Εμείς απολογούμαστε εσείς;


Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν σε ότι έχει σχέση με την καθαριότητα, να θυμηθούμε πως πάγιο αίτημα του Συλλόγου εργαζομένων ήταν να φύγει ο εργολάβος έτσι ώστε να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες των συναδέλφων στην καθαριότητα.

 Όταν λοιπόν υπήρχε αυτό το αίτημα, κανείς δεν πίστευε πως αυτό θα γινόταν δια μαγείας και αυτόματα όσοι δούλευαν στον εργολάβο θα προσλαμβάνονταν από το Νοσοκομείο, αυτό απαιτούσε να προηγηθεί μία διαγωνιστική διαδικασία. Θυμάμαι πως όταν συζητιόταν ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσληφθεί όλοι και όταν όλοι το εννοώ, ήμασταν ευχαριστημένοι γιατί ενώ ο εργολάβος απασχολούσε σύμφωνα με την σύμβαση που είχε υπογράψει 126 εργαζόμενους, η μελέτη για τον διαγωνισμό προέβλεπε 136.

 Να διευκρινίσω πως οι εργαζόμενοι που δεν μπήκαν στον παρόντα διαγωνισμό έχουν κάθε δίκιο να είναι δυσαρεστημένοι, γιατί για τον κάθε άνθρωπο είναι οδυνηρό να χάνει την εργασία του όσο δύσκολες συνθήκες και να προϋποθέτει αυτή. Οπότε σε αυτούς τους ανθρώπους δίνω κάθε δίκιο να τα βάζουν με όλους άσχετα αν έχουν δίκιο ή άδικο.

 Θέλω να έρθω όμως στην στάση των υποκριτών του ΚΚΕ (έτσι θα τους αναφέρω ούτε Αγωνιστική Συσπείρωση ούτε ΠΑΜΕ) στον Σύλλογο. Ήταν οι πρώτοι που ζητούσαν να φύγει ο εργολάβος από το Νοσοκομείο. Στο κείμενο που κάνουν τους αγωνιστές https://www.902.gr/eidisi/ygeia/200989/anakoinosi-gia-toys-ergazomenoys-stin-kathariotita?fbclid=IwAR3CnXptGEiQFaMO9-o6TTuwToa472CfJDbZYykYZCi2svTeckZOmEkPEWA ρίχνουν ευθύνες σε όλους εκτός από τον εαυτό τους και πάμε να τα δούμε ένα ένα.

Έχετε μπερδέψει την διεκδίκηση για μόνιμες θέσεις εργασίας με το γεγονός πως αρκετοί συνάδελφοί μας έχουν μείνει εκτός εργασίας. Οι μόνιμες προσλήψεις, με διαγωνισμό δεν θα γίνονταν; Δεν θα έμεναν κάποιοι από έξω; Θεωρώ πως κάνετε εσκεμμένα την παραπάνω σύγχυση για να θολώσετε τα νερά και να αποπροσανατολίσετε τον κόσμο.
 Στον διαγωνισμό που προκηρύχτηκε υπήρχε συγκεκριμένη μοριοδότηση, όπως  και σε κάθε διαγωνισμό, εκτός αν έχει κάποιος την δυνατότητα να παρέχει εργασία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη. Σε καμία στιγμή οι «αγωνιστές» του ΚΚΕ δεν διαμαρτυρήθηκαν για τα κριτήρια του διαγωνισμού, σε καμία όμως. Ηλίου φαεινότερο πως σε μία ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε ο κάθε υποψήφιος να προσληφθεί και όχι μόνο όσοι δούλευαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο. Γιατί όμως δεν διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα οι Αγωνιστές του ΚΚΕ; Δεν κατάλαβαν τα κριτήρια; Δεν έδωσαν καμία σημασία σε αυτά; Πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης;

Τίποτα από όλα αυτά, απλά είναι πιο εύκολο να κάνεις τον μετά Χριστό προφήτη. Εκ του ασφαλούς κάνουν τους αγωνιστές, ενώ μόνη τους επιδίωξη είναι να δείξουν στον κόσμο πως μόνον αυτοί πασχίζουν για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Δηλαδή αφού με την παρουσία τους έχουν αφήσει να δημιουργηθεί μία κατάσταση τρέχουν να παίξουν στην πλάτη των ανθρώπων που έμειναν χωρίς δουλειά τους σωτήρες.

Ζητάει το ΚΚΕ λοιπόν να απολογηθεί η παράταξη ΥΓΕΙΑ στους συναδέλφους που δεν προσλαμβάνονται στον διαγωνισμό, απολογούμενη λοιπόν η παράταξη ΥΓΕΙΑ αναφέρει:


Απολογούμαστε για το μέλημά μας να παρακολουθούμε τις χρονικές προθεσμίες της σύμβασης που είχε συναφθεί με το Νοσοκομείο έτσι ώστε να ψάχνουμε καθημερινά τις αναρτήσεις του ΑΣΕΠ για την έγκριση της προκήρυξης,

Απολογούμαστε γιατί εντοπίσαμε την έγκριση της προκήρυξης και θέσαμε το θέμα στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ώστε να μην μείνει το Νοσοκομείο χωρίς καθαριότητα και προστρέξουν οι κυβερνώντες στην προσφιλή τακτική του Εργολάβου επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη,

Απολογούμαστε που ήμασταν οι μόνοι που είπαμε στον Αν. Διοικητή πως η παράταση ενός επιπλέον μήνα είχε τον κίνδυνο να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα για τον μήνα αυτόν της παράτασης, γιατί δεν πατούσε πουθενά νομικά και δεν θα τον ενέκρινε ο Επίτροπος του Ελεγκτικού,

Απολογούμαστε γιατί ήμασταν οι μόνοι που βγάλαμε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προκλητική σύνθεση της Επιτροπής και είχαμε έντονη λογομαχία με την Διοίκηση του Νοσοκομείου,

Απολογούμαστε γιατί καταγγείλαμε την διαρροή των αποτελεσμάτων από μέλη της επιτροπής πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,

Απολογούμαστε γιατί κατά την ημέρα της έκδοσης των αποτελεσμάτων κάναμε έλεγχο των στοιχείων και αφού διαπιστώσαμε πως οι απορριφθέντες ήταν στην τελική κατάταξη ενημερώσαμε τα μέλη της επιτροπής και την Διοίκηση ώστε να βγει η σωστή τελική κατάταξη με αποτέλεσμα υποψήφιοι που είχαν την θέση 160 και μένανε εκτός πρόσληψης να μπούνε στην θέση 130 και να είναι μέσα στην πρόσληψη. Με αυτήν την διόρθωση αποτρέψαμε την λάθος αποστολή στοιχείων στο ΑΣΕΠ που θα είχε σαν συνέπεια είτε την πρόσληψη των απορριφθέντων, είτε την επιστροφή στο Νοσοκομείο των αποτελεσμάτων με συνέπεια την μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την λύση έκτακτης ανάγκης, τον εργολάβο.

Για όλα τα παραπάνω απολογούμαστε γιατί ήμασταν είμαστε και θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε βήμα βήμα τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο που εργαζόμαστε και δεν θα ερχόμαστε εκ των υστέρων να παριστάνουμε τους σωτήρες των εργαζομένων. Απολογούμαστε γιατί χρησιμοποιούμε κάθε πληροφορία που μπορούμε ώστε να διεκδικήσουμε το καλύτερο για όλους του συναδέλφους.

 Ψάχνω ακόμα να βρω τις ανακοινώσεις των αγωνιστών του ΚΚΕ για την στάση των συναγωνιστών τους στο Προεδρείο του Συλλόγου, των δύο Κυβερνητικών Παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε ότι αφορά την υπονόμευση της κινητοποίησης για την έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη υποδομών στο Νοσοκομείο,

 ψάχνω να βρω την ανακοίνωση των αγωνιστών του ΚΚΕ για την στάση των συμπορευόμενων, με αυτούς  κυβερνητικών συνδικαλιστών όσον αφορά την Αξιολόγηση,
 ψάχνω να βρω την ανακοίνωση των αγωνιστών του ΚΚΕ για τους συνσυμμετέχοντες  στο Προεδρείο του Συλλόγου για την άθλια λειτουργία του Συλλόγου.

Μου περνάει από το μυαλό πως χρησιμοποιείτε την αγωνία των συναδέλφων στην καθαριότητα για να διαρρήξετε τους δεσμούς σας με τους συγκυβερνήτες σας. Αν το κάνετε είναι ντροπή και αίσχος.

Θα ήθελα να είχα μία πρόταση για τους συναδέλφους που μείνανε εκτός από τον διαγωνισμό, αλλά δεν παίζω με την αγωνία για εργασία κανενός, δεν το έκανα ποτέ ούτε θα το κάνω και τώρα.   
Το δικαίωμα για εργασία το έχουν όλοι οι άνθρωποι και δεν θα κάνουμε την κατανομή στην εργασία και την ανεργία εμείς. Ούτε και θα γίνουμε έμποροι ελπίδας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους ζητάμε, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.  

Υ.Γ . Την ανακοίνωση θα την στείλω και στον 902.gr και θα περιμένω να την δημοσιεύσει σεβόμενος την δημοκρατία.

Για την παράταξη ΥΓ.Ε.Ι.Α
Μετά τιμής Τσολάκης Ιωάννης

Προϋποθέσεις για "εξέλιξη" υπαλλήλων σε Θέσεις ευθύνης



Με τις διατάξεις της παρ. 14 του αρ. 111 του ν. 4622/2019 προβλέπεται ότι «14. Η πλήρωση των θέσεων του άρθρου 8 του καταργούμενου με το παρόν ν. 4369/2016, διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από τη θέση σε ισχύ του ν. 4369/2016. Στις περιπτώσεις των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των οποίων τα όργανα διοίκησης τοποθετούνται βάσει των ιδρυτικών τους διατάξεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4369/2016, αυτά ορίζονται με απόφαση του εποπτεύοντος μέλους της Κυβέρνησης ή Υφυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»

 Τι ακριβώς μας λέει δηλαδή; ¨ότι η κυβέρνηση θα διορίζει τους Διοικητές των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (ΥΠΕ, Νοσοκομεία κλπ) με άγνωστα (γνωστά σε όλους μας ) κριτήρια.
 Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των Δημοσίων Υπαλλήλων σε όλους τους κλάδους και τις Υπηρεσίες, έχει επιδοθεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών καθώς και Διδακτορικών. Ψάχνεις να βρεις υπάλληλο χωρίς Μεταπτυχιακό με μεγεθυντικό φακό. Είναι κακό όμως ένας υπάλληλος να μεριμνά για την μετεκπαίδευσή του; Για να δούμε.
Τελευταία ακούσαμε τον Υπουργό Ανάπτυξης να τοποθετεί σύμβουλο στο γραφείο του υπάλληλο που δεν έχει ούτε καν Πτυχίο. Η απάντηση του στις επικρίσεις που δέχτηκε ήταν πως η εμπειρία του ισοδυναμεί με 10 Πανεπιστημιακούς Τίτλους. Μία από τις τελευταίες τροπολογίες που πέρασε λέει πως ο Διοικητής της ΕΥΠ θα πρέπει να έχει Πανεπιστημιακό Τίτλο ή 10ετής εμπειρία. Ασχέτως αντικειμένου η εμπειρία. Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ επίσης δεν έχει Πτυχίο. Κάποιος θα πει πως έχω έντονη αντιπολιτευτική διάθεση και για αυτό το αναφέρω αυτό. Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα, ακολουθεί συνέχεια στον συλλογισμό μου.
Οι τοποθετήσεις που γίνανε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε όλες τις θέσεις ευθύνης είχανε όλες κριτήριο τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων; Φυσικά και όχι. Σε κάποιες περιπτώσεις όντως τηρήθηκαν οι Νόμοι σε πολλές περιπτώσεις όμως αυτό που υπερίσχυσε ήταν οι γνωριμίες ή η Κομματική ταυτότητα των υποψηφίων.
Επανέρχομαι λοιπόν στα μεταπτυχιακά και τους τίτλους σπουδών γενικότερα. Πόση αξία έχει ένας Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών για να πάρει κάποιος μία θέση ευθύνης; Υπάρχουν Μεταπτυχιακά αγορασμένα έναντι αδρής αμοιβής και πολλές φορές χωρίς την συμμετοχή του υποτίθεται φοιτούντος. Ένα ολόκληρο κύκλωμα έχει στηθεί τόσα χρόνια εκμεταλλευόμενο το όνειρο του κάθε υπαλλήλου για εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν στην κατοχή τους Μεταπτυχιακά από χώρες τις Ευρώπης και όχι μόνο που όταν τους ρωτάς σε ποια πόλη το πήραν ούτε και ξέρουν, γιατί φυσικά δεν πήγαν ποτέ.

Ας επανέλθουμε στο δημόσιο και τις θέσεις ευθύνης. Τίθενται τα εύλογα ερωτήματα:
1.     Γιατί τόσα χρόνια αφού υπάρχει το νομικό πλαίσιο δεν έχουν γίνει κρίσεις από τις πολλές κυβερνήσεις που έχουν αλλάξει;
2.     Είναι δίκαιο να πριμοδοτείται η προηγούμενη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης οι οποίες δόθηκαν χωρίς κρίσεις;
3.     Ποιόν εξυπηρετούν οι αναθέσεις θέσεων ευθύνης με το πρόσχημα της λειτουργικότητας των οργανισμών;
4.     Αφού δεν έχουν σκοπό να κάνουν κρίσεις γιατί έχουν ωθήσει τους εργαζόμενους σε σαφάρι τίτλων σπουδών;

Η σημερινή κυβέρνηση ήρθε να νομιμοποιήσει επί της ουσίας το καθεστώς το οποίο εδώ και χρόνια λειτουργεί στο Ευρύτερο Δημόσιο. Τοποθετήσεις με γνώμονα μόνο τις διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Όταν τα ίδια τα όργανα του κράτους παρανομούν εν γνώσει τους είναι πιο εύκολο για αυτά να νομιμοποιήσουν την παρανομία.
Εν κατακλείδι ο Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών από μόνος του δεν σε τοποθετεί σε μία θέση ευθύνης εάν δεν συνοδεύεται από τις ανάλογες Κομματικές ή Πολιτικές «γνωριμίες».
Θέλω να επισημάνω την ασάφεια του νόμου καθώς και της εγκυκλίου που σκόπιμα πιστεύω τοποθετήθηκε, για να κάνει απόλυτα σαφή τον τρόπο τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης «διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από τη θέση σε ισχύ του ν. 4369/2016.». Είναι με βάση την αρχή ορθής νομοθέτησης όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

 Σαφώς και υπάρχουν πολλές παράμετροι που μπορούν να ειπωθούν στο παραπάνω ζήτημα, καθώς και προσωπικές εμπειρίες πολλών από εμάς που αναδεικνύουν την στρεβλή λειτουργία της Διοίκησης του Δημοσίου.  Εκεί που στέκομαι όμως είναι η συνειδητή απαξίωση της λειτουργίας του Δημοσίου και από αυτούς που είναι σφοδροί επικριτές του αλλά και από αυτούς που είναι σφοδροί υπερασπιστές του.

Μετά τιμής

Τσολάκης Ιωάννης


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ