Το κόλπο με τους συμβασιούχους επικουρικούς

Άνοιξε η εφαρμογή για το επικουρικό πλην ιατρών προσωπικό και χαράς ευαγγέλια για τους χιλιάδες ανέργους της χώρας. Να δούμε όμως γιατί οι εκάστοτε κυβερνώντες επιλέγουν αυτές τις μορφές ελαστικής εργασίας αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Η διαφορά πέρα από την εργασιακή σχέση έγκειται στην μισθοδοσία των υπαλλήλων η οποία καλύπτεται από τα έσοδα του νοσοκομείου. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ποια είναι τα έσοδα του νοσοκομείου; Πέρα από τα απογευματινά ιατρεία και τις κάθε είδους διαγνωστικές εξετάσεις τα έσοδα των νοσοκομείων είναι κυρίως η επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Θα περίμενε κανείς πως αφού διοικητικά προβλέπονται "έκτακτες" προσλήψεις θα προβλέπεται και επιπλέον χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Τουλάχιστον η λογική αυτό θα έλεγε. Όχι όμως οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων είναι κάθε χρόνο και λιγότερες με αποτέλεσμα τα χρήματα να μην επαρκούν ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Είμαστε μάρτυρες όσοι δουλεύουμε σε υπηρεσίες υγείας από τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, και μερικές φορές και τον Αύγουστο να παγώνουν οι προμήθειες σε υλικά πρώτης ανάγκης για την λειτουργία των νοσοκομείων.
 Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση τα νοσοκομεία να εξοικονομήσουν χρήματα για έκτακτες προσλήψεις ούτε κατά διάνοια.

Τι κερδίζουν όμως οι εκάστοτε κυβερνώντες από όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο; Πρώτον μειώνουν την επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία από την μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεύτερον πετάνε το μπαλάκι στις διοικήσεις των νοσοκομείων, αφού επικαλούνται ότι αυτοί έχουν νομοθετήσει την διαδικασία αλλά οι διοικήσεις δεν παίρνουν προσωπικό είτε γιατί δεν μπορούν να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους είτε γιατί δεν χρειάζονται επιπλέον προσωπικό. Εδώ φυσικά γελάμε.

Ο φαύλος κύκλος της ανοησίας καλά κρατεί γιατί βάζουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης κάτω από το χαλί. Το ερώτημα είναι τους ενδιαφέρει να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία παρέχοντας επαρκείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί; Γιατί όταν θα χρειαστούν οι ίδιοι ή οι οικογένειες του υπηρεσίες υγείας θα πάνε σε ένα ιδιωτικό κέντρο. Γιατί ένα εξαθλιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας τους δίνει την δικαιολογία να πουλήσουν ή να χαρίσουν υπηρεσίες υγείας στους ιδιώτες. 

Όλα λοιπόν περνάνε από την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας ή την παρούσα υποχρηματοδότηση. 

Αντιλαμβάνομαι πως έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες των ανέργων που προσδοκούν μία θέση εργασίας, αλλά να γίνει ξεκάθαρο σε όλους μας πως με ένα υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας οι ελπίδες είναι φρούδες.
Για την παράταξη ΥΓ.Ε.Ι.Α 
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ