ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2020- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2020- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022Η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, που η θητεία του τελειώνει με την 3η Γενική συνέλευση και την εκλογή των εφορευτικών επιτροπών την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, προέκυψε από τις εκλογές που έλαβαν χώρα την 23 και 24 Ιουνίου του 2020.

Πριν όμως φτάσουμε στις εκλογές, μέρος υπαλλήλων που πρόσκεινται στην συνδικαλιστική παράταξη Ανεξάρτητοι Εργαζόμενοι ( ΔΑΚΕ ), προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Συλλόγου έτσι ώστε να μην διεξαχθούν οι εκλογές. Μια απέλπιδα προσπάθεια για να εμποδίσουν την λειτουργία του συλλόγου και ίσως να μην επιβεβαιωθεί η διαίσθησή τους πως οι εκλογές που έρχονται δεν θα έχουν ευνοϊκό αποτέλεσμα για την παράταξή τους. Η προσπάθεια υπονόμευσης και ακύρωσης των δημοκρατικών διαδικασιών κατέπεσαν και στο δικαστήριο. Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενωμένα ακύρωσαν και νομικά την προσπάθεια υπονόμευσης του συλλογικού μας οργάνου.

Μετά την εκλογική διαδικασία η ΔΑΚΕ με την βοήθεια της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ επανήλθε δικαστικά με ασφαλιστικά μέτρα και με αγωγή κατά του συλλόγου, ώστε να ακυρωθούν οι εκλογές. Έχουν μάθει να ελέγχουν τα πάντα και το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας δεν βοηθούσε στα σχέδια τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων κέρδισε και αυτά τα Ασφαλιστικά μέτρα και στο βάθος χρόνου και την αγωγή. Ήταν μία συλλογική νίκη των δημοκρατικών διαδικασιών, όχι όμως χωρίς κόστος για τον Σύλλογό μας. Τα έξοδα από αυτήν την πρωτοφανή δίωξη του συλλόγου ανήλθαν στα 1770 ευρώ, τα οποία καλύφθηκαν από τις συνδρομές των εργαζομένων, το μοναδικό είδος εσόδων που έχει ο σύλλογος. Επίσης τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ αναλώθηκαν σε μία γραφειοκρατία έτσι ώστε να μπορέσει να καταστεί ενεργός ο τραπεζικός λογαριασμός του συλλόγου για να καλυφθούν τα τρέχοντα έξοδα.

Παρόλο αυτό το κλίμα ο Σύλλογος πριν ακόμη την εκλογή Προεδρείου και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες (ΔΣ, Γενική Συνέλευση) την 10η Σεπτεμβρίου οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς την 2η ΥΠΕ. Τα αιτήματα μας τέθηκαν στον Διοικητή της ΥΠΕ, αιτήματα όπως:

  1. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις

ειδικότητες και κάλυψη όλων των κενών οργανικών     θέσεων.

  1. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμία απόλυση των συναδέλφων που λήγει η σύμβασή τους

  2. Σύσταση του Συμβουλίου Διοίκησης του Νοσοκομείου

  3. Ανανέωση του παλαιού ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού

  4. Ανακατασκευή των παλαιών κτιριακών υποδομών .

  5. Αύξηση της χρηματοδότησης στο νοσοκομείο μας.

  6. Πλήρης επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής.

  7. Ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Την 30/9 εκλέχθηκε από τα μέλη του ΔΣ το Προεδρείο του Συλλόγου.

Η αγωνιστικότητα του Συλλόγου συνεχίστηκε με συγκεντρώσεις στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, με εξορμήσεις στην Πέτρου Ράλλη και με αποκορύφωμα  την πορεία στην 2η ΥΠΕ με πρόσκληση όλων των Νοσοκομείων που ανήκουν σε αυτήν την Υγειονομική περιφέρεια.  Η ανταπόκριση όλων των νοσοκομείων της ΥΠΕ ήταν άμεση και η πορεία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021. Έγινε συνάντηση με τον Διοικητή της ΥΠΕ και τέθηκαν τα κοινά προβλήματα των Νοσοκομείων αλλά και του κάθε Νοσοκομείου χωριστά.Η συμμετοχή του Συλλόγου σε όλες τις κινητοποιήσεις συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του ΔΣ. Κινητοποιήσεις όχι μόνο στο Νοσοκομείο Νίκαιας αλλά και στο Δυτικής Αττικής και μαζί με άλλα Νοσοκομεία διεκδικώντας την στελέχωση, τον κτιριακό εκσυγχρονισμό του και την πλήρη επαναλειτουργία του.

Όχι ολόκληρου του ΔΣ φυσικά. Η παράταξη της ΔΑΚΕ επέλεξε για μία ακόμη φορά την επίθεση κατά του Προεδρείου, την επίθεση κατά του Προέδρου και την σχεδόν ολοκληρωτική αποχή από τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου, απαξιώνοντας έτσι όχι μόνο το δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους που τους επέλεξαν για να τους εκπροσωπήσουν στην διοίκηση του συλλόγου. 

Με την έναρξη του 2020 έφτασε στην χώρα μας και η πανδημία του covid 19. Σε μία κίνηση συνεισφοράς στις ελλείψεις υποδομών του Νοσοκομείου το ΔΣ του Συλλόγου ανταποκρίθηκε στο αίτημα της διοίκησης να παραχωρήσουμε τα γραφεία του συλλόγου προσωρινά, ώστε να δοθούν λύσεις στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έφερνε μαζί της η πανδημία. Τα γραφεία του συλλόγου δεν έχουν επιστραφεί μέχρι σήμερα ούτε και έχουν αντικατασταθεί από άλλα.

Επίσης με την πανδημία χρησιμοποιήθηκαν και τα ηλεκτρονικά μέσα συνεδριάσεων, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνονται έγκαιρα και έγκυρα αποφάσεις από το ΔΣ. 

Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν με την απαιτούμενη απαρτία παρά την συνεχή απουσία των τριών μελών της ΔΑΚΕ.

Όμως το ΔΣ δεν κινήθηκε μόνο με την οργάνωση και την συμμετοχή κινητοποιήσεων. Κινήθηκε με έγγραφα και γνωστοποίηση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, γνωστοποιώντας τα κάθε φορά και σε βουλευτές της Β’ Πειραιά, όλων των κομμάτων , αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα ΜΜΕ. Αποτέλεσμα πολλές καταγγελίες μας, όπως υπό-στελέχωση , χωροταξική ανεπάρκεια, ελλείψεις υλικών, μη σύσταση συμβουλίου διοίκησης, να φτάσουν στην βουλή ως επερωτήσεις.

Σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους που το αυταρχικό Υπουργείο Υγείας έβγαλε σε αναστολή εργασίας, χωρίς ούτε ένα ευρώ μισθό. Σταθήκαμε δίπλα τους με συλλογή υπογραφών για την στήριξή τους , αλλά και με διανομή διατακτικών των 25 ευρώ, ως συμβολική στήριξη τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε διανομή σε όλα τα μέλη του τον Ιανουάριο του 2021 διατακτικές των 25 ευρώ από τα σουπερμάρκετ Γαλαξίας και τον Δεκέμβριο του 2022 διανομή Βασιλόπιτας σε όλα τα τμήματα.

Παρόλα αυτά, με χρηστή διαχείριση των συνδρομών των εργαζομένων, παραδίδει στην επόμενη Διοίκηση 13594 ευρώ παραπάνω από την προηγούμενη διοίκηση.

Διαβάζοντας κανείς όλα τα παραπάνω διαπιστώνει, πως με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε και απέναντι σε μία ανάλγητη κυβέρνηση που έχει δηλωμένο σκοπό την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, κάναμε αυτό που κατά την κρίση μας ήταν το καλύτερο δυνατό για την υπεράσπιση των εργαζομένων, όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας τους ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.

Όχι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Οι επιθέσεις στα δικαιώματά μας είναι συνεχής και δεν αρκεί μόνο να αμυνόμαστε. Χρειάζεται επιθετική δράση, χρειάζεται κινητοποίηση όσο γίνεται μεγαλύτερης μερίδας εργαζομένων.

Η δύναμή μας είναι η φωνή μας και αυτήν πρέπει να την ακούσουν με κάθε δυνατό τρόπο. Ίσως χρειάζεται διαφορετικό τρόπο δράσης, εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι πως η απραξία θα οδηγήσει σε περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και σε περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι διεκδικήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Απαιτείται όμως, συνεχή προσπάθεια, μαζική συμμετοχή και χρήση κάθε μέσου που θα οδηγήσει στην δικαίωση των αιτημάτων μας όπως:

Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, Αύξηση των μισθών μας, Ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, Επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή εργασίας, Αύξηση των χρημάτων για την δημόσια υγεία, Βελτίωση των κτιριακών υποδομών, Αποτελεσματική, αξιόπιστη και δωρεάν ΠΦΥ, Ενιαίος Νοσηλευτικός κλάδος, Απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία.

Είναι πολλά τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος και δεν είναι στις επιλογές ο εφησυχασμός και η αδράνεια. 

 Η δράση μας, αυτό που σίγουρα αποδεικνύει είναι πως μόνο μαζικά μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε.

Ο Πρόεδρος                          Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης                    Βλάχος Γεώργιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ