Για τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι καθαρίστριες/στες του Γ.Ν. Νίκαιας

 

14/12/2023

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


 

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Νίκαιας ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ τις άθλιες συνθήκες και την διάκριση που υφίστανται οι καθαρίστριες/στες από την Διοίκηση του Νοσοκομείου μας ακόμα και στο στοιχειώδες δικαίωμά τους, να έχουν αξιοπρεπή αποδυτήρια, στεγασμένο χώρο για να μπορούν να κάνουν διάλειμμα και σταθερές βάρδιες με πρόγραμμα που να μην αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ο υπάρχων χώρος των αποδυτηρίων καθαριστριών/στων βρίσκεται στο υπόγειο του νοσοκομείου, μέσα στη βρωμιά των μηχανοστασίων, τα ποντίκια και τις κατσαρίδες.

Ένας χώρος που πολλές φορές πλημμυρίζει από το διάδρομο μέχρι τις ντουλάπες τους!

Είναι ένας χώρος που δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας και βάζουν σε καθημερινό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων μας.

Οι καθαρίστριες/στες επίσης δεν έχουν στεγασμένο δικό τους χώρο για το διάλειμμα τους. Τους απαγορεύεται να κάνουν διάλειμμα στο κυλικείο του νοσοκομείου και οι προϊστάμενοι τους έχουν υποδείξει έναν εξωτερικό χώρο, έξω στο εκκλησάκι του νοσοκομείου, μέσα στην ζέστη, το κρύο και την βροχή!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους της καθαριότητας να σπάσουν το φόβο και την τρομοκρατία με ενότητα και αγώνα. Να καταγγείλουν θαρρετά την όποια μορφή εκφοβισμού/ διάκρισης/ ρατσισμού και αδικίας στο χώρο εργασίας.

 

Να διεκδικήσουμε όλοι οι υγειονομικοί ΜΑΖΙ:

 

  • Εδώ και τώρα, χώρο που να στεγάσει τα αποδυτήρια και χώρο διαλείμματος για τις καθαρίστριες.

 

  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας καθώς και αναπλήρωση των 34 καθαριστριών/στων που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

 

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. 

Να δοθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα ρεπό στο προσωπικό καθαριότητας.

 

  • Να πληρωθούν τώρα οι υπερωρίες και τα νυχτερινά

 

Το ΔΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διοικητή την Παρασκευή 15/12/2023 και ώρα 13:30, για την απόφαση της Διοίκησης να αναθέσει σε εταιρεία τις υπηρεσίες φύλαξης των δύο Νοσοκομείων

 Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας και Δυτικής Αττικής

Νίκαια 13/12/2023


Με απόφαση της σημερινής Γενικής Συνέλευσης, την Παρασκευή 15/12/2023 και ώρα 13:30, καλούμε τους εργαζόμενους των δύο Νοσοκομείων σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο του Διοικητή για την απόφαση της Διοίκησης των δύο Νοσοκομείων να προσλάβουν εταιρεία για τις υπηρεσίες φύλαξης των Νοσοκομείων.

Αυτή η απόφαση αυξάνει το κόστος για το Νοσοκομείο σε σχέση με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και επί της ουσίας απολύει τους  επικουρικούς και ΣΟΧ, ήδη εργαζόμενους, στην φύλαξη.
Η απόφαση αυτή, να είστε σίγουροι, θα αποτελέσει οδηγό για την παραχώρηση ακόμη περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Μας αφορά όλους η λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς και η επικείμενη απόλυση των συναδέλφων.

Το μόνο μας όπλο είναι η μαζικότητα των δράσεών μας, για αυτό λόγο την Παρασκευή πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε όσο γίνεται περισσότεροι.

Η Γενική Συνέλευση


Η διοίκηση έχει σκοπό να απολύσει το επικουρικό και ΣΟΧ προσωπικό που υπηρετεί, μετά την υπογραφή της σύμβασης στην υπηρεσία φύλαξης;

 

Σε ότι αφορά τον διαγωνισμό που προτείνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου να γίνει για την ανάθεση της φύλαξης του Νοσοκομείου Νίκαιας και του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής είναι σαφής η κατεύθυνση που ο Διοικητής προτάσσει για την κάλυψη της εν λόγο ειδικότητας.

Για το ιστορικό του ζητήματος να θυμίσω πως το καλοκαίρι, μετά από περιστατικά <<εμπρησμών>> στο Νοσοκομείο Νίκαιας ο Διοικητής προσέφυγε σε ανάθεση της φύλαξης σε Ιδιωτική εταιρεία, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να εκτελεί το έργο της φύλαξης του Νοσοκομείου με 15 άτομα. Φυσικά το κόστος για το Νοσοκομείο μοιάζει αστρονομικό εάν κάποιος κάνει επιμερισμό του ποσού ανά άτομο που απασχολείται. Όχι δεν είναι ο μισθός των εργαζομένων αυτός, είναι το κέρδος της εταιρείας φύλαξης, το οποίο είναι υπέρογκο σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.







71.622,40/2 μήνες=35.811,2/10 άτομα =3.581,12 το άτομο


 


161.150,40/3 μήνες =53.716,8/15 άτομα= 3.581,12 το άτομο


 

Παράλληλα το Νοσοκομείο ζήτησε με την ανάλογη δέσμευση πίστωσης την πρόσληψη 15 επικουρικών, από το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 40 ατόμων, μαζί με τους ήδη υπηρετούντες, που κρίνεται απαραίτητος για την φύλαξη των δύο Νοσοκομείων.



 

Όμως το θρίλερ συνεχίζεται καθώς στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου της Παρασκευής 8/12/2023 ήρθε θέμα για την προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες φύλαξης για υπογραφή σύμβασης για έναν χρόνο. Παρόλες τις υποκριτικές διακηρύξεις του Υπουργείου Υγείας για εκδίωξη των εργολάβων από τα Νοσοκομεία, η υποκρισία δεν έχει τέλος.

Μια ματιά στις λεπτομέρειες, κάνει εμφανή την σκοπιμότητα που στο όνομα της ασφάλειας των δύο Νοσοκομείων επιχειρείται.



Παρόλο που συντάχθηκε οικονομοτεχνική μελέτη από επιτροπή όπως η σύσταση του υπουργείου ορίζει, Ο Διοικητής των δύο Νοσοκομείων ζήτησε και την συνδρομή της νομικής συμβούλου του Νοσοκομείου, προφανώς όπως αποδεικνύεται παρακάτω, για να αλλάξει την εικόνα της οικονομοτεχνικής μελέτης.


 

Ποια ήταν η παρέμβαση της νομικής συμβούλου στην οικονομοτεχνική μελέτη; Πολύ απλά στο συνολικό κόστος δεν συμπεριλαμβάνει τον ΦΠΑ, λες και αυτό είναι κόστος που θα πληρωθεί από αλλού και όχι από το Νοσοκομείο. Επίσης προσθέτει στο κόστος του επικουρικού προσωπικού και τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τις αργίες που όλοι γνωρίζουμε πως αποτελούν ξεχωριστή δαπάνη που καταβάλλεται από το υπουργείο ανά τρίμηνο. Οι αριθμοί όμως χρησιμοποιούνται με τρόπο ώστε να βγαίνει το αποτέλεσμα που θέλουμε.













 

 

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος για την εταιρεία;




 

 

Πώς παρουσιάζεται;



 

Να συγκρίνουμε τις δύο οικονομοτεχνικές μελέτες;

Α. Οικονομοτεχνική μελέτη της ορισθείσας επιτροπής




Β. Οικονομοτεχνική μελέτη της νομικής συμβούλου



 Αυτό είναι το συμπέρασμα της νομικής συμβούλου.




Το δικό μου συμπέρασμα σας καλώ να το βγάλουμε όλοι μαζί με βάση τα παρακάτω ερωτήματα που θέτω:

    Μπορεί μια νομική σύμβουλος να παρεμβαίνει σε μία οικονομοτεχνική μελέτη αλλάζοντας επί της ουσίας το αποτέλεσμά της;

2.      Τα δύο Νοσοκομεία απασχολούν ήδη προσωπικό ασφαλείας 26 ατόμων και μετά την μελλοντική αποχώρηση ενός υπαλλήλου 25. Εάν ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η φύλαξη με 40 άτομα, τι θα γίνει με αυτά τα 25 άτομα που ήδη υπηρετούν;
3.      Η διοίκηση έχει σκοπό να απολύσει το επικουρικό και  ΣΟΧ προσωπικό που υπηρετεί, μετά την υπογραφή της σύμβασης στην υπηρεσία φύλαξης;
4.      Το ΦΠΑ γιατί δεν περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος του Νοσοκομείου από την νομική σύμβουλο;
5.      Το ερώτημα για την επιτροπή είναι το χαμηλότερο κόστος για το Νοσοκομείο. Με δεδομένο πως το ΦΠΑ θα το πληρώσει το Νοσοκομείο ενώ οι υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά χρηματοδοτούνται επιπλέον από το υπουργείο, υπάρχει σκοπιμότητα που αυξάνεται το κόστος του επικουρικού προσωπικού και μειώνεται αυτό της αναδόχου εταιρείας;
6.      Γνωρίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου που υπερψήφισαν την πρόταση διεθνούς διαγωνισμού, πως το Νοσοκομείο καταβάλει αποδεδειγμένα παραπάνω χρήματα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες φύλαξης;
7.      Ακόμη και με τον τρόπο που η νομική σύμβουλος υπολογίζει την παραπάνω δαπάνη το Νοσοκομείο καλείται να πληρώσει επιπλέον 147.195,76 ευρώ για την σύμβαση με την εταιρεία.

Τελευταίο ερώτημα και συμπέρασμα δικό μου: Γιατί θεωρείται δεδομένο πως το κέρδος που η οποιαδήποτε εταιρεία σχεδιάζει να αποκομίσει θα είναι μόνο 2%, με δεδομένο πως οι τελευταίες συμβάσεις έχουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος;

Το συμπέρασμά μου είναι πως οι προσφορές που θα κατατεθούν θα υπερβαίνουν κατά πολύ το υπολογιζόμενο κόστος.

Τέλος να ενημερώσω πως η απόφαση για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Τσολάκης Ιωάννης

Εκπρόσωπος του λοιπού (πλην ιατρών) προσωπικού
στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου


Το παραπάνω κείμενο θα σταλεί σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης καθώς και στο Υπουργείο Υγείας και την 2η ΥΠΕ

Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 13/12 13.30 και στάση εργασίας 13.00-15.00

 Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας και Δυτικής Αττικής

Νίκαια 12/12/2023

Μετά την μαζικότατη κινητοποίηση των σωματείων των νοσοκομείων την Παρασκευή 8/12, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να δώσει παράταση ενός έτους στους επικουρικούς εργαζόμενους!

Οι κινητοποιήσεις μας μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις και να έχουν αποτέλεσμα!
Συνεχίζουμε με Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 13/12 13.30 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Διεκδικούμε,

·       Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

·       Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

 Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων να συμμετάσχουν στην συνέλευση προκηρύσσουμε στάση εργασίας 13.00-15.00.

Η Γενική Συνέλευση

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ