Για την ένταξη στα ΒΑΕ


Οι εξελίξεις με την επιδημία του κορονοϊού αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας

ΠΡΟΣΒΟΛΗ απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας αποτελεί η συνεχιζόμενη απόρριψη από όλες τις κυβερνήσεις του δίκαιου αιτήματος μας για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφατη επιδημία SARS-CοV-2, όπου δεκάδες συνάδελφοι νόσησαν στη χώρα μας και συνολικά πάνω από 90.000 σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όμως, αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ενώ  υπάρχει "σύσταση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το επίδομα"

Ταυτόχρονα, αντί για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, η κυβέρνηση της ΝΔ, με το άρθρο 13 της ΠΝΠ 20/3/2020, υλοποιεί πάγιο αίτημα των ΕΞΥΠΠ και του ΣΕΒ για την ακύρωση πρακτικά της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, αφού δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης σε θέσεις γιατρού εργασίας, χωρίς να έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα.

Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως και η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

► Να καταργηθεί το άρθρο 13 της ΠΝΠ 20/3/2020, να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στις δημόσιες μονάδες υγείας

► να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία και συστηματική περιοδική εξέταση των εργαζομένων 

Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε τον αγώνα για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων να συμμετέχουν στην Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία, την Τρίτη 12 Μάιου.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ