Καταθέτω την υποψηφιότητά μου στις εκλογές που θα γίνουν την Παρασκευή
Νίκαια 18/11/2019


Την Παρασκευή 22/11/2019 και από ώρα 8:00 έως 16:00 θα πραγματοποιηθούν εκλογές στο Νοσοκομείο μας για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Οι υποψήφιοι θα είναι από τις δύο παρακάτω κατηγορίες.

δ) Έναν εκπρόσωπο των ιατρών και ειδικευόμενων ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, ο οποίος εκλέγεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, από τους ιατρούς Ε.Σ.Υ., τους ειδικευόμενους ιατρούς και τους ιατρούς μέλη Δ.Ε.Π. που υπηρετούν στο Νοσοκομείο.
ε) Έναν εκπρόσωπο του λοιπού, πλην των ιατρών Ε.Σ.Υ., προσωπικού του Νοσοκομείου, ο οποίος εκλέγεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, από το λοιπό, πλην των ιατρών Ε.Σ.Υ., προσωπικό του Νοσοκομείου.

Οι Γιατροί ψηφίζουν στο Αμφιθέατρο και το Λοιπό Προσωπικό στην Τραπεζαρία.
Απόσπασμα του σχετικού νόμου ο οποίος περιγράφει τις θέσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου, τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και τις αρμοδιότητες αυτού υπάρχει εδώ.
 Η διαδικασία όπως ανακοινώθηκε από την Διοίκηση υπάρχει εδώ.

 Πέρα όμως από τα τυπικά, τα οποία φυσικά είναι και σημαντικά, να δούμε ποιος είναι ο ρόλος των εκπροσώπων των εργαζομένων στην Διοίκηση του Νοσοκομείου; Ασκούν Διοίκηση; Ποιανού τα συμφέροντα εκπροσωπούν; Γιατί πρέπει να επιλέξουμε τον Α και όχι τον Β;

 Να πούμε πρώτα από όλα, πως είναι δύο εκπρόσωποι από συνολικά επτά μέλη. Συνέπεια αυτού είναι πως οι εργαζόμενοι έχουν φωνή, δεν διαμορφώνουν όμως τους συσχετισμούς της πλειοψηφίας στην  λήψη αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ακόμη και με δεδομένη την ομοφωνία των εκπροσώπων των εργαζομένων.

  Ρόλος των εργαζομένων στο όργανο Διοίκησης είναι, σύμφωνα με την προσωπική μου οπτική:
Α) Ο έλεγχος των αποφάσεων της Διοίκησης, σε ότι έχει σχέση με την εργασία του προσωπικού, της συνθήκες αυτής, αλλά και των απαραίτητων ενεργειών που γίνονται ή όχι για την επάρκεια του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.  Αυτό γίνεται εμφανές από την παράγραφο των αρμοδιοτήτων του ΔΣ και ειδικά από τις 3,4,5,6,7 και 14.
 Β) Κατάθεση εποικοδομητικών τεκμηριωμένων απόψεων για θέματα που αφορούν την Διοίκηση του Νοσοκομείου, έχοντας όμως πάντοτε υπόψη τις επιπτώσεις που συνεπάγονται για τους εργαζόμενους.
 Γ) Μελέτη των θεμάτων έτσι ώστε να καταθέτουν υπεύθυνη άποψη.

 Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως σαφώς και η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο ενέχει διοικητική ευθύνη, όμως το κέντρο βάρους της άποψης που κατατίθεται είναι ο εργαζόμενος.

 Υπάρχουν και αποφάσεις που μπορεί να είναι θετικές για έναν εργαζόμενο και αρνητικές για κάποιον άλλο εργαζόμενο, ποια είναι η θέση του εκπρόσωπου στην περίπτωση αυτή;
  Η θέση του πρέπει να είναι με γνώμονα την Δικαιοσύνη και την Αξιοκρατία αφού έχει ζυγίσει όλες τις παραμέτρους που αφορούν το θέμα.

Περνώντας στα πιο δύσκολα να σκεφτούμε λίγο τα κριτήρια που κάποιος εργαζόμενος θα επιλέξει τον συνάδελφο που θα τον εκπροσωπήσει στο όργανο διοίκησης;
  Αν επιλεγεί κάποιος με βάση το κριτήριο του κόμματος στο οποίο ανήκει, πόσα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα (προσωπική άποψη) θα μπορεί να τηρήσει;
 Ηλίου φαεινότερο πως θα εκπροσωπεί πρώτα τα συμφέροντα του κόμματος που εκπροσωπεί και μετά αυτά των εργαζομένων.

 Τα θέματα και οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνονται γνωστά στους συναδέλφους από τον εκπρόσωπό τους ή όχι;
 Να υπενθυμίσω σε όσους γνωρίζουν και να ενημερώσω όσους δεν γνωρίζουν πως ως Σύλλογος Εργαζομένων στείλαμε και στους δύο εκπροσώπους του απερχόμενου ΔΣ, αίτημα να μας αποστέλλουν τα θέματα και τις αποφάσεις του ΔΣ. Δεν πήραμε ποτέ τα θέματα όπως επίσης και καμία απάντηση στο αίτημα μας.
  Τα θέματα και οι αποφάσεις του οργάνου Διοίκησης πρέπει να γίνονται γνωστά με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο στους συναδέλφους για πρακτικούς λόγους αλλά και για λόγους διαφάνειας .

 Δεν θα μπω στην διαδικασία να αναφερθώ σε συγκεκριμένες αποφάσεις που πάρθηκαν, για τις οποίες πολύ θα ήθελα να ξέρω την θέση των εκπροσώπων μας.
 Για όλα τα παραπάνω που πιστεύω πως πρέπει να γίνονται αλλά δεν γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για αυτά που γίνανε και δεν θα έπρεπε να γίνονται, καταθέτω την υποψηφιότητά μου στις εκλογές που θα γίνουν την Παρασκευή και ζητώ την εμπιστοσύνη σας με την υπόσχεση να εκπροσωπήσω τους συναδέλφους με βάση τις παραπάνω αρχές και αξίες .

Μετά τιμής Τσολάκης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ