Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα

Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα

Η λογική μας τόσα χρόνια είναι αυτή . Μια λογική που μπορεί να μας την καλλιεργήσανε αλλά δεν βρήκανε και άγονο έδαφος . Πως μωρέ να ξεσηκωθούμε ; Πως να ενωθούμε ; Που και να πεθαίνει ο διπλανός μας εμείς θα γυρίσουμε το κεφάλι από την άλλη .
Βολέψου εσύ και για το διπλανό έχει ο θεός . Ο ίδιος θεός που είναι για όλους , Άσπρους , Μαύρους , Χριστιανούς , Μωαμεθανούς , Δημοσίους υπαλλήλους , Ιδιωτικούς υπαλλήλους , Άνεργους , Βιομήχανους , ΟΛΟΥΣ !
Αυτός που έστειλε τον υιό του να σταυρωθεί για να σώσει τους ανθρώπους , γιατί η θυσία του τιμάται από τους "Χριστιανούς" σε μία εβδομάδα . Νηστείες και μετάνοιες σε πρώτο πλάνο , αλλά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα .
Πολύ βαθύ το χριστιανικό αίσθημα , πως να χωρέσει ο νους του ανθρώπου την θυσία στον σταυρό για να σωθεί η ανθρωπότητα ; Πως να χωρέσει ο νους του "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα " , αυτή τη θυσία .

 "Στην τουρκοκρατία λοιπόν , σε ένα χωριό  ζούσαν ειρηνικά οι έλληνες με τον φίλο αφέντη Αγά και οι προύχοντες του χωριού ειχαν την εύνοια του Αγά . Οσο δεν του δημιουργήσε προβλήματα ο ντόπιος πληθυσμός όλα κοιλούσαν ομαλά , πλούτιζαν οι άρχοντες του χωριού πλουτιζε και ο Αγάς . Κάποια στιγμή ήρθαν στο χωριό άνθρωποι απο ένα άλλο χωριό με επικεφαλής τον Παπά του χωριού , κυνηγημένοι απο τους τούρκους , που τους έκαψαν τα σπίτια . Πεινασμένοι , εξαθλιωμένοι , ταλαιπωρημένοι απο την πεζοπορία και το κυνηγητό των τούρκων . Ζήτησαν από τους Χριστιανούς του χωριού και τον Παπά , ένα κομμάτι ψωμί κα μια γωνιά να ξαποστάσουν . Αφού λοιπον Παπάς του χωριού των πεινασμένων περιέγραψε την κατάσταση στον Παπά των χορτάτων Χριστιανών . Αυτός του απάντησε ' Θέλημα Θεού είναι μην βαρυγκομάς γέροντα , ειναι μεγάλη αμαρτία ' και με το πρόσχημα της χολέρας τους έδιωξε από το χωριό . "

Είναι περίληψη απο ένα απόσπασμα " Ο Χριστός ξανασταυρώνεται " του Καζαντζάκη .

Και πόσες φορές ακόμη θα σταυρωθεί !!!!!

Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα λοιπόν .




Τσολάκης Ιωαννής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ