Κατώτερη των περιστάσεων, για μία ακόμη φορά η ΠΟΕΔΗΝ

 

Αποφασίζουμε:

·         Την Τρίτη 27/07/2021 Συγκέντρωση Συνδικαλιστικών Στελεχών στις

11πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας. θα επιμείνουμε να συναντηθούμε με τον Υπουργό Υγείας.

·         Θα καταθέσουμε προσφυγή σε κάθε αρμόδιο Δικαστήριο.

·         Καλούμε τους συναδέλφους εμβολιασμένους και μη να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης.

Οι Διοικήσεις των Σωματείων μελών να προασπίσουν την εν λόγο

απόφαση πανελλαδικά.

·         Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Αύγουστο.

·         Πέμπτη 26 Αυγούστου Πανελλαδική Κινητοποίηση με Στάση Εργασίας

10πμ – 15μμ

·        Συγκέντρωση στην ΑΤΤΙΚΗ στο Υπουργείο Υγείας στις 11πμ

Στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

 

 

Η παραπάνω είναι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία συνοδεύεται και από ένα αιτιολογικό κείμενο το οποίο δεν έχει και κανένα νόημα να παραθέσουμε.

Θα σταθούμε στις αποφάσεις που πήρε για την αντίδραση των εργαζομένων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

 Ένας γενικός χαρακτηρισμός της απόφασης είναι πως για μία ακόμη φορά η ομοσπονδία μας αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Εξειδικεύοντας περισσότερο  θα μπορούσαμε να πούμε πως κλείνει με τρόπο το μάτι στην κυβέρνηση, με ένα αόριστο και σε βάθος χρόνου πλαίσιο δράσης.

Πετάει επί της ουσίας το μπαλάκι στα Πρωτοβάθμια σωματεία και νίπτει, με εύσχημο τρόπο, τας χείρας της.

Τι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο; Σε μία συγκυρία που περιορίζονται ατομικές ελευθερίες και με κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούμαστε μαθηματικά στην αποδυνάμωση των Νοσοκομείων, σίγουρα πολλά περισσότερα.

Θα έπρεπε ήδη να έχει στείλει εξώδικο στο Υπουργείο Υγείας και να καλύπτει τους εργαζόμενους που καλεί να μην κοινοποιήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης.

Θα έπρεπε ήδη να έχει αποφασίσει τις λεπτομέρειες  υλοποίησης αυτής της απόφασης και να καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία να την υλοποιήσουν. Υπάρχει εξάλλου το προηγούμενο της απεργίας- αποχής από την αξιολόγηση η οποία αποτελεί και αυτή μία διοικητική διαδικασία στην οποία είπαμε σθεναρά όχι και την καταργήσαμε στην πράξη. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε σθεναρά και σε ένα ενωτικό κλίμα, μακριά από την διαίρεση που επιχειρεί η κυβέρνηση, την αποχή από την παροχή από μέρους μας οποιουδήποτε στοιχείου του υγειονομικού μας φακέλου.

Δεν αντιτασσόμαστε στον εμβολιασμό, αντιτασσόμαστε στον αυταρχισμό, στον διχασμό, στην κατάργηση των ατομικών ελευθεριών και κυρίως στην υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας.

Δεν είναι τυχαία η χρονική αλληλουχία των γεγονότων που προηγήθηκαν. Από το χειροκρότημα των υγειονομικών στο πρώτο κύμα της πανδημίας, περάσανε στις συνδικαλιστικές διώξεις και την απρόκλητη βία εναντίον μας, προχωρήσανε στον καταλογισμό της ευθύνης στους υγειονομικούς για την λειτουργία των νοσοκομείων, στο διάλειμμα μεταξύ τρίτου κύματος και του αναμενόμενου τέταρτου, ανακοινώσανε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τις απειλές διαθεσιμότητας με αφορμή τον εμβολιασμό.

Σε όλα τα παραπάνω αν προσθέσουμε και την ανυπαρξία της κυβέρνησης τόσο στην στελέχωση των δομών υγείας, γεγονός που αποδεικνύεται εύκολα με τις συνεχείς ανακλήσεις αδειών και τα εξαντλητικά ωράρια, όσο και στην προώθηση του εμβολιασμού, είναι εύκολο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης κάθε δημόσιου αγαθού και πριμοδότησης των ιδιωτικών συμφερόντων.

Καλούμε την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να σταματήσει να κλείνει το μάτι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και να επιτελέσει επιτέλους τον ρόλο της που δεν είναι άλλος από την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Καλούμε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να πάρει θέση ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο και να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας και όχι μόνο.

Δεν είναι το τέλος του σχεδίου τους για υποβάθμιση και κατάργηση του κράτους δικαίου και του κράτους πρόνοιας. Έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη στο σχέδιο τους για ξεπούλημα του κράτους.

Εάν δεν σηκώσουμε τώρα τα αναχώματα που οφείλουμε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων και της κοινωνίας, θα έχουμε συντελέσει σε αυτήν την καταστροφή.

Θα ακολουθήσει σίγουρα η ίδια αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και σε άλλους τομείς που το κράτος θα πρέπει να έχει κύριο ρόλο. Σημάδια έχουμε δει ήδη και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών μας.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                    Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης               Βλάχος Γεώργιος

Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την καταπάτηση των Συνταγματικών ελευθεριών

 Νίκαια 21/7/2021


Ενώ αναμένεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας και ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βιώνουν καθημερινά την έλλειψη προσωπικού, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης και σε αυτό το κύμα πανδημίας, όπως και στα προηγούμενα να αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση που φανερώνει την κατάργηση του κράτους δικαίου και των ατομικών ελευθεριών, προχωράει στην επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, επιλεκτικά στους υγειονομικούς. Απειλώντας με απολύσεις και διαχωρισμό των εργαζομένων σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μετακινεί για μια ακόμη φορά την ευθύνη της εξάπλωσης της πανδημίας από τον ελλιπή κυβερνητικό σχεδιασμό στους υγειονομικούς και στην κοινωνία. 

Όλοι θυμόμαστε την συνέντευξη του υπουργού υγείας που ανέφερε πως δεν υπάρχουν άνεργοι γιατροί και νοσηλευτές και δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει κάτι για αυτό. Ξαφνικά θα απολύσει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και θα τους αντικαταστήσει με εμβολιασμένους και μάλιστα, όπως κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν, με ταχύτατες διαδικασίες.  Στην τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις. Ποιος λογικός άνθρωπος περιμένει εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους για τρεις μήνες, όταν δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ετήσιες και διετής συμβάσεις; Επιλέξτε κύριοι ή έχετε πληθώρα υγειονομικού δυναμικού για να επιλέξετε ή δεν υπάρχουν άνεργοι γιατροί και νοσηλευτές και τα δύο ταυτόχρονα δεν μπορεί να συμβαίνουν.

Η κυβερνητική ανεπάρκεια στην στελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και στα νοσοκομεία επιχειρείται να καλυφθεί με μετατόπιση ευθυνών, ως συνήθως, αλλά και με κατάργηση συνταγματικών ατομικών ελευθεριών των πολιτών. Το κλίμα διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού που επέλεξε η κυβέρνηση να καλλιεργήσει, σίγουρα δεν οδηγεί στην προώθηση εμβολιαστικής συνείδησης, αλλά δίνει τροφή στα σενάρια συνωμοσιολογίας. 

Καταγγέλλουμε την κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, με την θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την καλούμε να προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας που είναι η μόνη που μπορεί να καλλιεργήσει εμβολιαστική συνείδηση.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας με άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να αφήσει την πολιτική εντυπωσιασμού και αυταρχισμού. 

Λέμε ΝΑΙ στον εντατικό εμβολιασμό και ενημέρωση όλης της κοινωνίας

Λέμε ΟΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στον διαχωρισμό της κοινωνίας ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου.




Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 20/7/2021 και ώρα 7μμ στο Υπουργείο Υγείας

 

Για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε μπροστά στον κυβερνητικό αυταρχισμό και σε μία ακόμη απόπειρα διαίρεσης της κοινωνίας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 20/7/2021 και ώρα 7μμ στο υπουργείο υγείας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πρωτοβάθμιων σωματείων και διεκδικώντας

  • Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Μετά από την προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και των εργαζομένων σε αυτό, που συστηματικά επιχειρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, το διάγγελμα του Πρωθυπουργού συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μετακυλήσει τις κυβερνητικές ευθύνες σε όσους η κυβέρνηση αλλά και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Οι κυβερνητικές παλινωδίες είναι βασική αιτία που καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί, όχι όμως η μόνη. Με αυταρχισμό και ρατσιστικούς διαχωρισμούς προσπαθεί να καλύψει τα δικά της κενά.

Είναι αυτονόητο στην υγειονομική κοινότητα πως ο εμβολιασμός είναι ένα οχυρό απέναντι στην εξάπλωση του ιού. Αυτονόητο όμως είναι και παραμένει για όλους μας πως η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλο το φάσμα έκτασής του είναι ένα οχυρό στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός την ώρα που προβάλει ως εξυγίανση του συστήματος υγείας την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία και την συγχώνευση νοσοκομείων, την ίδια ώρα απειλεί τους υγειονομικούς με απόλυση εάν δεν κάνουν το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση με την αυταρχική πολιτική της στρώνει το έδαφος για απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν φτάνει που δεν πήρε κανένα μέτρο, τώρα αξιοποιεί και τον κοινωνικό αυτοματισμό για να διαχωρίσει τους εργαζόμενους και να περάσει μέτρα που επιδιώκει καιρό.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους οικείους τους αλλά και τους ασθενείς με τον εμβολιασμό τους. Καλούμε όμως και την κυβέρνηση να αποσύρει τα εκβιαστικά διλλήματα που βάζει στην υγειονομική κοινότητα, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας και τις απειλές στην κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι αντίθετο με το επιδιωκόμενο όταν ευθέως απειλούν τους εργαζόμενους με απόλυση.

Δεν θα αφήσουμε να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για διάλυση της δημόσιας υγείας, για εκβιασμούς των εργαζομένων, για διαχωρισμό της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                          Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης                    Βλάχος Γεώργιος

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ