Δελτίο Τύπου Για την Εργατική Πρωτομαγιά


                    Δελτίο Τύπου Για την Εργατική Πρωτομαγιά

27/04/2017

Με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Δευτέρα που μας έρχεται το ΔΣ του Συλλόγου , κάνει μια ιστορική αναδρομή της καθιέρωσής της ως ημέρα «αργίας» . Επιμένουμε ότι είναι απεργία .

" Το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών αποτέλεσαν την έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».
Η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία, όταν κηρύσσεται ως τέτοια με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, διαφορετικά εντάσσεται στις προαιρετικές αργίες. "

Η ιστορία είναι χρήσιμη να μας διδάσκει , να αναμοχλεύει την μνήμη μας , να μας δείχνει τον δρόμο . Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαιότητα η επιστροφή στους αγώνες . Το σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο" , φυσικά έχει αλλάξει . Το νέο σύνθημα πρέπει να είναι " αξιοπρεπής συνθήκες εργασίας για όλους , αξιοπρεπής μισθοί για όλους " .

Το 2010 ο μισός πλούτος του πλανήτη ανήκε σε 388 άτομα. Σήμερα ανήκει σε 62 .Αυτό όμως στις πλάτες των εργατών και υπαλλήλων που με το ζόρι εξασφαλίζουν τα προς το ζην , μόνο όμως οι τυχεροί .
Είναι επίσης ευκαιρία μια τέτοια ημέρα να αναρωτηθούμε , γιατί φτάσαμε στο σημείο να παλεύουμε ακόμα για την επιβίωση ; Πως γίνεται τόσα χρόνια μετά , με την τεχνολογική εξέλιξη που έχει μεσολαβήσει , η εξαθλίωση να συνεχίζει να υπάρχει ;
Τι θυσιάσανε κάποιοι για να ενταχθούν στα 388 άτομα ; Ποιος τους το επιτρέπει ;

Φυσικά ο Άκρατος Καπιταλισμός που επικρατεί στον κόσμο , χωρίς κανόνες , με μόνο κριτήριο την επικράτηση του ισχυρότερου . Και η οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα είναι μια κρίση αυτού του Καπιταλισμού . Όχι μόνο θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους τα δικαιώματα της πλειοψηφίας , αλλά όπως πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν , ο ίδιος ο κίνδυνος του πολέμου κρέμεται πάνω από  την περιοχή μας .

Ζήτω η 1η Μάη !

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι  η συνεχής πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας που ενωμένη μπορεί να γίνει πιο δυνατή από την Καπιταλιστική Ελίτ και να κερδίσει πίσω την ζωή της .

Όλοι στις ταξικές συγκεντρώσεις την ημέρα της πρωτομαγιάς .

Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε τον πλούτο που μας ανήκει .

Όχι στον Πόλεμο , όχι στην Εξαθλίωση της ζωής μας .


                                                              Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                         Ο Γραμματέας


Συρετίδης Σπύρος                                                         Κουκιάς Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ