ακόμα τη γενική εφημερία για τις «κατευθύνσεις» του υπουργείου στους διοικητές;

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι πασιφανές ότι το «άνοιγμα» του Τουρισμού και των Μεταφορών έγινε με την υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ ταυτόχρονα γίνονται μεγάλες «εκπτώσεις» στα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους επισκέπτες της χώρας και διατηρούνται οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και πόρων στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Η λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και η καθολική προστασία της υγείας του λαού σήμερα απαιτεί:

1. αύξηση της χρηματοδότησης και στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες με μαζικές προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία τους, διασφάλιση προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ στην αναγκαία ποσότητα και ποιότητα.

2. εφαρμογή μέτρων καθολικού προληπτικού ελέγχου των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων όπως και διαγνωστικά τεστ (σε όλους και επαναλαμβανόμενα περιοδικά).

3. κατάργηση κάθε εκχώρησης και εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια Υγεία.

 

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά

 

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών νοσοκομείου Νίκαιας,

στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ