ΟΧΙ στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο


            
                                                    
                          ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ  Αττικής
ΟΧΙ στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
Να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες
ΤΡΙΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
Πανελλαδική Στάση Εργασίας (10 π.μ. – 3 μ.μ.)                                                            Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να εργαζόμαστε μέχρι τα 67, μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.
Χαρακτηριστικό είναι το 2018 δεν προκηρύχθηκε καμία θέση μόνιμου προσωπικού και δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 1200 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.  Αντίστοιχα το 2019 η μόνη προκήρυξη που έγινε και εκκρεμεί ακόμη, αφορά την αντικατάσταση 1116 επικουρικών συναδέλφων και δεν αντικαταστάθηκαν οι 2000 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.
Αποτέλεσμα της αύξησης των ελλείψεων προσωπικού είναι το πρόσφατο κλείσιμο του παραρτήματος Καλλιθέας του παιδιατρικού νοσοκομείου ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ενώ κινδυνεύει άμεσα και το Παθολογοανατομικό εργαστήριο του νοσοκομείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ.
Αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο, με ένταξη όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας  υπουργική απόφαση που θα καθορίζει "από μηδενική βάση" τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ενώ  υπάρχει "σύσταση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΔΝΤ για "μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το επίδομα".
Στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, η ΝΔ ετοιμάζεται να προσθέσει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τον οποίο διατηρεί και θωρακίζει νομικά το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016 με μειώσεις έως 350 ευρώ στις κύριες συντάξεις),  ώστε να ενταφιάσει τις διεκδικήσεις (και δικαστικά) δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο:
● διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15)), όπως προβλέπεται στο 3ο Μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΣΟΚ. Καμιά εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
● διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της “ισότητας” (ν. 4387/16).
● διατηρείται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης
● Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του. Ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ κι είναι απολύτως βέβαιο, ότι και αυτά θα λεηλατηθούν.
· Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 384 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
· Διατηρείται η λεηλασία των 80 δις ευρώ που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.
Με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώνουν το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 192 εκατ. ευρώ και την κρατική χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 475 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ και μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων κατά 123 εκατ, ευρώ.
Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τη στρατηγική ότι η Υγεία και η Ασφάλιση είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγορά και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνου το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Με στόχο την απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας - Πρόνοιας, την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους αντίστοιχους τομείς.
Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό και αύξηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς.
Σχεδιάζουν την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα, ξεκινώντας πιλοτικά από 3 νοσοκομεία, της «αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα» και της συνεργασίας με ασφαλιστικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχεδιαζόμενη διάθεση νοσοκομειακών κρεβατιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Τον «δρόμο άνοιξε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέθεσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες), που ήταν βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
Πολύτιμες υπηρεσίες στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς προσφέρουν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού – παλιού και νέου – που έχουν την πλειοψηφία σε ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία. Προσπαθούν να κρύψουν ότι η αιτία των προβλημάτων μας είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια  και κάνουν ότι μπορούν για να μην «κουνιέται φύλλο» στους εργασιακούς χώρους. Καλλιεργούν τον εκφυλισμό σε όποιες κινητοποιήσεις «προκηρύσσουν» και πολλά στελέχη τους είναι πρωτεργάτες στην απεργοσπασία. ι.
Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα μας για να αυξηθούν τα κέρδη                                              των επιχειρηματικών ομίλων. Οργανώνουμε τον αγώνα για να διεκδικήσουμε:
 ► Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
 ► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών. . 
► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις . 
► πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
Απαντάμε με ΑΠΕΡΓΙΑ στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
Για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Ασφάλιση και να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιστημονικών επιτευγμάτων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ