Λειτουργία του Νοσοκομείου και δυσλειτουργίες λόγω της Πανδημίας

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Νίκαια 18/09/2020

  Αρ. Πρωτ. 180                                   

                                                                                                                                   ΠΡΟΣ

                                                                                                              ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ

                                                                                                               Δ.Ι.Υ

                                                                                                               Δ.Ν.Υ

                                                                                                               ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΏΞΕΩΝ

                                                                                                              ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

                                                                                                               ΟΜΑΔΑ 3Ε

 

ΘΕΜΑ: Λειτουργία του Νοσοκομείου και δυσλειτουργίες λόγω της Πανδημίας

 

  Ενόψει της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλευομένων ασθενών με SARS-CoV-2 και για την προστασία του προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και την μείωση του κινδύνου διασποράς του ιού, σας εφιστούμε την προσοχή στα παρακάτω:

 

1)    Εμφανίζεται τελευταία το φαινόμενο να γίνεται δανεισμός προσωπικού από άλλες κλινικές ( κυρίως νοσηλευτικού ), για εργασία στην μονάδα covid του Νοσοκομείου μας και την επόμενη ημέρα να επιστρέφουν για βάρδια στα τμήματά τους. Η παραπάνω τακτική αυξάνει στο μέγιστο τον κίνδυνο διασποράς της νόσου μεταξύ του προσωπικού, αλλά και του περίγυρού τους.

Είναι εμφανές πώς πρέπει να υπάρχει τήρηση των πρωτοκόλλων , έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός. Θα πρέπει να δημιουργηθούν δύο ομάδες εργαζομένων από όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται για την λειτουργία του τμήματος έτσι ώστε να εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Να γίνει εκπαίδευση σε αυτές τις ομάδες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους.

Να γίνεται τεστ στην ομάδα που θα πρέπει να επιστρέψει σε άλλα τμήματα και να επιστρέφει αφού έχει βγει το αποτέλεσμα του τεστ.

Οι ομάδες αυτές εργαζομένων θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες ημέρες ξεκούρασης, ίσως και περισσότερο από τους εργαζόμενους στα άλλα τμήματα. Φυσικά για να γίνουν πράξη τα παραπάνω είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου με επαρκές προσωπικό. Στο προσωπικό που εργάζεται στο τμήμα αυτό να παρασχεθεί η ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματίες του νοσοκομείου.

2)    Έχει παρατηρηθεί καταστρατήγηση της αποκλειστικής χρήσης μίας διαδρομής από και προς το τμήμα covid,όπως έχει οριστεί από την ομάδα 3Ε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς στο υπόλοιπο νοσοκομείο. Σας καλούμε να ελέγξετε την λειτουργία αυτή ώστε να μην φτάσουμε σε σημείο να είναι πλέον ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

3)    Με δεδομένο πως στο Νοσοκομείο έχει δημιουργηθεί ένα καινούριο τμήμα το οποίο στελεχώνεται από προσωπικό, θα πρέπει να αποτυπωθεί αυτό, για το χρονικό διάστημα που θα λειτουργεί, στον οργανισμό του Νοσοκομείου ώστε να οριστούν θέσεις ευθύνης. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στην πιο εύρυθμη λειτουργία του τμήματος αλλά και στο να αποδοθούν στους έχοντες την θέση ευθύνης οι ανάλογες αμοιβές.

4)    Με δεδομένο το γεγονός πως στην μονάδα covid νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά και την επίσημη ενημέρωση που έχουμε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και της ΥΠΕ πως θα νοσηλεύει και το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής ασθενείς που νοσούν με covid, σας καλούμε για την άμεση προμήθεια εξοπλισμού τόσο της μονάδας covid του Νοσοκομείου μας, όσο και των τμημάτων του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής που θα νοσηλεύσουν τα περιστατικά αυτά.

5)    Είναι δεδομένο πως στο Νοσοκομείο μας δεν λειτουργούν τα πλυντήρια πιάτων του τμήματος εστίασης. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα τόσο λόγω της έλλειψης προσωπικού, όσο και λόγω της πανδημίας η οποία δημιουργεί ειδικές συνθήκες για όλους μας. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την διοίκηση να δώσουν άμεση λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

6)    Να υπάρξει  σχεδιασμός για την άμεση προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας, ώστε να μην βρεθούμε στο σημείο, λόγω της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας να έχουμε βασικές ελλείψεις αυτών.

7)    Θα θέλαμε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης σε λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ που βρίσκονται σε διαδικασία αποπεράτωσης καθώς και της μετατροπής των παλαιών ΤΕΠ σε ΤΕΠ για ασθενείς ύποπτους σε covid. Επίσης την πρόβλεψη σας σε προσωπικό που θα χρειασθεί για να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα, γιατί είναι γνωστό πως το Νοσοκομείο είναι ήδη υποστελεχωμένο.

8)    Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη-σχέδιο από την ομάδα 3Ε για την νοσηλεία ασθενών με covid σε περίπτωση (είναι πολύ πιθανό με την πορεία που έχει αυτήν τη  στιγμή η πανδημία) που χρειαστεί να ανοιχθούν και άλλες κλινικές. Θα πρέπει να υπάρξει από τώρα χωροταξικός σχεδιασμός αλλά και πρόβλεψη για το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα χρειαστεί. Επίσης εκτός από την πανδημία η συνολική υγεία του πληθυσμού θα πρέπει να διασφαλισθεί. Αυτό σημαίνει πως το Νοσοκομείο θα πρέπει παράλληλα να συνεχίσει να παρέχει νοσηλεία και στους ασθενείς με άλλα νοσήματα.

 

Είναι πολύ σημαντικό την δύσκολή αυτή στιγμή να υπάρχει υπεύθυνος σχεδιασμός καθώς και άμεσες και οργανωμένες κινήσεις, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν ο κίνδυνος διασποράς του ιού στο προσωπικό των νοσοκομείων και την κατ’ επέκταση και στην κοινότητα, αλλά και να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επείγουσες και στρεσογόνες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

  

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ