Και στα ΒΑΕ, η κυβέρνηση επέλεξε την συναισθηματική μας επιβράβευση

  Νίκαια 23/1/2021


Για μία ακόμη φορά οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι επέλεξαν την συναισθηματική μας επιβράβευση αυτήν την φορά διά στόματος Υφυπουργού Εργασίας, για το θέμα της ένταξης των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αφού πρόταξε την ολιστική εξέταση του θέματος, άρχισε τους διαχωρισμούς των υγειονομικών υπαλλήλων, γνωστή ούτος ή άλλως κυβερνητική πρακτική διαχωρισμού, από έγγραφα και κινήσεις του Υπουργείου Υγείας στο παρελθόν. Χρυσώνοντας το χάπι  αναγνώρισε την δυσκολία και την επικινδυνότητα  για μία μερίδα εργαζομένων στην υγεία βάζοντας διαχωριστικές γραμμές σε ότι αφορά τις ειδικότητες αλλά και τους χώρους εργασίας μας.

Στην κατακλείδα των δηλώσεων του έκανε λόγο για το δημοσιονομικό αποτύπωμα μιας πιθανής ένταξης μας στα ΒΑΕ, αλλά και το πρόβλημα υπό-στελέχωσης που θα προκύψει από την ξαφνική συνταξιοδότηση των υπαλλήλων στο σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση θυμάται την υπό-στελέχωση όταν καλείτε να διαθέσει χρήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργατών της Υγείας. Την υπό-στελέχωση, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού αλλά την επιδεινώνει προσθέτοντας επιπλέον αρμοδιότητες στις δημόσιες δομές Υγείας.

Μία κυβέρνηση που, την δύσκολη αυτή στιγμή της πανδημίας, επιλέγει αφειδώς να επιδοτεί την Ιδιωτική Υγεία, τα ΜΜΕ, τις Τράπεζες, τις αεροπορικές εταιρείες κλπ, όταν πρόκειται να ενισχύσει το σύστημα υγείας σκέφτεται τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το πώς θα κατευθύνει μία κυβέρνηση τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων και των κατευθύνσεων που θέλει να δώσει και αν λάβουμε υπόψη μας την μείωση των δαπανών στην υγεία στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2021, είναι ξεκάθαρο πως η δημόσια υγεία δεν είναι στις προτεραιότητες της. Είναι ξεκάθαρο πως η Υγεία δεν είναι προτεραιότητά της και από την επιλογή της σε καιρό πανδημίας να μην φείδεται προσλήψεων στα σώματα ασφαλείας, τη στιγμή που το υγειονομικό προσωπικό έχουμε ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό τα όρια των αντοχών μας.

Για μία ακόμη φορά τους δηλώνουμε πως ο αγώνας για την ένταξη μας στα ΒΑΕ θα είναι συνεχής και σθεναρός και δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Τις συναισθηματικές της επιβραβεύσεις, η κυβέρνηση, να τις απευθύνει σε αυτούς που επιδοτεί μέχρι τώρα και να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα μας .  

 Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος               Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης      Βλάχος Γεώργιος


Τραγική επιβεβαίωση για το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου μας

 

Νίκαια 23/01/2021

Τραγική επιβεβαίωση των προβληματισμών μας για τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στο νοσοκομείο μας είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες. Αφενός η διάγνωση γιατρού θετικού στον ιό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο ενώ μέχρι πρόσφατα παρακολουθούσε και ασθενείς στην κλινική του! Αφετέρου η τοποθέτηση νοσηλευτών για βάρδιες στους εμβολιασμούς, οι οποίοι την προηγούμενη μέρα έκαναν βάρδια ακόμα και στη γενική εφημερία! 

Σε μία περίοδο που η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στο ζενίθ, με θετικά κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, είναι εγκληματικό να τοποθετείται προσωπικό να κάνει βάρδιες και στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο.  

Ποιος θα ευθύνεται αν έγινε ή γίνει διασπορά του ιού σε υγιή πληθυσμό που έρχεται να εμβολιαστεί; Που ανήκει μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες; Είναι ασφαλές να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο μας υπό αυτές τις συνθήκες; 

Παράλληλα, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί καλούνται να κάνουν βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο, δημιουργώντας κενά και προβλήματα ακόμα και στην κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης. 

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση ούτε νοιάζεται για την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών Υγείας, ούτε ενδιαφέρονται για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση.  

Δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και την καταγγέλλουμε. Ξεκαθαρίζουμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν υποχρεούται να κάνει βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο παρά μόνο με επίσημη μετακίνηση και πλήρη αποζημίωση της εργασίας του. 

Διεκδικούμε: 

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Η ΠΦΥ πρέπει αν είναι πλήρως στελεχωμένη και εξοπλισμένη ώστε να διενεργεί τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών. 

· Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού. 


Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                  Ο Γραμματέας
Τσολάκης Ιωάννης          Βλάχος Γεώργιος

Για το Εμβολιαστικό Κέντρο στο νοσοκομείο μας

 


 

Πριν από μερικές ημέρες, ξεκίνησαν να διενεργούνται σε χώρους του νοσοκομείου μας, όπως και σε άλλα νοσοκομεία πανελλαδικά, εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού, στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος για τον Sars-CoV-2.  Δυστυχώς, για άλλη μία φορά γίναμε θεατές της προχειρότητας και της ανοργανωσιάς με την οποία αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό θέμα από το Υπ.Υγείας και τις εκάστοτε ΥΠΕ και Διοικήσεις νοσοκομείων.

Αρχικά, είναι από μόνο του προβληματικό το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα, κάτι που είναι και θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι σημαντικό τόσο για την παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού για τυχόν παρενέργειες, όσο και για τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση για ανεπιθύμητα συμβάντα ή επιπλοκές, καθώς και για την συνολική παρακολούθηση της υγείας των ατόμων να έχουν το δικό τους οικογενειακό γιατρό που θα είναι υπεύθυνος για την υγεία τους και άμεσα προσβάσιμος στην τοπική μονάδα υγείας. Επιπλέον, αυξάνεται η πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού όταν σε νοσοκομειακούς χώρους που βρίσκονται άτομα που νοσούν μαζεύονται επιπλέον άτομα για να εμβολιαστούν και έρχονται σε επαφή με προσωπικό του νοσοκομείου που νοσηλεύει τους θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς. Πόσο μάλλον όταν οι εμβολιασμοί τυχαίνει να γίνονται σε μέρα γενικής εφημερίας!

Προβληματιζόμαστε έντονα και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέριμνα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ώστε να στελεχωθεί το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου, αλλά αντίθετα καλούνται παρατασιακοί ειδικευόμενοικαι νοσηλευτές από διάφορα τμήματανα δουλέψουν υπερωριακά σε αυτό, κάτι άσχετο με τα καθήκοντά και την εκπαίδευσή τους. Αναρωτιόμαστε, δεν γνωρίζουν ότι όταν κάποιος από το προσωπικό μεταφέρεται σε άλλο τμήμα, η κλινική στην οποία ανήκει στενάζει λόγω της ήδη μεγάλης υποστελέχωσης; Θα είναι διαφορετικά με το εμβολιαστικό κέντρο που φέρνει άλλη μία αρμοδιότητα από το πουθενά και χωρίς κανένα προγραμματισμό στα νοσοκομεία;

Δηλώνουμε την κάθετη διαφωνία μας με την παράταξη της ΑΡΣΙ η οποία αφού κάλεσε μία  «γενική συνέλευση» μέσω facebook, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς, παρουσίασε σαν απόφαση γενικής συνέλευσης ότι οι γιατροί του νοσοκομείου δέχονται θα καλύψουν τις 3 εμβολιαστικές γραμμές «προσωρινά και εθελοντικά». Ειδικά όταν αυτή η ανακοίνωση ακολουθήθηκε από εκβιασμούς και πιέσεις σε γιατρούς για να κάνουν βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο, τόσο από τη διοίκηση όσο και από διευθυντές.

Την ίδια ώρα που δίνουν κρατικό χρήμα και μάλιστα εκατομμύρια σε ΜΜΕ και σε μεγάλους επιχειρηματίες, όπως ιδιώτες κλινικάρχες, κόβουν κι άλλο από τον προϋπολογισμό για την Υγεία και τα Νοσοκομεία. Είναι πασιφανές ότι ούτε νοιάζονται για την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών Υγείας από τα νοσοκομεία στους πολίτες, ούτε ενδιαφέρονται για την καθημερινή και συνεχώς εντεινόμενη εξουθένωση των «ηρώων με τις ποδιές». Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας!

Διεκδικούμε:

·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Ανασύσταση των δομών Δημόσιας Υγείας που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ΠΦΥ και θα έπρεπε, πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.

·         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.

·         Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.

·         Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές, ώστε να επανέλθει πλήρως η τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα της αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά ΚΑΙ της υπόλοιπης νοσηρότητας. Δε θα επιτρέψουμε το δημόσιο σύστημα υγείας να λειτουργεί σε μόνιμη βάση σαν σύστημα «μιας νόσου» με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και να μετατρέπεται όλη η υπόλοιπη νοσηρότητα σε φιλέτο για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της υγείας.

 

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γ.Ν.Νίκαιας

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ