Ως πότε θα μπορείτε να βάλετε πλάτη στο σύστημα


ΝΙΚΑΙΑ 11/11/19

Μία συχνή ερώτηση μεταξύ μας είναι «πόσα ρεπό σου χρωστάνε;» και οι απαντήσεις ποικίλουν από 30 μέχρι και 100+. Άδειες που έπρεπε να πάρουμε το 2017, δεν εδέησε η υπηρεσία να μας τα χορηγήσει μέχρι και σήμερα.
Πόσοι από εμάς κάνουν το νυχτέρι τους συνοδευόμενο και από ένα πρωινό; (7-3/11-7) είναι πολύ συχνά γραμμένο στο πρόγραμμα.
Και στα δύο παραπάνω ο κρατικός μηχανισμός παρανομεί. Το ξέρει ότι παρανομεί, αλλά συνήθως βασίζεται στην άγνοια και κυρίως στο φιλότιμό μας. Ακόμα και η συχνότερη δική μας παρατήρηση είναι « τι να κάνουμε δεν βγαίνει το πρόγραμμα». Από πότε όμως το να βγαίνει το πρόγραμμα είναι ευθύνη των εργαζομένων; Με άλλα λόγια ποιος έχει την ευθύνη της επάρκειας του προσωπικού; Φυσικά όχι οι εργαζόμενοι. Για το μόνο που έχουμε την ευθύνη είναι να εκτελούμε τα καθήκοντά μας με ευθύνη και ευσυνειδησία.

Δεν διοικούμε το Νοσοκομείο και δεν είμαστε υπεύθυνοι για την επάρκεια του Προσωπικού.

 Για αυτό όμως που έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, είναι η ανοχή που δείχνουμε στον κρατικό μηχανισμό να εκμεταλλεύεται το φιλότιμό μας. Βάλαμε και βάζουμε πλάτη για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, μέχρι πότε όμως. Πότε θα αντιληφθούμε πως ο ρυθμός με τον οποίο δουλεύουμε υπονομεύει την ζωή μας και αφαιρεί χρόνο από την οικογένεια και τους φίλους μας προς όφελος της επαγγελματικής μας ζωής;

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως; Πρώτα και κύρια να βγάλουμε από το μυαλό μας πως είναι δική μας ευθύνη η ανεπάρκεια προσωπικού, δεν κάνουμε εμείς προσλήψεις. Νομίζω αρκετή πλάτη βάλαμε στο σύστημα πριν από την κρίση, κατά την διάρκεια αυτής και μέχρι σήμερα. Τα ευχαριστώ του συστήματος φτάνουν κατά χιλιάδες στις φορολογικές δηλώσεις όλων μας.

Δεύτερον τι έχουμε κάνει για την παρανομία του κρατικού μηχανισμού; Πρόσφατα δημοσίευσε ο καλός συνάδελφος τον νόμο που λέει πως τα ρεπό που δεν λαμβάνουμε μέσα στην εβδομάδα πρέπει να τα παίρνουμε την επόμενη εβδομάδα. Επίσης οι κανονικές άδειες της χρονιάς πρέπει να δίνονται μέχρι τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς. Πόσα χρόνια έχει να γίνει αυτό; Επίσης ο νόμος λέει πως μεταξύ των βαρδιών πρέπει να μεσολαβούν 11 ώρες, οπότε το πρωί/νύχτα είναι παράνομο. Πότε κάποιο συνδικαλιστικό όργανο, Πρωτοβάθμιο, Δευτεροβάθμιο ή Κλαδικό (Σωματείο, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΑΣΥΝΟ κλπ)  έχει καταγγείλει αυτές τις παρανομίες του Κρατικού μηχανισμού; Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι, συλλογικά να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Φυσικά και δεν είναι καμία διεκδίκηση εύκολη, ούτε μας περιμένουν με λουλούδια.
Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ ότι άδειες πριν το 2018 σε Κέντρα υγείας και Ιατρεία ευθύνης της δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν, προοιωνίζει άσχημες εξελίξεις. Ως πότε θα μπορείτε να βάλετε πλάτη στο σύστημα και τι σας κάνει αισιόδοξους πως θα έχουμε θετικές εξελίξεις; Η πλάτη μας έχει γίνει μπετόν, από την συμπόνια μας στο σύστημα.

Για να διαχωρίσουμε λοιπόν τις ευθύνες μας: εμείς έχουμε ευθύνη να εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας στον χώρο εργασίας μας αλλά και στην οικογένεια μας και το κράτος έχει την ευθύνη να παρέχει δωρεάν υγεία στους ασφαλισμένους, που πληρώνουν με τους φόρους τους για αυτές τις υπηρεσίες, αλλά και να μην καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Μάλιστα είναι υποχρέωσή του να τα προστατεύει.

Την κατανομή των ρόλων την έχει κάνει το κράτος και όχι εμείς. Εμείς οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατευτούμε από την παρανομία του κράτους. Όταν λοιπόν ο νομοθέτης είναι ο πρώτος που παρανομεί σε βάρος του εργαζόμενου, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να  υπερασπιστεί τα δικαιώματά του με κάθε νόμιμο τρόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ