Απέχουμε από την Αξιολόγηση- ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΤΟΥΣ


Γιατί συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση;Κατάσταση στα Νοσοκομεία
Αυτή τη στιγμή στα Νοσοκομεία όλης της χώρας υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού , σε όλες τις ειδικότητες. Το προσωπικό που υπηρετεί, στην πλειοψηφία του, εργάζεται πάρα πολλά χρόνια σε δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες εργασίας με κυκλικό ωράριο. Εκτελεί καθήκοντα τα οποία δεν ανταποκρίνονται πάντα στην ειδικότητα του π.χ νοσηλευτής κάνει γραμματειακή υποστήριξη, κάνει τον εργάτη, τον φορέα κλπ.

Οι θέσεις ευθύνης ( Διευθυντών και Προϊσταμένων) έχουν δοθεί, οι περισσότερες, με ανάθεση σε συναδέλφους χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς προηγουμένως να υπάρξει κάποια διαγωνιστική διαδικασία.

Οι οργανισμοί των Νοσοκομείων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική δυναμικότητα τους και από πλευράς κλινών αλλά και διάρθρωσης των τμημάτων. Λειτουργούν τμήματα που δεν περιλαμβάνονται στους οργανισμούς. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η υποστελέχωση να είναι κατά ένα μέρος νομοθετημένη.

Ελαστικές σχέσεις εργασίας σε έναν χώρο με πάγιες και διαρκείς ανάγκες σιγά σιγά γίνεται καθεστώς.

Ο νόμος της Αξιολόγησης
Ο νόμος για την Αξιολόγηση προβλέπει, Νόμος 4369/2016 -Άρθρο 22, στοχοθεσία σε όλη την διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, από το υπουργείο μέχρι το τμήμα. Στοχοθεσία δεν έχει τεθεί ακόμα όπως όλοι γνωρίζουμε.

Ο νόμος για την Αξιολόγηση προβλέπει, Νόμος 4369/2016 -Άρθρο 23, Ολομέλεια Διεύθυνσης και Τμημάτων, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι και η οποία εγκρίνει τους στόχους της Διεύθυνσης και του τμήματος καθώς και τα μέτρα βελτίωσης που πρέπει να παρθούν. Δεν έχει συγκληθεί καμία ολομέλεια μέχρι σήμερα.

Ο νόμος για την Αξιολόγηση προβλέπει, Νόμος 4369/2016 -Άρθρο 19, Συμβουλευτική Συνέντευξη από τον άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενο για τον καθορισμό διορθωτικών ενεργειών για την καλύτερη λειτουργία του τμήματος. Το προσπεράσαμε και αυτό το βήμα.

Επιπτώσεις από την απεργία-αποχή από την Αξιολόγηση
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση από το προηγούμενο έτος με εξώδικο που έχει αποστείλει σε όλα τα υπουργεία. Φέτος απέστειλε νέο εξώδικο για συνέχιση της απεργίας-αποχής. Το παρόν εξώδικο μας καλύπτει όλους μέχρι την στιγμή που το κράτος θα κηρύξει, αν το κάνει, την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Να θυμίσουμε πως με τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός πρόπερσι, αποκλείονται από την συμμετοχή τους σε κρίσεις θέσεων ευθύνης, όσοι κατέχουν σήμερα θέση ευθύνης(Προϊστάμενοι, Διευθυντές)  και δεν συμμετέχουν στην διαδικασία αξιολόγησης, είτε σαν αξιολογούμενοι είτε σαν αξιολογητές. Πρόκειται για μια Αντισυνταγματική, Παράνομη και Απεργοσπαστική τροπολογία, η οποία έχει ήδη καταπέσει με αποφάσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Να τονίσουμε πως για τους υπόλοιπους συναδέλφους που δεν έχουν σήμερα θέση ευθύνης, η αποχή από την Αξιολόγηση δεν έχει καμία υπηρεσιακή επίπτωση.

Τι έχει αλλάξει λοιπόν από παλαιότερες Αξιολογήσεις;
Αυτό που άλλαξε είναι ότι ζούμε σε εποχές μνημονίου και θα συνεχίσουμε να τις βιώνουμε για πολύ καιρό ακόμα. Οι παλιές τυπικές και ανούσιες Αξιολογήσεις δεν υπάρχουν πλέον.
Πόσο πραγματικές θα είναι οι παρούσες Αξιολογήσεις, όταν αυτός που θα σε αξιολογήσει δεν έχει κριθεί; Σε ποιο αντικείμενο θα σε αξιολογήσει; Μήπως και στα αλλότρια καθήκοντα που όλοι μας εκτελούμε με τις παρούσες συνθήκες; Ποιος θα σε προφυλάξει από την αυθαίρετη νομοθέτηση της εκάστοτε κυβέρνησης, έτσι ώστε οι Αξιολογήσεις να μην χρησιμοποιηθούν για απολύσεις ή άλλες δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος σου;

Μέχρι λοιπόν να α) δημιουργηθούν Οργανισμοί Νοσοκομείων που να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες β) Να γίνουν κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών γ) Να καλυφθούν οι κενές Οργανικές θέσεις με τους νέους Οργανισμούς δ) Να τηρήσει το κράτος τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με τον νόμο, στο κομμάτι της Αξιολόγησης που το αφορά,
επιλέγουμε

Αποχή από την Αξιολόγηση διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με τα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Ενώνουμε τις φωνές μας, τις κάνουμε κραυγή και διεκδικούμε τα αυτονόητα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ