Δελτίο Τύπου για την Κινητοποίηση της 28/1/2021 και τα θέματα που τέθηκαν στον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ

 Νίκαια 29/1/2021

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/1/2021 μαζική πορεία και συγκέντρωση των σωματείων εργαζομένων 8 νοσοκομείων (ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, ΨΝΑ, ΜΕΤΑΞΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ) στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ.

Εκπρόσωποι και των 8 σωματείων καθώς και μία εκπρόσωπος των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ με το πρόγραμμα 4000 συναντήθηκαν με τον διοικητή της ΥΠΕ κ. Ροϊλό. Οι απαντήσεις σχετικά με τα αιτήματα μας ήταν:

- «Το αίτημα για την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι απόλυτα δίκαιο και αυτονόητο, το υποστηρίζω. Δεν είμαι όμως εγώ που νομοθετώ». Για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είπε ότι θεωρεί ότι και οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι με κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ και οι ΣΟΧ καλύπτουν μόνιμες-διαρκείς και όχι παροδικές λόγω Covid ανάγκες και τους χρειάζεται το σύστημα . Δεν είπε όμως πως πρέπει να μονιμοποιηθούν και όπως θα φανεί και παρακάτω παρόλο που θεωρεί πως καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, εξέφρασε έμμεσα πολιτική θέση που είναι κατά των μονιμοποιήσεων και υπέρ των ιδιωτικών συνεργείων.

-Σχετικά με τον εμβολιασμό, την ανάγκη προσλήψεων και την ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ (και για το σκοπό αυτό), είπε ότι από τις 10/2 ( όταν τελειώσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού) τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και το ογκολογικό ΜΕΤΑΞΑ θα σταματήσουν να εμβολιάζουν το γενικό πληθυσμό και το ίδιο θα συμβεί σταδιακά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Την υπερφόρτωση των νοσοκομείων (και στους εμβολιασμούς) την απέδωσε στις ειδικές συνθήκες ψύξης και παρασκευής του εμβολίου της Pfizer. Δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για ενίσχυση της ΠΦΥ στην 2η περιφέρεια, ούτε για το Λοιμωδών, εκτός από μια γενικόλογη αναφορά για ενεργοποίηση το επόμενο διάστημα κινητών συνεργείων εμβολιασμού από τον ΕΟΔΥ. Για προσλήψεις επισκεπτών υγείας στην ΠΦΥ είπε «ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι»! Στις διαμαρτυρίες μας, ότι τα ίδια λέτε και για γιατρούς, νοσηλευτές κλπ, και ότι η μειωμένη προσφορά δεν οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν υγειονομικοί αλλά στη σύμβαση επικουρικού και όχι μόνιμου προσωπικού που προκηρύσσεται … δεν απάντησε.

-Σε σχέση με τις υπέρ-επείγουσες ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας, είπε ότι αύριο (29/1) θα βγει προκήρυξη για ταχύρρυθμες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή για επικουρικό προσωπικό όπου θα έχει μεταξύ άλλων θέσεις για επισκέπτριες Υγείας αλλά και Νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν είπε τίποτα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο σχέδιο με τα προηγούμενα κύματα (κλείσιμο ή περιορισμός λοιπών τμημάτων για τις ανάγκες Covid).

-Για τους εργολάβους στα νοσοκομεία υπεραμύνθηκε των «οικονομοτεχνικών μελετών» που είναι αντικειμενικές …. και με βάση αυτές αποφασίζεται αν συμφέρουν ή όχι οι εργολάβοι στο δημόσιο. Για δε τις κατάφωρες εργασιακές παραβάσεις που κάνουν απέναντι στους εργαζόμενους και τους ανεπαρκείς ελέγχους, είπε ότι όπου υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες θα επεμβαίνει.

- Από εμάς τέθηκε το θέμα της επαγγελματικής εξουθένωσης του προσωπικού, λόγο της υπό-στελέχωσης αλλά και των μετακινήσεων προσωπικού από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να κόβονται τα λιγοστά ρεπό των συναδέλφων. Επίσης τέθηκε η επιδείνωση της κατάστασης λόγο συχνών κρουσμάτων σε προσωπικό του Νοσοκομείου και ότι η καραντίνα που βγαίνουν αρκετοί συνάδελφοι επιδεινώνει τις εργασιακές συνθήκες για τους υπόλοιπους που καλούνται να καλύψουν τα κενά. Του αναφέρθηκε πως τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης 19 συνάδελφοι και το κύμα συνταξιοδοτήσεων προβλέπεται το επόμενο χρονικό διάστημα να αυξηθεί, γεγονός που οφείλεται τόσο στο επαγγελματικά γερασμένο προσωπικό όσο και στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο νοσοκομείο. Για όλα τα παραπάνω δεν πήραμε καμία απάντηση.

- Του τέθηκε το θέμα της μη λειτουργίας Διοικητικού Συμβουλίου στο νοσοκομείο εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο λόγο του μη ορισμού του από το υπουργείο υγείας. Τονίσθηκε πως αυτό δημιουργεί τρομερές δυσλειτουργίες για ένα τόσο μεγάλο Νοσοκομείο και ότι υπάρχει σοβαρή υποψία δόλου στον μη ορισμό του. Αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και αφού απέκλεισε τον δόλο, απέδωσε την καθυστέρηση σε γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες του Υπουργείου Υγείας.

- Από την συνάδελφο συμβασιούχο του ΟΑΕΔ τέθηκε θέμα υποτίμησης του ρόλου τους στο σύστημα Υγείας, γεγονός που αποδεικνύεται από την μη αναφορά της πολιτικής ηγεσίας στους συναδέλφους του ΟΑΕΔ, όταν γίνεται λόγος για την προσφορά των συμβασιούχων στο σύστημα υγείας. Απάντησε πως όταν αναφέρονται στους συμβασιούχους εννοούν και τους 4000 του ΟΑΕΔ και πως ο ίδιος δέχεται την υπόμνηση της συναδέλφου και υποσχέθηκε πως θα το διορθώσει.

Τέλος, είπε ότι είναι πρόθυμος να έρθει σε ένα αμφιθέατρο νοσοκομείου πχ ΑΤΤΙΚΟ ή Νίκαια και να συζητήσει πιο διεξοδικά με τα σωματεία και για άλλα θέματα (διοικητικό προσωπικό, φύλαξη, ράντζα, εφημέρευση και άλλα).

Συνάδελφοι , είναι φανερό ότι οι απαντήσεις δεν μας ικανοποιούν. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις μας ζητούν όλο και περισσότερα χωρίς να δίνουν τίποτα.

Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας, και στις μεγάλες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται αλλά και καθημερινά στους χώρους δουλείας. Η κινητοποίηση της Πέμπτης ήταν ένα βήμα για την ουσιαστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Σε κόντρα των πολιτικών και γραφειοκρατικών θέσεων της κυβέρνησης, αλλά και του ετέρου της, τα ΜΜΕ που δεν πρόβαλαν καμία κινητοποίηση των νοσοκομείων, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων μας.

Ο Παν-υγειονομικός ξεσηκωμός για τη νίκη των διεκδικήσεων μας συνεχίζεται.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γραμματέας
Τσολάκης Ιωάννης          Βλάχος Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ