Μία πραγματική θεωρία συνωμοσίας και η ξαφνική αγάπη της Κας Μάρεβα


Αφού λοιπόν αρεσκόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας, έχω σκοπό να σας αναπτύξω μία πραγματική τέτοια θεωρία. Όχι δεν θα σας μιλήσω για Μασόνους και Στοές ούτε για το 33 και άλλα τόσα που κυκλοφορούν αρκετές ημέρες στο ίντερνετ και είμαι σίγουρος πως όλοι λίγο πολύ έχουμε δει ή διαβάσει.

Θα ξεκινήσω χρονικά από την προτροπή της συζύγου του πρωθυπουργού για χειροκροτήματα των "ηρώων" των Νοσοκομείων. Να σκεφτούμε μόνο πως είμαστε στην αρχή μίας μάχης όπου έχει επιδεινωθεί μεν η κατάσταση στα Νοσοκομεία αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, όπου και θα κρασάρουν τα ελληνικά Νοσοκομεία. Για να το αντιληφθούμε όμως θα πρέπει να δούμε ποια ήταν η κατάσταση στα Νοσοκομεία πριν από την επιδημία, ένα μήνα πριν δηλαδή, όσο και να μας φαίνεται πως πέρασε πολύ περισσότερος χρόνος.

Τα ελληνικά Νοσοκομεία λοιπόν αντιμετώπιζαν και πριν την επιδημία τα ίδια ακριβώς προβλήματα που παρουσιάζουν και τώρα, ή για να το πω καλύτερα μέρος της σημερινής κατάστασης οφείλεται στην κατάσταση που υπήρχε πιο πριν. Αναλυτικά και επιγραμματικά αυτό που κληρονόμησε η χθεσινή "κανονικότητα" στην σημερινή κατάσταση είναι:
1) Τραγική έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, γιατί το Νοσοκομείο δεν λειτουργεί μόνο με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με πλήθος άλλων ειδικοτήτων που του δίνουν την ικανότητα να λειτουργήσει.
2) Προσωπικό σε ένα μεγάλο μέρος με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με διετής συμβάσεις ή με συμβάσεις ενός έτους, οι εργαζόμενοι του οποίου γινόταν βορά στις ορέξεις κάθε κυβέρνησης τάζοντας από παρατάσεις μέχρι και υπόνοιες για μονιμοποιήσεις.
3) Υπο-χρηματοδότηση των Νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα από το Σεπτέμβριο κάθε έτους να τελειώνουν τα χρήματα για τις λειτουργικές του δαπάνες αγοράς βασικών αγαθών για την λειτουργία του Νοσοκομείου.
4) Έλλειψη σε κρεβάτια ΜΕΘ με αποτέλεσμα αρκετά συχνά, πολύ συχνά θα έλεγα, να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους.

Η έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να μην τηρούνται βασικές αρχές της εργατικής Νομοθεσίας, όπως ανάπαυση 11 ωρών μεταξύ των βαρδιών, αδυναμία χορήγησης κανονικής άδειας και ρεπό με συνέπεια την υπερβολική καταπόνηση των εργαζομένων, Άλλη μία συνέπεια αυτής της έλλειψης, σε όλες τις ειδικότητες, όπως είναι αναμενόμενο είναι η ενασχόληση του προσωπικού με καθήκοντα διαφορετικά των αρμοδιοτήτων του.

Συνολικά η παραπάνω κατάσταση εξαντλεί το προσωπικό και ταυτόχρονα υπολείπεται ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Αν συνδυαστεί και η έλλειψη υλικοτεχνικών και κτιριακών υποδομών η οποία είναι απόρροια της υπό-χρηματοδότησης, αντιλαμβανόμαστε όλοι ποιο είναι το εργασιακό περιβάλλον μας.
Από όλα αυτά γίνεται αντιληπτό από όλους πως με αυτές τις εργασιακές συνθήκες μόνο "ηρωικά" εργαζόμενος κάποιος μπορεί να αντεπεξέλθει.

Οπότε Κυρία Μάρεβα μας ήρωες ήμασταν και πριν αλλά δεν μας χειροκροτήσατε.



Γιατί λοιπόν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η προτροπή για χειροκρότημα;
Είναι ίδιον γνώρισμα του λαού μας το έντονο θυμικό του σε καταστάσεις κρίσεων και αυτό το θυμικό προσπάθησε να ξεσηκώσει η σύζυγος του Πρωθυπουργού. Γιατί αν σκεφτούμε και τα γεγονότα που διαδραματίζονταν την ίδια ώρα στα σύνορα και τον ηρωισμό των ενόπλων δυνάμεων ΄και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, ιδεολογικά τουλάχιστον θα περίμενε κανείς πως το χειροκρότημα θα πήγαινε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Να πάμε τώρα και στις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι οποίες τι ακριβώς λένε;
Λένε λοιπόν πως ο επαγγελματίας υγείας που έρχεται σε επαφή ή πιθανή επαφή με κρούσμα covid-19 πρέπει να μένει σε καραντίνα επτά και όχι 14ρων ημερών. Επίσης βγάζει και οδηγία η οποία αν έχεις τον θεό σου έχει τίτλο: Μέτρα προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων ΜΑΠ, και εκεί περιγράφει τον πλήρη παραλογισμό του "ήρωα" που πάει γυμνός να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Σε αυτό το σημείο να πω πως από την στιγμή που βγήκε η εν λόγω οδηγία είναι κανόνας η έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας και όλο και πιο συχνά ζητείται από τους "ήρωες" να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αυτά τα μέσα.
Να κάνουμε λοιπόν μία σούμα, μία σύνοψη

Ένα νοσοκομείο που δεν έχει επαρκές προσωπικό και αυτό που έχει είναι καταβεβλημένο από τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας μίας δεκαετίας,
ένα Νοσοκομείο που δεν έχει μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων,
ένα Νοσοκομείο που δεν έχει επαρκή κρεβάτια ΜΕΘ, όχι για μία κρίση αλλά ούτε και στην κανονική του λειτουργία,
ένα Νοσοκομείο υπό-χρηματοδοτούμενο είτε με κρίση είτε χωρίς αυτήν.

Ένα τέτοιο σύστημα Υγείας μπορεί να στηριχθεί μόνο στο φιλότιμο των εργαζομένων του σε αυτό στηρίζεται άλλωστε τόσα χρόνια.

 Όμως ποιο είναι το εγκληματικό όλης της υπόθεσης;
Δεν θα μείνω στο προσωπικό και τις υποδομές θα φτάσω στην κατάληξη της πραγματικής θεωρίας συνωμοσίας.

Την ώρα που λαμβάνεται το ακραίο μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας με την επίκληση της αποτροπής της διασποράς, την ίδια ακριβώς ώρα το προσωπικό των Νοσοκομείων που δεν του παρέχονται τα κατάλληλα μέσα προστασίας θα είναι το μέσο της διασποράς.

Μπορείτε να χειροκροτήσετε κυρία Μάρεβα όσο θέλετε παράλληλα όμως να σας πληροφορήσουμε πως δεν είμαστε ήρωες.

Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας επί πολλά χρόνια, που χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, μας αποδομείτε, μας καταργείτε, μας απαξιώνετε .

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ