Δελτίο Τύπου για την Κινητοποίηση της 28/1/2021 και τα θέματα που τέθηκαν στον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ

 Νίκαια 29/1/2021

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/1/2021 μαζική πορεία και συγκέντρωση των σωματείων εργαζομένων 8 νοσοκομείων (ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, ΨΝΑ, ΜΕΤΑΞΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ) στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ.

Εκπρόσωποι και των 8 σωματείων καθώς και μία εκπρόσωπος των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ με το πρόγραμμα 4000 συναντήθηκαν με τον διοικητή της ΥΠΕ κ. Ροϊλό. Οι απαντήσεις σχετικά με τα αιτήματα μας ήταν:

- «Το αίτημα για την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι απόλυτα δίκαιο και αυτονόητο, το υποστηρίζω. Δεν είμαι όμως εγώ που νομοθετώ». Για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είπε ότι θεωρεί ότι και οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι με κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ και οι ΣΟΧ καλύπτουν μόνιμες-διαρκείς και όχι παροδικές λόγω Covid ανάγκες και τους χρειάζεται το σύστημα . Δεν είπε όμως πως πρέπει να μονιμοποιηθούν και όπως θα φανεί και παρακάτω παρόλο που θεωρεί πως καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, εξέφρασε έμμεσα πολιτική θέση που είναι κατά των μονιμοποιήσεων και υπέρ των ιδιωτικών συνεργείων.

-Σχετικά με τον εμβολιασμό, την ανάγκη προσλήψεων και την ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ (και για το σκοπό αυτό), είπε ότι από τις 10/2 ( όταν τελειώσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού) τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και το ογκολογικό ΜΕΤΑΞΑ θα σταματήσουν να εμβολιάζουν το γενικό πληθυσμό και το ίδιο θα συμβεί σταδιακά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Την υπερφόρτωση των νοσοκομείων (και στους εμβολιασμούς) την απέδωσε στις ειδικές συνθήκες ψύξης και παρασκευής του εμβολίου της Pfizer. Δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για ενίσχυση της ΠΦΥ στην 2η περιφέρεια, ούτε για το Λοιμωδών, εκτός από μια γενικόλογη αναφορά για ενεργοποίηση το επόμενο διάστημα κινητών συνεργείων εμβολιασμού από τον ΕΟΔΥ. Για προσλήψεις επισκεπτών υγείας στην ΠΦΥ είπε «ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι»! Στις διαμαρτυρίες μας, ότι τα ίδια λέτε και για γιατρούς, νοσηλευτές κλπ, και ότι η μειωμένη προσφορά δεν οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν υγειονομικοί αλλά στη σύμβαση επικουρικού και όχι μόνιμου προσωπικού που προκηρύσσεται … δεν απάντησε.

-Σε σχέση με τις υπέρ-επείγουσες ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας, είπε ότι αύριο (29/1) θα βγει προκήρυξη για ταχύρρυθμες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή για επικουρικό προσωπικό όπου θα έχει μεταξύ άλλων θέσεις για επισκέπτριες Υγείας αλλά και Νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν είπε τίποτα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο σχέδιο με τα προηγούμενα κύματα (κλείσιμο ή περιορισμός λοιπών τμημάτων για τις ανάγκες Covid).

-Για τους εργολάβους στα νοσοκομεία υπεραμύνθηκε των «οικονομοτεχνικών μελετών» που είναι αντικειμενικές …. και με βάση αυτές αποφασίζεται αν συμφέρουν ή όχι οι εργολάβοι στο δημόσιο. Για δε τις κατάφωρες εργασιακές παραβάσεις που κάνουν απέναντι στους εργαζόμενους και τους ανεπαρκείς ελέγχους, είπε ότι όπου υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες θα επεμβαίνει.

- Από εμάς τέθηκε το θέμα της επαγγελματικής εξουθένωσης του προσωπικού, λόγο της υπό-στελέχωσης αλλά και των μετακινήσεων προσωπικού από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να κόβονται τα λιγοστά ρεπό των συναδέλφων. Επίσης τέθηκε η επιδείνωση της κατάστασης λόγο συχνών κρουσμάτων σε προσωπικό του Νοσοκομείου και ότι η καραντίνα που βγαίνουν αρκετοί συνάδελφοι επιδεινώνει τις εργασιακές συνθήκες για τους υπόλοιπους που καλούνται να καλύψουν τα κενά. Του αναφέρθηκε πως τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης 19 συνάδελφοι και το κύμα συνταξιοδοτήσεων προβλέπεται το επόμενο χρονικό διάστημα να αυξηθεί, γεγονός που οφείλεται τόσο στο επαγγελματικά γερασμένο προσωπικό όσο και στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο νοσοκομείο. Για όλα τα παραπάνω δεν πήραμε καμία απάντηση.

- Του τέθηκε το θέμα της μη λειτουργίας Διοικητικού Συμβουλίου στο νοσοκομείο εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο λόγο του μη ορισμού του από το υπουργείο υγείας. Τονίσθηκε πως αυτό δημιουργεί τρομερές δυσλειτουργίες για ένα τόσο μεγάλο Νοσοκομείο και ότι υπάρχει σοβαρή υποψία δόλου στον μη ορισμό του. Αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και αφού απέκλεισε τον δόλο, απέδωσε την καθυστέρηση σε γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες του Υπουργείου Υγείας.

- Από την συνάδελφο συμβασιούχο του ΟΑΕΔ τέθηκε θέμα υποτίμησης του ρόλου τους στο σύστημα Υγείας, γεγονός που αποδεικνύεται από την μη αναφορά της πολιτικής ηγεσίας στους συναδέλφους του ΟΑΕΔ, όταν γίνεται λόγος για την προσφορά των συμβασιούχων στο σύστημα υγείας. Απάντησε πως όταν αναφέρονται στους συμβασιούχους εννοούν και τους 4000 του ΟΑΕΔ και πως ο ίδιος δέχεται την υπόμνηση της συναδέλφου και υποσχέθηκε πως θα το διορθώσει.

Τέλος, είπε ότι είναι πρόθυμος να έρθει σε ένα αμφιθέατρο νοσοκομείου πχ ΑΤΤΙΚΟ ή Νίκαια και να συζητήσει πιο διεξοδικά με τα σωματεία και για άλλα θέματα (διοικητικό προσωπικό, φύλαξη, ράντζα, εφημέρευση και άλλα).

Συνάδελφοι , είναι φανερό ότι οι απαντήσεις δεν μας ικανοποιούν. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις μας ζητούν όλο και περισσότερα χωρίς να δίνουν τίποτα.

Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας, και στις μεγάλες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται αλλά και καθημερινά στους χώρους δουλείας. Η κινητοποίηση της Πέμπτης ήταν ένα βήμα για την ουσιαστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Σε κόντρα των πολιτικών και γραφειοκρατικών θέσεων της κυβέρνησης, αλλά και του ετέρου της, τα ΜΜΕ που δεν πρόβαλαν καμία κινητοποίηση των νοσοκομείων, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων μας.

Ο Παν-υγειονομικός ξεσηκωμός για τη νίκη των διεκδικήσεων μας συνεχίζεται.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γραμματέας
Τσολάκης Ιωάννης          Βλάχος Γεώργιος

Καλό ταξίδι Χρήστο

 Νίκαια 25/1/2021

Με πόνο μάθαμε το χαμό του αγαπημένου συνεργάτη, συνάδελφου ,ΦΙΛΟΥ  Χρήστου Μπίτα . Καλό παράδεισο φίλε μας στο ταξίδι που σε επέλεξε να πας. Οι  λέξεις φτωχές να δώσουν την έννοια του ΑΝΘΡΩΠΟΥ που ήσουν , ή  μάλλον περικλείονται όλα σε αυτές:  Συνεργάτης- Συνάδελφος- Φίλος- Σύζυγος- Πατέρας 

Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του και δύναμη να αντέξουν την πολύτιμη απώλεια.

Το ΔΣ

Προ-συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου στις 11πμ και κοινή πορεία στις 12 το μεσημέρι στην 2η ΥΠΕ

 Νίκαια 24/1/2021

Στα πλαίσια της Πανελλαδικής ημέρας δράσης που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 28/1/2021 ο Σύλλογος Εργαζομένων των Νοσοκομείων Νίκαιας- Δυτικής Αττικής προκηρύσσει στάση εργασίας στις 28/1 από τις 11π.μ. έως τις 3 μ.μ., με προ-συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου στις 11πμ και κοινή πορεία με τα σωματεία των άλλων νοσοκομείων στις 12 στη Διοίκηση της Β΄ΥΠΕ. Με τη μαζική μας συμμετοχή να δηλώσουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο!  

Σε μία περίοδο που όλοι προειδοποιούν για ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της ανακύκλωσης προσωπικού και των μπαλωμάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμα και στα πλαίσια του νοσοκομείου καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες μετακινήσεων από το ένα τμήμα στο άλλο ακόμα και για μία βάρδια! 

Η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στο ζενίθ, δεκάδες συνάδελφοι είναι θετικοί. Με ευθύνη της διοίκησης, δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προληφθεί η ακόμη μεγαλύτερη διασπορά, να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς. Έχουν το θράσος μάλιστα να προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στο προσωπικό, ότι δήθεν δεν προσέχει! 

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας εμπαίζει, αρνούμενη τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την χορήγηση 13ου και 14ου μισθού, την ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. 

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως και των υπόλοιπων δημόσιων νοσοκομείων, έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον γενικό πληθυσμό, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία ενημέρωση - εκπαίδευση των εργαζομένων και χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό. 

Αντί για την στελέχωση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  για τη διενέργεια των εμβολιασμών και την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων, η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατ. ευρώ και επιβαρύνει τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, υπονομεύοντας την εμβολιαστική προσπάθεια. 

Τα προβλήματα από τις κυβερνητικές αποφάσεις καθώς και τη διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας είναι κοινά σε όλα τα νοσοκομεία. Γι αυτό κοινή πρέπει να είναι και η απάντηση μας. Μαζί με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Β’ ΥΠΕ προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας. 

Διεκδικούμε: 

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων 

► ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.  

► επαρκή στελέχωση και πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων υγείας, που έκλεισαν με τα Μνημόνια 

► λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

► επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας 

► επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξη 



Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια. 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                   Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης           Βλάχος Γεώργιος

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 


 

Στα πλαίσια της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, καλούμε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ και τους μαζικούς φορείς των ευρύτερης περιοχής, σε συμμετοχή στη Συγκέντρωση, στις 12 μ, στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη και πορεία στα γραφεία διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, για να δυναμώσει η διεκδίκηση μας για:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

► επαρκής στελέχωση και πλήρης επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων υγείας, που έκλεισαν με τα Μνημόνια

► λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας

επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.


Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια.

Συμμετέχουμε στις παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και στη συγκέντρωση στα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

 

Για το Σωματείο εργαζομένων  Για το Σωματείο εργαζομένων   Για το Σωματείο εργαζομένων

 ΓΝ Νίκαιας και Δ. Αττικής                ΠΓΝΑ Αττικόν                               ΓΝΕ Θριάσιο

       Ο πρόεδρος                                        Ο πρόεδρος                             Ο πρόεδρος

   Τσολάκης Ιωάννης                                 Ρίζος Μιχάλης                      Βαρδαβάκης Μανώλης

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11 π.μ. έως 3 μ.μ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 12 μ., στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη και ΠΟΡΕΙΑ στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ

 

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11 π.μ. έως 3 μ.μ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 12 μ., στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη και ΠΟΡΕΙΑ στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ



► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού.

► επαρκής στελέχωση και πλήρης επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων υγείας, που έκλεισαν με τα Μνημόνια

► λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας

επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.


Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια, με παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, και Συγκέντρωση στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΘΡΙΑΣΙΟ ………………………………………….

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ