Δελτίο Τύπου πρωτοβάθμιων Σωματείων μετά την σύσκεψη της 29/11

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Αθήνα, 30-11-2018

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία & Πρόνοια, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοέμβρη, έπειτα από πρόσκληση του Σωματείου μας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων σε ΑΤΤΙΚΟΝ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΛΑΪΚΟ, ΕΛΠΙΣ, ΚΑΤ, ΣΩΤΗΡΙΑ, ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ», ΠΑΙΔΩΝ Πεντέλης, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ Βούλας, ΕΛΕΝΑ, ΟΚΑΝΑ, Α.ΣΥΓΓΡΟΣ, ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ, ΝΙΚΑΙΑ, ΑΓ. ΟΛΓΑ, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ καθώς και οι σωματειακές επιτροπές των ειδικευόμενων γιατρών & των εργαζόμενων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις του Σωματείου Ευαγγελισμού, επιτροπές αγώνα (από Έλενα, Αιγινήτειο, Αλεξάνδρας, Κέντρο Βρεφών «Μητέρα») αλλά και πολλοί συνάδελφοι από διάφορα νοσοκομεία κυρίως, αυτοί που εργάζονται με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας.
Αιχμή της συζήτησης ήταν οι επικείμενες απολύσεις χιλιάδων (πανελλαδικά) συναδέλφων επικουρικών όλων των ειδικοτήτων (μόνο οι γιατροί που φεύγουν τους επόμενους 2 μήνες είναι 1.100), συμβασιούχων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ή με ατομικές συμβάσεις, είτε ενοικιαζόμενοι, είτε εργολαβικοί. Έχει πια αποδειχτεί ότι οι συνάδελφοι αυτοί ενώ καλούνται να καλύψουν πάγιες – διαρκείς κι επιτακτικές ανάγκες στους χώρους υγείας & πρόνοιας υποχρεώνονται σε συμβάσεις με υποτυπώδεις μισθούς, με λειψά ωράρια σε συνθήκες που καλλιεργούν την ομηρία και την εξάρτηση από διοικήσεις και κυβερνήσεις. Οι συμβάσεις αυτές δεν καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των χώρων ενώ ταυτόχρονα, βαθαίνουν την εκμετάλλευση  των εργαζομένων.
Παρά ταύτα, οι όποιες παρατάσεις δίνονται (που σημειωτέον καλύπτονται από τα έσοδα δηλ. την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, είτε από συγχρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνδυασμό με κονδύλια του ΟΑΕΔ δηλ. τις κρατήσεις των εργαζομένων) προπαγανδίζονται συστηματικά με πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση που δεν μπορούν όμως να κρύψουν ότι τέτοιο «ελαστικό» μέλλον και τέτοια υποταγή επιφυλάσσει για το προσωπικό των νοσοκομείων,
Τη σύσκεψη επίσης προβλημάτισαν οι σοβαρές συνέπειες, τόσο στους εργαζόμενους-υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες, από την πολιτική των κυβερνήσεων (τόσο των προηγούμενων, όσο και της σημερινής) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι οι τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση (βλ. νέες περικοπές κατά 65 εκατ.ευρώ στον προϋπολογισμό για την υγεία), οι πετσοκομμένοι μισθοί, η εντατικοποίηση κι η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, η μη ένταξη στα ΒΑΕ και ο αποκλεισμός ακόμη και από χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος χιλιάδων συναδέλφων και βεβαίως, η επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, μέσω των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, της αξιολόγησης εργαζομένων και δομών, τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, την Α.Ε. «Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών» που μπαίνει σε λειτουργία από 1-1-2019.
Από τους περισσότερους ομιλητές με έμφαση τονίστηκε ότι, για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες, πρέπει πριν απ’ όλα να στρέφονται ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, που είναι η πολιτική υποβάθμισης κι εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, προς όφελος των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Να βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με κατάλληλη προετοιμασία, πρώτα από όλα στο χώρο δουλειάς, με ευθύνη του πρωτοβάθμιου σωματείου.
Κατατέθηκε η παρακάτω πρόταση, την οποία συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι να μεταφέρουν στα σωματεία τους ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση, για να προχωρήσει η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ με α) παναττική κινητοποίηση τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη που θα χαρακτηριστεί ως ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με συγκέντρωση στο υπουργείο το μεσημέρι (1μμ – 3μμ) και πορεία στη Βουλή. Για τη συγκέντρωση θα αξιοποιηθούν στάσεις εργασίας σύμφωνα με τις αποφάσεις των α΄βάθμιων σωματείων, β) πλαισίωση με άλλες μορφές δράσης μέσα στους χώρους δουλειάς (πριν & μετά τις 10/12),  γ) έκφραση συμπαράστασης στο ΔΣ του σωματείου του ΑΤΤΙΚΟΥ με ψήφισμα στο οποίο καταγγέλλεται παράταξη που «φέρεται ως ανεξάρτητη και προσπαθεί συστηματικά με τη στήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση του σωματείου» και δ) νέα σύσκεψη Σωματείων για την παραπέρα κλιμάκωση.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ
ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ
& ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού
όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες.

ΟΧΙ στην ομηρία και τον εμπαιγμό χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων - ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς & πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα!
Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών υγείας - πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό - Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά – εργασιακά δικαιώματα. Επαναχορήγηση 13ου – 14ου μισθού (και αναδρομικά) Για να πληρωθούν ΤΩΡΑ όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμιά εξαίρεση.

Τέρμα πια στην αβάσταχτη εντατικοποίηση και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς. Να ενταχθούν επιτέλους στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε βαριές, ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες. Να μην περικοπεί – καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Να ληφθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ