Ξαφνικά τα Νοσοκομεία εμβολιαστικά κέντρα, "σχεδιασμός" χωρίς σχέδιο

 Για μία ακόμη φορά το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση βρίσκεται χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό σε ένα μεγάλο θέμα, όπως ο εμβολιασμός για τον SARS-CoV-2. Ο Εμβολιασμός, μία κατεξοχήν πράξη αρμοδιότητας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εκτελείτε και στα νοσοκομεία, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση πως θα εκτελείτε κατά κύριο λόγο στα Νοσοκομεία. Φυσικά η χρόνια ανυπαρξία ουσιαστικής ΠΦΥ ήταν καθοριστικός παράγοντας της απόφασης αυτής.

Η λύση των νοσοκομείων, ως εμβολιαστικά κέντρα, ελλοχεύει πολλαπλούς κινδύνους για την αύξηση της διασποράς του ιού και για την δημόσια υγεία. Ο συγχρωτισμός που θα δημιουργηθεί με την προσέλευση υγειούς πληθυσμού για τον εμβολιασμό, με ασθενείς με λοίμωξη covid, καθώς και η πολλαπλή απασχόληση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού την μία ημέρα με ασθενείς covid και την άλλη με τον εμβολιασμό, είναι μια συνταγή που αυξάνει επικίνδυνα την πιθανότητα διασποράς. Επίσης γεννάται το ερώτημα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που θα προκύψουν από τον εμβολιασμό πού θα αντιμετωπίζονται;

Παραμένουν στο μυαλό μας τα πάνω από χίλια εμβολιαστικά κέντρα που διθυραμβικά ανακοίνωσε πολλές φορές η κυβέρνηση, αλλά μόνο στο μυαλό μας. Ένα ακόμη επικοινωνιακό τρυκ, όπως τόσα άλλα μέχρι τώρα. Είμαστε μπροστά σε μία επανάληψη του ανάλογου «σχεδιασμού» που έγινε με την λειτουργία νέων ΜΕΘ και των τμημάτων covid. Με προχειρότητα και με κατεύθυνση την αποφυγή ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, δόθηκε προτεραιότητα στην όπως όπως διαμόρφωση χώρων αγνοώντας εντελώς την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Σε αυτό το παζλ, υποτιθέμενης, οργάνωσης του εμβολιασμού, για μία ακόμη φορά ξέχασε τον κινητήριο μοχλό του συστήματος υγείας και κάθε πράξης που εκτελείτε σε αυτό, το υγειονομικό προσωπικό.  

Το να πέφτει το βάρος του εμβολιασμού στα νοσοκομεία, σημαίνει, πως τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία θα στελεχωθούν με το υπάρχων προσωπικό, το οποίο αυτήν την στιγμή ασφυκτιά. Η υπο-στελέχωση των νοσοκομείων, που με σχέδιο η κυβέρνηση διατηρεί, έχει οδηγήσει το υγειονομικό προσωπικό εκτός ορίων.

Οι μετακινήσεις συναδέλφων από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και από τμήμα σε τμήμα, εξαντλεί τα όποια σωματικά και ψυχικά αποθέματα μας έχουν απομείνει, από την χρόνια υπο-στελέχωση αλλά και την χρόνια υπο-χρηματοδότηση της υγείας.

Εν μέσω πανδημίας και ενώ ανοίγουν νέα τμήματα, νέα κρεβάτια μονάδων και παράλληλα πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται σε καραντίνα, το υπουργείο επέλεξε να στηρίξει και τον εμβολιασμό στις δικές μας πλάτες. Μάλλον σαν μία ακόμη συναισθηματική επιβράβευση.


Για μία ακόμη φορά, όχι όμως για τελευταία, 

απαιτούμε

μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, 

απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης στην υγεία.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ