Πρακτικά Τακτικού ΔΣ της 24-10-18



Παρόντες: Ίντας Γεώργιος, Μοδινού Όλγα, Σακκά Μαρία, Μπουγιούκας Γεώργιος, Προκόπη Σωτηρία, Κοσμοπούλου Όλγα, Χάιδος Νικόλαος, Τσολάκης Ιωάννης, Βενιέρης Μαρίνος
Δικαιολογημένα Απόντες: Συρετίδης Σπύρος, Καλογερόγιαννη Αδαμαντία
    Έγινε μια αρχική ταξινόμηση των θεμάτων λόγω μικρού διαθέσιμου χρόνου και πολλών θεμάτων.
1ο Θέμα: Τράπεζα
  Ενημέρωσε ο Κος Τσολάκης και είπε:
 - Πήγαμε στην τράπεζα με τον Κο Συρετίδη και αυτό που μας είπαν είναι πως λείπουν α) επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού, το οποίο και παρέλαβα από το πρωτοδικείο την Τρίτη 23-10 , β) Υπεύθυνη δήλωση εκπροσώπων με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Η λίστα με τα έγγραφα έχει μοιραστεί σε όλους τους εκπροσώπους και αυτά που εκκρεμούν θα μου τα δώσουν οι εκπρόσωποι αύριο, ώστε το μεσημέρι να κατατεθούν στην τράπεζα. Για την έκδοση του επικυρωμένου αντιγράφου καταστατικού έγιναν έξοδα από εμένα συνολικά 7,30 ευρώ.»
 Εγκρίθηκε το κόστος από το σώμα ομόφωνα. Αναλυτικά 2,8 για εισιτήρια, 2,5 για φωτοτυπίες του καταστατικού, 2 ευρώ το μεγαρόσημο.
2ο θέμα: Κινητοποιήσεις Νοεμβρίου
Πρώτη πήρε τον λόγο η Κα Κοσμοπούλου και είπε:
-        Στόχος της κινητοποίησης που οργανώνεται από πρωτοβάθμια Σωματεία του ιδιωτικού κυρίως τομέα την 1η Νοεμβρίου,  είναι η διεκδίκηση να αφορά αιτήματα που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι με τις ανάγκες της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Με βάση και την προηγούμενη πρόταση της αγωνιστικής συσπείρωσης πρόθεση μου ήταν να προτείνω να οργανωθεί στάση εργασίας 1 Νοεμβρίου και την 8 Νοεμβρίου που θα πρότεινε το ΠΑΜΕ να οργανωθεί κάτι αντίστοιχο , καθώς και την 14 Νοεμβρίου που είναι η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Σας καλώ για στάση εργασίας 1 Νοεμβρίου και συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ 14 Νοεμβρίου με αιτήματα αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και άλλα αιτήματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας , που θα αποφασιστεί σε Γεν. Συνέλευση. Αυτό το οποίο έχει ανάγκη η χώρα είναι να συζητάνε τα πρωτοβάθμια Σωματεία και να συντονίζονται. Θυμίζω ότι όταν στις 12 Γενάρη ουσιαστικά μας κατάργησαν με νόμο το δικαίωμα απεργίας η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν αντέδρασαν δυναμικά.
Ο Κος Τσολάκης ρώτησε:
 - Έχει καμία σχέση η κινητοποίηση αυτή με την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων, στα οποία είπαμε πως θα συμμετέχουμε;
Η απάντηση της Κας Κοσμοπούλου ήταν « όχι».
Τον λόγο πήρε ο Κος Μπουγιούκας και είπε:
-        Εμείς προτείνουμε, ο Σύλλογος να συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την 14 Νοεμβρίου. Με το παρακάτω πλαίσιο: Αυξήσεις στους μισθούς τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ΒΑΕ καμία περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751για όλους, κατάργηση του νόμου Κατρουγκαλου και όλων των αντιαεροπορικών νόμων, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας να σταματήσουν οι διώξεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των χαρατσιών της φορολόγησης, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να γίνει Γενική Συνέλευση με θέμα την απεργία, Περιοδεία των μελών του ΔΣ του Συλλόγου. Να βγουν ανακοινώσεις και αφίσες. Την ημέρα της απεργίας να παροτρύνουμε τους συναδέλφους να απεργήσουν.
 Η Κα Κοσμοπούλου ρώτησε την αγωνιστική Συσπείρωση :
 - Αν η ΓΣΕΕ πάρει απόφαση για άλλη ημερομηνία και συμπορευτεί και η ΑΔΕΔΥ εμείς θα αλλάξουμε πάλι ημερομηνία κινητοποίησης ; 
Τον λόγο ζήτησε ο Κος Τσολάκης ο οποίος είπε:
- Να διευκρινίσω ότι ο ρόλος του Συλλόγου δεν είναι να νομιμοποιούμε κομματικές κινητοποιήσεις. Σαφώς και πρέπει να συνεργαστούμε με πρωτοβάθμια Σωματεία αλλά δεν θα γινόμαστε το μπαλάκι του ΠΑΜΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ . Στην αρχή το ΠΑΜΕ έφερε προς συζήτηση μία κινητοποίηση για τις 8 Νοεμβρίου , το πολιτικό γραφείο του ΠΑΜΕ άλλαξε την ημερομηνία και συμπορεύτηκε με την ΑΔΕΔΥ. Εγώ λοιπόν δεν προτίθεμαι να γίνω το μπαλάκι κανενός κομματικού σχηματισμού.
Τον λόγο πήρε η Κα Προκόπη η οποία είπε:
- Μπορεί να γίνει συγχώνευση των δύο προτάσεων και να γίνει Γενική Συνέλευση για να διαμορφωθούν τα αιτήματά μας.
Τον λόγο πήρε η Κα Σακκά, η οποία είπε:
- Κατά αρχάς να πούμε ότι βάλαμε μία πρόταση που δεν είναι του ΚΚΕ. Είναι μία πρόταση που βάλανε πρωτοβάθμια Σωματεία εν όψη της κατάθεσης του προϋπολογισμού και επειδή εμείς δεν μπορούμε σαν πρωτοβάθμια Σωματεία να πάμε σε απεργία, να πιέσουμε τις ομοσπονδίες μας να πάμε ή σε στάση ή σε απεργία. Στην πορεία η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει απεργία για την 14 Νοέμβρη και προχθές έβγαλε ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο για την ίδια ημερομηνία. Και είπαμε πως είναι ευκαιρία να πάμε μαζί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας .
Η Κα Κοσμοπούλου στη δευτερολογία της και είπε:
 - Πιστεύω στη δημοκρατία βάσης και για αυτό γενική συνέλευση και συμμετοχή και στη στάση εργασίας την 1η  Νοεμβρίου και συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοεμβρίου.
 Απαντώντας στον κ Τσολάκη είπε:
 - Δεν υπάρχουν κομματικά σχέδια για τις κινητοποιήσεις αλλά μία σύμπραξη πρωτοβάθμιων Σωματείων.
  Τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση της Κας Κοσμοπούλου η οποία περιλαμβάνει συνέλευση και Στάση εργασίας την 1η Νοέμβρη και 14 Νοέμβρη.
Η πρόταση της Κας Κοσμοπούλου καταψηφίστηκε με ψήφους τρεις υπέρ τέσσερις κατά και δύο λευκά. Υπέρ ψήφισαν! Κοσμοπούλου, Χάιδος, Προκόπη, κατά ψήφισαν Ίντας, Μοδινού Τσολάκης και Βενιέρης. Λευκό ψήφισαν Σακκά και Μπουγιούκας.
Συμφωνήθηκε η συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την 14 Νοεμβρίου. Μετά από διαλογική συζήτηση συμφωνήθηκε ημέρα Γενικής συνέλευσης την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 12 μεσημέρι.
3ο Θέμα: Καταγγελία Νοσηλευτών ΤΕ
Παρόντες στην συζήτηση είναι: η Κα Π.Α - Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η Κα Σ.Ι - Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η Κα Κ.Ε - Προϊσταμένη ΤΕΠ, η Κα Π.Π - Προϊσταμένη ΜΕΝΝ.
Συμφωνήθηκε από το σώμα να παρουσιάσει η Κα Π.Α το θέμα.
Πήρε τον λόγο η Κα Π.Α και είπε:
-        Εγώ βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα και σαν νοσηλεύτρια ΤΕ από όπου ξεκίνησε η καταγγελία αλλά και σαν Π.Α γιατί θίγομαι προσωπικά. Κρίσεις έχουν να γίνουν από το 2011, όπου και τοποθετήθηκα στο Αττικό και είμαι από εκεί με απόσπαση. Όλοι οι υπόλοιποι που τοποθετήθηκαν, είναι με ανάθεση. Υπάρχει μία κενή θέση εδώ και χρόνια Τομεάρχη στο γραφείο Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η οποία δεν καλύφθηκε από τις μέχρι τώρα Διοικήσεις. Κάποια στιγμή αποφάσισε ο Διοικητής να καλύψει αυτή την θέση. Ενώ ο νόμος λέει πως είναι στην ευχέρεια του διοικητή να τοποθετήσει όποιον θέλει στην θέση με κάποια αξιοκρατικά κριτήρια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι μέχρι τώρα δεν γινόταν αυτό. Λοιπόν ο Διοικητής είπε ότι θα βγάλει μία πρόσκληση ενδιαφέροντος και όποιος έχει τα περισσότερα προσόντα θα τοποθετηθεί στην θέση, θα γίνει δηλαδή με μοριοδότηση. Όλοι είπαμε Μπράβο για τη διαδικασία. Τον ρωτήσαμε σε ποιόν απευθύνεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος και μας είπε σε όλους. Γίνεται λοιπόν μία μοριοδότηση , γίνεται μία κατάταξη, βγαίνει μία δεύτερη κατάταξη γιατί υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα στη μοριοδότηση και ξαφνικά αλλάζει όλη η διαδικασία. Ο Διοικητής είπε ότι σύμφωνα με τον οργανισμό η διαδικασία δεν είναι αυτή που έπρεπε να είναι και έχουν το δικαίωμα μόνο ΠΕ να συμμετέχουν και να μοριοδοτηθούν για τη συγκεκριμένη θέση. Εγώ είμαι ΤΕ έχω να σας πω και βρίσκομαι στη θέση με τοποθέτηση και κρίση από τη ΔΥΠΕ από το 2011. Ο Οργανισμός είναι του 2012 . Οργανισμός του 2012 δεν εφαρμόστηκε σε κανένα νοσοκομείο. Βασικά εμείς δεν ήρθαμε εδώ μας πείτε αν έχουμε δίκιο ή δεν έχουμε, η υπόθεση έχει προχωρήσει δικαστικά. Αυτό που θέλουμε να μας πείτε είναι ως προς τη διαδικασία. Δεν μπορεί κάποια διοίκηση να επικαλείται τον οργανισμό τον οποίο εφαρμόζει κατά το δοκούν. Αυτό που είπα λοιπόν στον Διοικητή είναι «αισθάνομαι ότι με κοροϊδεύετε, αφού είμαι και εγώ στη διεύθυνση και μάλιστα  με τον πιο νόμιμο τρόπο και αφετέρου γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο οργανισμός στο υπόλοιπο νοσοκομείο». Πείτε μου έχει εφαρμοστεί ο οργανισμός: Δεν είναι προσωπικό το θέμα.

Ρωτάει η Κα Προκόπη:- τι θα θέλατε ακριβώς από το σύλλογο:
-        Απαντά η κυρία Π.Α:
-        Υπάρχουν δύο πράγματα αυτό που θα θέλαμε από το σύλλογο και αυτό που θα περιμέναμε να κάνετε. Θα θέλαμε ο σύλλογος από μόνος του να παρεμβαίνει σε κάθε μη αξιοκρατική διαδικασία, αυτό θα το θέλαμε γενικά. Όπως θα θέλαμε και το θέμα που έχουμε θέσει από τον Ιούλιο να έχει ζητηθεί νωρίτερα, αυτά θα τα θέλαμε γενικά. Περιμένουμε να κάνετε μία παρέμβαση προς το διοικητή που να αναφέρει ακριβώς αυτό το πράγμα ,δηλαδή ότι δεν μπορεί να επικαλείται  να εφαρμοστεί ο οργανισμός.

Ρωτάει η κυρία Προκόπη: - ότι θα εφαρμόσει τον οργανισμό σας το έδωσε γραπτώς?
Η κυρία Π.Α απαντά:
-         Υπάρχει μία νομική ασάφεια εκεί. Δεν υπάρχει ασάφεια όμως το ότι εγώ που είμαι ΤΕ είμαι στη διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας. Είπα λοιπόν στον διοικητή ότι αν ο οργανισμός δεν επιτρέπει ΤΕ πάρε και εμένα από τη διεύθυνση.

Τον λόγο πήρε η κυρία Κ.Α και είπε:
-        Δεν έχω προσωπικά θέματα ούτε με την Κυρία Σ.Ι ούτε με κανέναν άλλον. Αυτό το οποίο έχει ενοχλήσει την κοινότητα των ΤΕ είναι αυτό το αδιευκρίνιστο. Ο Διοικητής να πει ότι θα εφαρμόσω αυτή τη διαδικασία σωστό λάθος δεν έχει σημασία. Μία έλεγε ότι θα εφαρμόσει τον οργανισμό μετά έλεγε ότι δεν θα τον εφαρμόσει να έρθουν οι ΠΕ να έρθουν οι ΤΕ , να έρθουν και οι δύο. Έχει φέρει ένα διχασμό ανάμεσα στην κοινότητα των ΠΕ και ΤΕ επί της διαδικασίας. Αν εφαρμοζόταν ο οργανισμός του 2012 θα ερχόταν τα πάνω κάτω σε όλες τις υπηρεσίες. Αυτό που ζητάμε λοιπόν είναι να μιλήσετε στο διοικητή σαν Σύλλογος και να του πείτε πως δεν μπορεί να δημιουργεί αυτό το χάος μέσα σε ένα νοσοκομείο. Δεν υπάρχει κάτι προσωπικό με τους ΅ΠΕ είναι καθαρά διαδικαστικό το θέμα.
Το λόγο πήρε η Κα Σ.Ι και είπε:
-        Επειδή η υπόθεση είναι στα δικαστήρια, δεν θα καταθέσω προσωπική άποψη αλλά μία περιγραφή των γεγονότων.
Ο Διοικητής έκανε την πρόσκληση ενδιαφέροντος επικαλέστηκε από την αρχή τον οργανισμό, χωρίς να ξέρει αν θα απαντήσουν και οι ΠΕ και οι ΤΕ και τους συμπεριέλαβε όλους. Βγήκανε τρεις διαφορετικοί πίνακες και επειδή ο οργανισμός ορίζει μόνο ΠΕ για τη θέση, πρότεινε σε όλους, ήμασταν όλοι οι υποψήφιοι παρόντες, να στείλει ερώτημα στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, αν θα πρέπει να εφαρμοστεί ο οργανισμός. Όλοι οι υποψήφιοι συμφώνησαν να σταλεί το ερώτημα στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και ότι πει το Υπουργείο αυτό θα εφαρμοστεί. Η τροποποίηση του οργανισμού έχει έρθει ήδη μία φορά και αφορά μόνο τις θέσεις προϊσταμένων τμημάτων.
Τον λόγο πήρε η Κα Προκόπη και είπε:
-        Ο οργανισμός του 2012, που είναι νόμος Λοβέρδου είναι απαράδεκτος, τον καταργήσαμε όλοι οι εργαζόμενοι στην πράξη και ο σύλλογος για τον λόγο αυτό πήγε και στην ΔΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας. Ζητήσαμε να βγει νέος οργανισμός που να καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου, όχι του προσωπικού. Το μεγαλύτερο ρήγμα ήταν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία γιατί από 45 προϊστάμενες εγκρίνει 29 που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες περισσεύουν και κινδυνεύουν. Σαν σύλλογος έχουμε στείλει έγγραφα και στο επιστημονικό συμβούλιο και στην ΔΥΠΕ ότι ο οργανισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νοσοκομείου. Ο οργανισμός αυτός στο νοσοκομείο της Νίκαιας δεν εφαρμόστηκε ποτέ ολοκληρωτικά. Κάποιοι έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο και τον εφάρμοσαν. Η νοσηλευτική επειδή είχε πολλές απώλειες δεν τον εφάρμοσε. Είχαμε ζητήσει δέσμευση από την ΔΥΠΕ με έγγραφο να μην αναζητηθούν αναδρομικά τα χρήματα από τους προϊσταμένους. Λίγο πριν τις εκλογές της ΠΟΕΔΗΝ κάποιος έκανε ανώνυμη καταγγελία ότι δεν εφαρμόζεται ο οργανισμός. Μετά την καταγγελία ήρθε στη Νίκαια το Σώμα επιθεωρητών και επέμεινε να εφαρμόσουμε τον οργανισμό. Ο Διοικητής μπορούσε να κάνει ανάθεση, όπως κάνανε όλοι. Η βλακεία είναι ότι έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος για να φανεί πιο δημοκρατικός και χάλασε το ίματζ του γιατί έβαλε κάποιους συναδέλφους να κάνουν αιτήσεις χωρίς λόγο. Στην ουσία ανάθεση έκανε. Όσον αφορά τον οργανισμό, οι διατάξεις του οργανισμού υπερισχύουν του δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Γιατί όμως κάποιοι δείξανε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον να εφαρμόσουν τον οργανισμό; Εγώ αυτό θεωρώ απαράδεκτο. Και θα πάρουν και κόσμο στο λαιμό τους και δεν θα μπορούμε να κάνουμε και τίποτα. Και θα ζητηθούν αναδρομικά χρήματα και από τους συναδέλφους 20 έως 30.000 Ευρώ. Είχαμε πάει στο Υπουργείο Υγείας, σαν Διοικητικό Συμβούλιο και ο κύριος Πολάκης μας υποσχέθηκε ότι δεν θα κινήσει το θέμα μέχρι να βγουν οι νέοι οργανισμοί. Το κίνησαν  το θέμα όμως οι νοσηλευτές από μόνοι τους. Ο Διοικητής μόνο ανάθεση μπορούσε να κάνει γιατί δεν γίνονται κρίσεις. Ήρθε το Σώμα Επιθεωρητών και πίεσε τον Διοικητή να εφαρμοστεί ο οργανισμός μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε , ότι δεν εφαρμόζεται ο οργανισμός.
Σε ερώτηση της Κας Μοδινού, αν η καταγγελία πήγε και στην ΠΟΕΔΗΝ, η Κα Π.Α απάντησε, ναι την στείλαμε εμείς.
Τον λόγο πήρε ο Κος  Χάιδος και είπε:
-        Ο τελευταίος πίνακας κατάταξης είχε μόνο 2 ΠΕ. Θεωρώ αδιανόητο ότι ο Διοικητής κάλεσε να συμμετέχουν στη διαδικασία και οι νοσηλευτές ΤΕ τους οποίους δεν είχε σκοπό να τους συμπεριλάβει στους πίνακες.
Το λόγο πήρε ο ΚοςΤσολάκης και είπε:
-        Το θέμα έχει δύο πτυχές , η μία είναι η νομική και η άλλη έχει να κάνει με θέμα δικαίου. Νομικά ο Διοικητής ήταν κατοχυρωμένος να τοποθετήσει ΠΕ στην θέση Τομεάρχη. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τον οργανισμό αλλά και από εγκύκλιο που έβγαλε το Υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης τον Ιούνιο του 18. Η οποία λέει πως μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δεν θα εφαρμόζεται το προβάδισμα κατηγοριών και θα πρέπει να είναι και αιτιολογημένη. Από την άλλη, είναι δίκαιο σε έναν χώρο που εργάζονται ΠΕ και ΤΕ και εκτελούν τα ίδια καθήκοντα να υπάρχει προβάδισμα κάποιας κατηγορίας; Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτό δεν είναι δίκαιο. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Πρέπει να διεκδικηθεί συνδικαλιστικά η αλλαγή των οργανισμών. Το να στρέφεται ο ένας κλάδος εναντίον του άλλου δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στη διάλυση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει θα έπρεπε να είναι ενωμένη, είτε είναι ΤΕ είτε ΠΕ. είτε ΔΕ. Δεν είναι ενωμένοι γιατί υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. Ορθώς υπάρχουνε, αλλά αυτό να μην είναι εμπόδιο στο να είμαστε ενωμένοι. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι η συνδικαλιστική διεκδίκηση της εξομοίωσης των νοσηλευτικών βαθμίδων εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα. Στα Πρωτοβάθμια, στα Δευτεροβάθμια και στα Τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.
Τον λόγο πήρε ο Κος Ίντας και είπε:
-        Αυτό που ισχύει τώρα είναι οργανισμός του 2012 ο οποίος είναι νόμος και καταργείται με άλλο νόμο. Εγώ δεν έχω υπόψη μου άλλον νόμο που να καταργεί τον παρών οργανισμό. Ο οργανισμός είναι ΦΕΚ και είναι σε ισχύ. Η μόνη υπηρεσία που έχει θιχτεί από τον οργανισμό του 2012 είναι η Νοσηλευτική Υπηρεσία γιατί είναι η μόνη υπηρεσία πού ο οργανισμός επιλεκτικά εφαρμόστηκε. Η Ιατρική υπηρεσία για παράδειγμα δεν θίχτηκε και οι Διευθυντές των τμημάτων παίρνουν κανονικά το επίδομα τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία δικαστική διεκδίκηση, έχουν γίνει ασφαλιστικά μέτρα και περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Εμείς αν θέλουμε να πάμε να διαμαρτυρηθούμε στο διοικητή, πρέπει να φτιάξουμε έναν πλήρη φάκελο της υπόθεσης. Ο φάκελος αυτός πρέπει να έχει όλα τα έγγραφα της υπόθεσης και την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Θεωρώ ότι ο Διοικητής δεν έφτιαξε μόνος του την πρόσκληση ενδιαφέροντος αλλά την ανέθεσε σε κάποιο δικηγόρο. Δικαστικά εμείς σαν σύλλογος δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εκτός από το να περιμένουμε την απόφαση. Ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τον Ιούλιο που έγινε η καταγγελία. Το ότι καθυστέρησε ο σύλλογος να φέρει το θέμα είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται.
Τον λόγο πήρε η Κα Μοδινού και είπε:
-        Από τη στιγμή που η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό, θεωρώ πως δεν έπρεπε να έχει γίνει αυτή η καταγγελία. Εμείς δεν είμαστε λαϊκό δικαστήριο. Θα περιμένουμε να βγει η δικαστική απόφαση. Αν θέλουμε απάντηση από το διοικητή, αν και εμένα προσωπικά με έχει καλύψει. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έλεγε καλώ τους νοσηλευτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με βάση τον οργανισμό. Δεν έλεγε για νοσηλευτές ΠΕ ή ΤΕ. Αφού δεν το λέει ισχύει το ΠΕ. Κάποια στιγμή ρωτήσαμε τον Διοικητή γιατί εφόσον ο οργανισμός λέει ΠΕ δέχεστε και τις αιτήσεις των νοσηλευτών ΤΕ; Η απάντηση του διοικητή ήταν, πως μπορεί να μην υπάρχει ενδιαφέρον από ΠΕ, οπότε αναγκαστικά θα περνούσαμε στη μοριοδότηση των ΤΕ. Επίσης περίμενε απάντηση από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης για τον τρόπο που θα έκανε τοποθέτηση. Θεωρώ αυτή την καταγγελία αίσχος, γιατί αυτό που λέει είναι ότι όλες οι άλλες τοποθετήσεις που γίνανε μέχρι τώρα δεν ήταν αξιοκρατικές. Επίσης τι εννοούν όταν λένε ότι με το βάρος των πιέσεων άλλαξε την απόφασή του, να μας εξηγήσουν τι εννοούν. Εν αναμονή λοιπόν της δικαστικής απόφασης αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν σύλλογος είναι να ρωτήσουμε τον Διοικητή να μας πει για  την όλη διαδικασία.
Τον λόγο πήρε ο Κος Μπουγιούκας και είπε:
-        Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως από τη μία πλευρά έχουμε τον νόμο και από την άλλη το δίκιο του εργαζόμενου. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος δεν αντιδράσαμε καθόλου ή αντιδράσαμε πολύ χλιαρά. Αυτός ο νόμος αφορά όλους τους εργαζόμενους και δεν είναι νόμος του Λοβέρδου, είναι νόμος Λοβέρδου, του Γεωργιάδη, του Ξάνθου. Αν δεν τον δεχόντουσαν θα τον είχαν αλλάξει. Συμφωνώ με αυτό που είπε ο Κος Τσολάκης ότι όλα αυτά ανατρέπονται με διεκδικήσεις. Δεν μπορώ να πάω στο Διοικητή να πω Κάντε κάτι για τους ΤΕ, αυτό που μπορώ να πω είναι κάντε κάτι για να αλλάξει ο οργανισμός.

Τον λόγο πήρε η κυρία Κοσμόπουλου και είπε:
-        Σαν γιατρός έχω και μεγαλύτερη επαγγελματική συνάφεια με τους νοσηλευτές. Η ρίζα του κακού που μας κάνει να βρίσκονται σε αντιπαράθεση κατά τεκμήριο ικανοί συνάδελφοι,  είναι διττή. Το νοσηλευτικό επάγγελμα δεν είναι το ίδιο με το 1985. Το νοσηλευτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως βαθμίδων, μπορεί να έχει πολλά προσόντα. Θεωρώ ότι ένα ορθολογικά δομημένο σύστημα θα πρέπει να έχει ως στόχο την εξομοίωση των διαφορετικών κατηγοριών που εργάζονται σε αυτό, όσον αφορά και τα θεωρητικά και τα ουσιαστικά προσόντα. Τη βελτίωση των πτυχίων της μιας κατηγορίας αλλά και τη βελτίωση της εμπειρίας της άλλης κατηγορίας. Αυτό δεν συμβαίνει στο σύστημα που υπάρχει. Τόσα χρόνια που είμαι στο νοσοκομείο, αυτό που ισχύει είναι ότι γινόταν τοποθετήσεις ανάλογα με το κόμμα που υποστήριζε η κάθε νοσηλεύτρια. Αυτό από μόνο του είναι ένα σύστημα αναξιοκρατίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς όλες οι νοσηλεύτριες που τοποθετήθηκαν δεν είναι άξιες. Ο οργανισμός του 2012 είναι βεβαιωμένα ένας ανυπόστατος οργανισμός. Και έχουμε επισημάνει χίλιες φορές ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα έπρεπε η  παρούσα πολιτική ηγεσία να έχει ήδη αλλάξει τους οργανισμούς. Δεν μπαίνω καθόλου όπως βλέπετε στην νομική διαφορά. Η οποία στηρίζεται σε νομοθετικές αντιφάσεις και σαφώς έχει ευθύνη ο Διοικητής που δεν μπόρεσε να διακρίνει το πραγματικό πρόβλημα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο διοικητής δεν φρόντισε να έχει ευχαριστημένες τις νοσηλεύτριες που βγάζουν την δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι η δικαστική διαφορά και μία πίκρα που υπάρχει σε όλους τους νοσηλευτές. Εγώ συμμερίζομαι την πίκρα και των δύο κατηγοριών. Είμαστε όλοι συνάδελφοι στον ίδιο χώρο. Εγώ προτείνω να πέσουν οι τόνοι στο πεδίο αυτό. Εγώ υπερασπίζομαι την ειδικότητα θεραπευτή, δεν θέλω την διάκριση γιατρού με το νοσηλευτή ούτε την διάκριση νοσηλευτή από τον τραυματιοφορέα. Δεν έχει δικαίωμα να προσβάλλει ο Διοικητής τις κατηγορίες προσωπικού που υπάρχουν στο νοσοκομείο. Ο ρόλος μας ως Σύλλογος είναι, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων για το κοινό καλό. Πρόταση δική μου είναι όλοι οι νοσηλευτές να είναι σε μία κατηγορία και να αξιολογούνται με κοινά κριτήρια, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Στους νοσηλευτές ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ η διοίκηση οφείλει να δίνει τους τρόπους για να βελτιωθούν. Είναι άδικο να μετατρέπουμε την κοινωνική εξέλιξη των επαγγελματιών σε προσωπική σύγκρουση. Η σύγκρουση δεν έχει να κάνει με νόμους αλλά με το δίκαιο.
Τον λόγο πήρε ο κ Τσολάκης και είπε:
-        Να θέσω και έναν προβληματισμό. Γιατί αυτός ο διαχωρισμός ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ εφαρμόζεται στο πολυπληθέστερο τμήμα εργαζομένων του νοσοκομείου, είναι τυχαίο; Να το βάλουμε σαν προβληματισμό.

Τον λόγο πήρε η κυρία Π.Α και είπε!!
-        Είμαι ευχαριστημένη έστω πού συζητήθηκε αυτό το θέμα και πιστεύω ότι όλοι βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.
Η συνέχεια της συζήτησης επί του θέματος παραπέμφθηκε στο επόμενο ΔΣ, καθώς και οι αποφάσεις για αυτό. Ορίστηκε διοικητικό συμβούλιο για την Δευτέρα 29/10 και ώρα 13:00.
Τα υπόλοιπα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη παραπέμφθηκαν επίσης για το επόμενο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Εκτελών χρέη Γραμματέα
Τσολάκης Ιωάννης


Τα Παρόντα μέλη


1. Ίντας Γεώργιος:
2. Μοδινού Όλγα:
3. Σακκά Μαρία:
4. Μπουγιούκας Γεώργιος:
5. Προκόπη Σωτηρία:
6. Κοσμοπούλου Όλγα:
7. Χάιδος Νικόλαος:
8. Τσολάκης Ιωάννης:
9. Βενιέρης Μαρίνος:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ