2096 Ο Διοικητής του ΕΕΣ καλεί σε απολογία την προεδρεύουσα του σωματείου






Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

PANHELLENIC FEDERATION OF PUBLIC HOSPITALS WORKERS



ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ  ·  MEMBER OF ADEDY



ΑΘΗΝΑ 4/10/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2096
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο γνωστός Γεωργόπουλος Διοικητής του Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού, έδρασε για άλλη μια φορά
Καλεί σε απολογία την Προεδρεύουσα του Σωματείου γιατί κλήθηκε από το τμήμα Προστασίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός που τώρα θυμήθηκε σε συνέντευξή του, ότι το Νοσοκομείο του θα έπρεπε να έχει 45 Κλίνες ΜΕΘ αντί 12, για να προκαλέσει και να γίνει θέμα συζήτησης για τα φιλοσυριζαϊκά του αισθήματα, ενεργοποίησε την «Διαβίβαση εγγράφου Εισαγγελίας» από το Υπουργείο Υγείας πριν τις Εθνικές εκλογές και κάλεσε σε απολογία την προεδρεύουσα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου για αναξιοπρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας.
Το «έγκλημά» της ήταν να συμμετάσχει στις Κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και από την «αριστερή Κυβέρνηση» Σύριζα ενεργοποιήθηκε η κρατική ασφάλεια, το τμήμα προστασίας της Δημοκρατικού Πολιτεύματος πρώτη φορά μετά τη χούντα. Μας χτύπησαν, μας έριξαν χημικά και ζητάνε και τα ρέστα. Δεν φθάνει που αδίκως διώκεται ποινικά, βρήκε την ευκαιρία ο Γεωργόπουλος να της ασκήσει πειθαρχική δίωξη. Επιδιώκει την εξόντωσή της.
Ζητάμε την άρση της Συνδικαλιστικής και πολιτικής δίωξης της συναδέλφου που το έγκλημά της είναι ότι δεν προσκύνησε τον κο Γεωργόπουλο. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Καλούμε και την ΑΔΕΔΥ να πάρει θέση.
Επίσης καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσει τέλος σε αυτή την παρωδία!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                         ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ και ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ


Αθήνα, 2-10-2019
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

          Το Σωματείο μας στα πλαίσια της ουσιαστικής δραστηριότητας από τη βάση και κοινής δράσης πρωτοβάθμιων σωματείων σε δημόσια νοσοκομεία και προνοιακά ιδρύματα και μπροστά στα διαρκώς οξυμένα προβλήματα σε Υγεία – Πρόνοια, προσκάλεσε για πολλοστή φορά Σωματεία του λεκανοπεδίου σε σύσκεψη για ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ.
          Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ευαγγελισμού χτες (1/10). Παρευρέθηκαν με απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου 12 πρωτοβάθμια σωματεία (Ευαγγελισμός, Αττικό, ΕΙΝΑΠ, ΚΑΤ, Θριάσιο, Λαϊκό, ΝΙΜΤΣ, Ελπίς, Αγ. Όλγα, Νίκαιας ΟΚΑΝΑ, Ασκληπιείο) και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από 10 σωματεία (Μεταξά, Οφθαλμιατρείο, Αρεταίειο, Κέντρο Βρεφών Μητέρα, Αγ. Σάββας, ΨΝΑ, Αλεξάνδρα, Συγγρός, Αγ. Σοφία, Αγ. Ανάργυροι, καθώς και αρκετοί συνάδελφοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις (εργολαβικοί, συμβασιούχοι, επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ) .
          Αναπτύχθηκαν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι, καθώς και η κατάσταση που διαμορφώνεται από τη νέα Κυβέρνηση που συνεχίζει με ορμή στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη. Κοινή πεποίθηση είναι ότι τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται με ένα υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο αντιδραστικό που, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα γίνει αντιδραστικότερο σε βάρος υγειονομικών και ασθενών.
à    Οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για Υγεία - Πρόνοια, εξακολουθούν να μειώνονται καθώς θεωρούνται «βάρος» στα πλαίσια της «δημοσιονομικής ασφυξίας», στην ουσία όμως αποτελούν τον ιμάντα για διόγκωση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας – Πρόνοιας και των «ματωμένων» πλεονασμάτων. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και η επιδείνωση των όρων της δουλειάς μας παίρνει γιγάντιες διαστάσεις σε βάρος ασθενών και υγειονομικών.
à    Τα εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματά μας πλήττονται ακόμα περισσότερο, ενώ η Κυβέρνηση φέρνει έναν κατάπτυστο «αναπτυξιακό νόμο», που δίνει τα πάντα στους επενδυτές, ναρκοθετεί τις ΣΣΕ και περιορίζει ακόμα περισσότερο το απεργιακό δικαίωμα, την ελεύθερη συνδικαλιστική – συλλογική δράση, φακελώνοντας σωματεία και εργαζόμενους.
          Η ανασύνταξη και η αντεπίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι αναγκαία όσο ποτέ, με πρωτοβουλίες από τη βάση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς σε συμμαχία με τους ασθενείς μας, σε αγωνιστική κατεύθυνση κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και της λογικές ανάθεσης ή ηττοπάθειας.
          Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ μέσα σ’αυτές τις εξελίξεις, εξακολουθεί να επιλέγει να εκφυλίζει τις κινητοποιήσεις χωρίς καν συνεδριάσεις οργάνων, χωρίς κανένα σχέδιο και προετοιμασία στους χώρους δουλειάς, με «επικοινωνιακά σωου». Στην πραγματικότητα, καλλιεργεί την αναμονή στο διηνεκές και τον παροπλισμό ζωντανών δυνάμεων, το «παζάρεμα» των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα, των συμβασιούχων συναδέλφων, δίνει επί της ουσίας κάλυψη στην κυβερνητική πολιτική.
Την ίδια στιγμή υπάρχει ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ που στηρίζουν με τη δουλειά τους επιτακτικές ανάγκες
των δομών υγείας – πρόνοιας:
o      1.200 από ΟΑΕΔ απολύονται Νοέμβρη και 2.800 (ΟΑΕΔ) απολύονται Φλεβάρη
o      1.100 επικουρικοί γιατροί απολύονται ως 31/12/19.
o      Χιλιάδες εργολαβικοί εργάζονται σε καθεστώς σκλαβιάς, απλήρωτοι για μήνες.
o      Χιλιάδες απολύονται τους επόμενους μήνες από το χώρο σίτισης και καθαριότητας, αφού λήγουν οι διετείς συμβάσεις τους.
o      Με την 2Κ/2019 προκήρυξη ΑΣΕΠ που υποτίθεται θα κάλυπτε τους 1.116 επικουρικούς (πλην γιατρών) που υπηρετούν πάνω από τρία χρόνια, φαίνεται ότι τελικά θα απολυθεί μεγάλο μέρος τους. 
Αυτά που πρέπει να γίνουν & μπορούν να γίνουν με τον ανυποχώρητο αγώνα μας:
ü    Άμεση απόσυρση του αντεργατικού, αντισυνδικαλιστικού νόμου.
ü    ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ (επικουρικών, ΟΑΕΔ, εργολαβικών, εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις). Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ όλων των ειδικοτήτων.
ü    Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, των Κ.Υ. και των προνοιακών ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Έξω οι επιχειρηματίες από την Υγεία, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργολαβίες τις ΣΔΙΤ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Δημόσια – Δωρεάν υγεία – πρόνοια με υψηλού επιπέδου παροχές για όλους. 
ü    Αύξηση στους μισθούς με βάση τις ανάγκες, ανάκτηση όλων των απωλειών (13ος -14ος , ΜΚ 2016-2017, περικοπές κλπ). Να πληρωθούν τώρα ΟΛΑ τα δεδουλευμένα (εξαιρέσιμα, εφημερίες, δεδουλευμένα εργολαβικών) χωρίς εξαίρεση και χωρίς καθυστέρηση.
ü    Να ανοίξουν ΤΩΡΑ, με ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ όλες οι κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝ και όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.
ü    Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους μας και να ενταχθούν στα ΒΑΕ, όλοι όσοι εργάζονται σε βαριές κι επικίνδυνες εργασίες!
Για το επόμενο διάστημα, τα σωματεία που συμμετείχαν, συναποφάσισαν τα εξής:
8       ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ «ΕΛΑΣΤΙΚΑ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – Επικουρικών, Εργολαβικών, Συμβασιούχων, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ & ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ, στο αμφιθέατρο (Δώμα) του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 Οκτώβρη στις 4μμ. Οι απολύσεις είναι προ των πυλών και οι αγωνιστικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες!
8       ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ & στην 24ωρη ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Οκτώβρη, την προετοιμάζουμε με συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, δίνουμε αγωνιστικό, ταξικό περιεχόμενο με τα συνθήματά μας, τις αφίσες και τις ανακοινώσεις μας, με ζωντανές πρωτοβουλίες – παρεμβάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς.
8        Θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη σωματείων μετά την πανυγειονομική απεργία.
το ΔΣ του ΣΕΝΕ
Οκτώβρης 2019


ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ


ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στις 4:30 μ.μ.
στο ΔΩΜΑ του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (11ος Όροφος κτίριο ΑΧΕΠΑ)
Καλούμε όλους τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΟΧ, εργολαβικοί) στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας σε ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ γιατί δεν ανεχόμαστε η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση:
● εκατοντάδες εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη δημόσιων νοσοκομείων απολύονται και «αντικαθίστανται» από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν, σύντομα, και αυτοί στην ανεργία.
● συνεχίζονται καθημερινά οι απολύσεις επικουρικών γιατρών ενώ η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει τον δρόμο για την απόλυση 1.100 επικουρικών γιατρών των οποίων οι συμβάσεις υπερβαίνουν το 24μηνο.
● με απόλυση κινδυνεύουν εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη  2Κ/2019 και οι 4000 περίπου εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασης τους και της συστηματικής άρνησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να δεσμευτεί για την παραμονή τους στην εργασία.
Οι απολύσεις των συναδέλφων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις θα χειροτερέψουν τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση, συγχώνευση ή κλείσιμο δεκάδων κλινικών και τμημάτων.
Γνωρίζουμε ότι η  διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για «ανακύκλωση της ανεργίας», χτύπημα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Σκοπός της Σύσκεψης είναι να συναποφασίσουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε:
► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας
Σωματεία Εργαζομένων σε ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΚΑΤ, …………………………………………………………………………………………………………………

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ