Επιτελικό κράτος, σε ρόλο επιτελικού κράτους υμετέρων


  11/01/2020

Συνεχίζονται οι κομματικές διώξεις συνδικαλιστών μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Αυτή τη φορά από τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ κο Ροϊλό ο οποίος με απόφασή του δίνει απόσπαση στον Διοικητικό Διευθυντή και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου. Ο συνάδελφος αποσπάται στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής σε θέση Διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Η απόφαση κάνει λόγο για τοποθέτηση σε κενή θέση, η οποία όμως έχει καλυφθεί με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Νίκαιας την 8/04/2019 με την κα Πολίτου Σεβαστή ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ.

Είναι απορίας άξιο, δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Νίκαιας ότι η θέση είναι κατειλημμένη; Όχι ότι αυτό βέβαια θα τον εμπόδιζε να το πράξει αλλά δεν θα έπεφτε στο ατόπημα της παράνομης απόφασης. Ποιες όμως είναι οι παρανομίες που διαπράττονται από τον Διοικητή στην παρούσα απόφασή;

1ον. Μετακινεί έναν εργαζόμενο χωρίς να έχει κάνει αίτηση και παραβιάζοντας την παρ. 5 του Άρθρου 30 του Νόμου 1264/82 σύμφωνα με την οποία: 5. Με την επιφύλαξη του άρθρου 11 του Ν. 1256/1982 «για την πολυθεσία, την πολυαπασχόληση και την καθιέρωση ανωτάτου ορίου απολαβών στο δημόσιο τομέα καθώς και για το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και άλλες διατάξεις», δεν επιτρέπεται η μετάθεση των κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δημοσίων υπαλλήλων, που είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων ή προσωρινών διοικήσεων πρωτοβάθμιων οργανώσεων, εφ΄ όσον αυτές ανήκουν σε δευτεροβάθμιες μέλη τριτοβάθμιων οργανώσεων, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των ίδιων των υπαλλήλων και της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης.
Κατά το ίδιο προστατεύονται και τα μέλη των διοικήσεων των δευτεροβάθμιων και των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
2ον. Αναφέρει στην απόφασή του πως ο εν λόγο συνάδελφος μετακινείται σε κενή θέση. Στην θέση Διοικητικού Διευθυντή έχει τοποθετηθεί με απόφαση Διοικητή η κα Πολίτου Σεβαστή ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ από 8/04/2019. Άρα η θέση δεν ήταν κενή.

 Η απόφαση αυτή σαφώς καταδεικνύει το νομοθετημένο επιτελικό κράτος, σε ρόλο επιτελικού κράτους υμετέρων.

Να δούμε όμως και τον ρόλο του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής στο κομματικό παιχνιδάκι των εκάστοτε κυβερνώντων.
Αφού υποβαθμίστηκε το 2012 με κατάργηση πολλών οργανικών θέσεων και αφού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για αρκετούς μήνες αρκετοί συνάδελφοι, η υποτυπώδεις λειτουργία του περιορίστηκε σε μία παθολογική κλινική, σε μία Μονάδα νεφρού και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Δηλαδή όσο χρονικό διάστημα οι εφημερίες όλων των Νοσοκομείων γεμίζουν με Ράντζα ή διασπορά των ασθενών σε άσχετες, με την ασθένεια των νοσηλευομένων, κλινικές η υποβάθμιση ενός νοσοκομείου που κάλυπτε μία ευαίσθητη περιοχή θεωρήθηκε ύψιστη κυβερνητική πολιτική. Φυσικά και η επόμενη κυβέρνηση ούτε που ασχολήθηκε με το πολύπαθο νοσοκομείο.

Να θυμίσω πως χρησιμοποιήθηκε και άλλες φορές για συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη. Επί θητείας Διοικητή Γεωργόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) συνάδελφος από το Δυτικής Αττικής, μέλος της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος της ΔΑΚΕ μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Ο ίδιος συνάδελφος βέβαια με το που άλλαξε η κυβέρνηση επανατοποθετήθηκε στο Δυτικής Αττικής. Επίσης σύμφωνα με απόφαση της Απελθούσας Διοίκησης του Νοσοκομείου του δόθηκε και θέση ευθύνης, παρότι ΔΕ, και μάλιστα του αναγνωρίζονται και αναδρομικά για το επίδομα ευθύνης από το 2014.
Η επόμενη χρήση του Δυτικής Αττικής ήταν η δίωξη της Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής.
Και είναι σίγουρο πως θα έχουμε συνέχεια γιατί ο τρόπος λειτουργίας των κομματικών διοικήσεων δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς.

 Η αηδία που αισθάνομαι για τα πολιτικά και κομματικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι Διοικούντες πρέπει να αντιληφθούν πως αυτό που οι ίδιοι θεωρούν κομματική και πολιτική αρένα, παίζοντας παιχνιδάκια εξουσίας με σκοπό την κομματική τους καταξίωση, είναι ο χώρος εργασίας μας.

Αυτόν τον χώρο είμαστε αποφασισμένοι να τον υπερασπιστούμε γιατί είναι η δεύτερη οικογένειά μας, το δεύτερο σπίτι μας.

Δελτίο Τύπου-Καταγγελία απόφασης 2ης ΥΠΕ




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ -ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ


11/01/2020


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με απόφασή του ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλός  στις 09/12/2019 αρ.πρωτ. ΔΑΑΔ 70209 «εκτοπίζει» το Διοικητικό Διευθυντή του Θριασίου Νοσοκομείου στο Νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εργαζομένων και τον τοποθετεί σε <κενή > θέση, όπως επικαλείται στο νοσοκομείο Δυτ. Αττικής.


Ενημερώνουμε τον κο Ροΐλό ότι η θέση της Διεύθυνσης της Διοικητικής Υπηρεσίας είναι ήδη <κατειλημμένη> από τη συνάδελφό μας , κυρία Πολίτου Σεβαστή ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ από 8/4/2019 (αποφ. Διοικητή 16276/08/04/19)


Καλούμε το Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην ανάκληση της παράνομης απόφασης.
Ο Πρόεδρος                                                           Η  γραμματέας 
Ίντας Γεώργιος                                                    Προκόπη Σωτηρία 


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ