Όχι κύριοι το Σύστημα Υγείας δεν αντέχει και ευθύνεστε εσείς για αυτό

 Νίκαια 5/4/2021


Στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης που έχει ανακοινώσει η ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία για την Τετάρτη 7/4/2021, προκηρύσσουμε 2ωρη Στάση Εργασίας  10πμ με 12μεσ  και συγκέντρωση-διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου. 

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση που έχει εξαγγείλει η ΟΕΝΓΕ και άλλοι υγειονομικοί στις 4μμ στο Υπουργείο Υγείας.


 Η προσπάθεια των υπουργών Υγείας και της κυβέρνησης να πείσει την κοινωνία πως το σύστημα Υγείας αντέχει στην πίεση της πανδημίας, διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Το σύστημα υγείας το αποτελούν οι εργαζόμενοι και οι δομές που υπάρχουν σε αυτό.


Ο συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, είναι σίγουρο πως δεν αναδεικνύουν καμία αντοχή του συστήματος, αλλά την εξαθλίωση του. Μία εξαθλίωση που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και το προσδόκιμο επιβίωσης τους. Έναν χρόνο τώρα από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας, παρά τον επαρκή χρόνο δράσης που είχε η κυβέρνηση, το μόνο που έκανε ήταν συνεχείς χαώδειςς μετατροπές των ήδη υπαρχόντων δομών, χωρίς να έχει προσθέσει ούτε μία νοσοκομειακή δομή στο ήδη εξασθενημένο σύστημα υγείας. Έτσι χωρίς ουσιαστικά καμία προετοιμασία και αφού έκλεισε τους ανθρώπους μέσα, επίσης χωρίς καμία πρόβλεψη και εκπέμποντας αντιφατικά μηνύματα  στην κοινωνία, φτάσαμε στο σημείο των δεκάδων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, σε απλές κλίνες.

Ακόμη και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την υγεία και την επιβίωση των ασθενών, αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Η κατάσταση πολέμου που επικαλείται και όντως είναι, αποτελεί μία ευκαιρία κερδοσκοπίας για τους μεγάλους κλινικάρχες, αλλά και άλλοθι για την κυβέρνηση για όλα αυτά που δεν έχει κάνει, ώστε να προετοιμάσει το σύστημα υγείας. 

Αντί για προσθήκη νέων δομών, έχει προσθέσει στα ήδη πιεσμένα νοσοκομεία επιπλέον δραστηριότητες όπως αυτή του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, φυσικά με το ίδιο πάντα εξαντλημένο και καταπονημένο προσωπικό των νοσοκομείων.


Στο άλλο συστατικό που συνθέτει το σύστημα υγείας, που κατά την κυβέρνηση αντέχει, στο προσωπικό, αντί της ενίσχυσής του η κυβέρνηση προχωρά στην συστηματική εξόντωση του. Καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχει κάνει έναν χρόνο τώρα που διαρκεί η πανδημία. Με ελάχιστες και ανεπαρκείς προσθήκες προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσπαθεί με μπαλώματα να αντιμετωπίσει την χιονοστιβάδα της πανδημίας. Απόδειξη πως δεν αντέχει το σύστημα υγείας και το προσωπικό που είναι κύριο μέρος του, είναι οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από πόλη σε πόλη. Απόδειξη πως το προσωπικό έχει εξαντλήσει πλέον τις αντοχές του είναι η από την 3 Νοεμβρίου ανάκληση των αδειών των εργαζομένων στις δομές υγείας. Απόδειξη της τραγικής φυσικής και ψυχολογικής κατάρρευσης του προσωπικού των δομών υγείας είναι οι καθημερινές φωνές απόγνωσης των εργαζομένων, που σε αυτόν τον πόλεμο έχουμε μείνει χωρίς ενισχύσεις και πολεμοφόδια. 


Μέσα σε όλο αυτό το καθημερινό πολεμικό κλίμα, η επιλογή της κυβέρνησης είναι η δίωξη των καθημερινών μαχητών της υγείας, που έχουν την τόλμη και την συνείδηση να αναδεικνύουν τις αστοχίες και να διεκδικούν τα αυτονόητα για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. 


Απαιτούμε άμεσα


  1.   Επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με covid


  1.  Να σταματήσουν οι διώξεις υγειονομικών


  1.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με συνοπτικές διαδικασίες


  1.  Μονιμοποίηση των συμβασιούχων


  1.  Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μεταφορά των εμβολιαστικών κέντρων εκεί.


  1. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ



Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης                            Βλάχος Γεώργιος

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ