Τι ειπώθηκε στην σημερινή συνάντηση με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ

10/10/2020 

Ο Διοικητής της ΥΠΕ δέχτηκε τριμελής αντιπροσωπεία η οποία αποτελούσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων. 

Το πρώτο θέμα που θέσαμε, το οποίο υπήρχε και στο υπόμνημα που στείλαμε ήδη από της 4/9 την Παρασκευή, ήταν οι προσλήψεις προσωπικού καθώς και οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η αναφορά του διοικητή παρέμεινε σε επικουρικό προσωπικό και όχι σε μόνιμο. Εξέφρασε την πρόθεση να προσληφθεί κυρίως Νοσηλευτικό προσωπικό των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ και ίσως και ΔΕ. Μας είπε πως θα εξαντληθεί η λίστα επικουρικού προσωπικού όσων είναι γραμμένοι στην ΥΠΕ στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά λόγω του ότι δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες μας θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το προσωπικό των παραπάνω κατηγοριών. Για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας μας επανέλαβε την γνωστή, αλλά και ασαφής θέση του υπουργείου,  για μονιμοποίηση ίσων προσλήφθηκαν ως επικουρικό νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό επί εποχής covid, χωρίς όμως να μας δώσει χρονοδιάγραμμα αλλά ούτε και απάντηση για το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ειδικότητες ή για τις υπόλοιπες ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μίλησε για μια πιθανή παράταση όσων λήγει η σύμβαση τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για τους επικουρικούς που προσλήφθηκαν την περίοδο του covid και κάποιοι δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες και εξαιρέσιμα, μας είπε πως θα δοθεί σύντομα λύση.

Για την σύσταση Συμβουλίου Διοίκησης του νοσοκομείου, μας είπε πως το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα με ορισμό διοικητή αλλά και ανακοίνωση από το υπουργείο της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου. Πιθανότατα και την επόμενη εβδομάδα από ότι μας είπε.

Παραδέχτηκε την προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς συμβούλιο διοίκησης, καθώς δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις που είναι κρίσιμες για το νοσοκομείο.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η απάντηση του για την ανακατασκευή του 1ου ορόφου, όπου δέχθηκε πως οι συνθήκες του κτιρίου είναι τραγικές. Για την κατασκευή νέων πτερύγων του νοσοκομείου επικαλέστηκε την μη ύπαρξη Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και την χρηματοδότηση η οποία θα πρέπει να γίνει από την περιφέρεια.

Για το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής μας είπε πως ο προγραμματισμός είναι να νοσηλεύει περιστατικά covid. Μας είπε πως θα ενισχυθεί με προσωπικό, επικουρικό πάντα, όχι από το Νοσοκομείο Νίκαιας όπως έγινε τον Μάρτιο. Θα προσληφθούν 4 γιατροί και την επιστημονική ευθύνη των κλινικών covid θα την έχει το Αττικό, από το οποίο όπως μας είπε θα μετακινηθεί ιατρικό προσωπικό εφόσον χρειασθεί.

Για λοιμωξιολόγο μας είπε πως συζητείται λύση η οποία περιλαμβάνει μετακίνηση λοιμωξιολόγου από άλλο Νοσοκομείο και άλλη ΥΠΕ. Η λίστα επικουρικού προσωπικού για λοιμωξιολόγο δεν έχει καμία αίτηση, όπως μας είπε.


Σε γενικές γραμμές υπήρξε αναγνώριση της τραγικής κατάστασης από την πλευρά του διοικητή, ο οποίος εξέφρασε και τον δικό του προβληματισμό.

Συνάδελφοι είναι αλήθεια πως το καλάθι των προσδοκιών μας ήταν μικρό και από ότι φάνηκε από την συζήτηση δικαιολογημένα.

Παραμένουμε σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και διεκδικούμε, ασφαλείς συνθήκες εργασίας αλλά και ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου τόσο σε μόνιμο προσωπικό, όσο και σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είμαστε στις επάλξεις και ευελπιστούμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Δεν μας χαρίζει κανείς τίποτα.

Τον δρόμο τον χτίζουμε βήμα βήμα. Το δίκαιο των αιτημάτων μας χρειάζεται το θεμέλιο της συμμετοχής μας και τα υλικά του συνεχούς αγώνα.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ