Αγωνιστική Συσπείρωση για την Αξιολόγηση


Συνεχίζουμε την Απεργία-Αποχή από όλες τις διαδικασίες  της αξιολόγησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σωματείου μας συζήτησε τις εξελίξεις με την «ηλεκτρονική αξιολόγηση» και κατέληξε στην απόφαση για συνέχιση της απεργίας-αποχής από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης.
Σαν παράταξη επικεντρώνουμε στα εξής σημεία:
  1. Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλει την εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης στους εργαζόμενους στους δημόσιους φορείς, παρά την εκφρασμένη αντίθεσή μας. 

    2. Η προώθηση της ηλεκτρονικής αξιολόγησης, από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η ψήφιση της στη Βουλή (άρθρο 9 ν. 4553/27-4-2018), αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δυναμώνει την επίθεσή της στους Δημοσίους Υπαλλήλους, ενισχύοντας το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο που διέπει τη αντιδραστική αξιολόγηση στο Δημόσιο. 

    3. Η κυβέρνηση αξιοποίησε το διάστημα του ψευδεπίγραφου διαλόγου Γεροβασίλη-ΑΔΕΔΥ, για να οργανώσει την επίθεσή της, προωθώντας και τα άλλα εργαλεία που διαθέτει και που συνδέονται με την λεγόμενη αξιολόγηση, όπως τα ψηφιακά οργανογράμματα, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, την κινητικότητα και την στοχοθεσία.

    4. Η απόφασή μας για αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, είναι αναγκαία γιατί συνεχίζουν να υφίστανται όλοι οι αρνητικοί παράγοντες, που προσδιόριζαν το περιεχόμενο του νόμου Βερναρδάκη (ν.4369/2016), όπως τους έχουμε περιγράψει από την 1/4/2017 με το υπ’ αριθ. 37 έγγραφό μας (συνημμένο 1). Συνεχίζουμε γιατί:
  • Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στους Περιφερειάρχες κ.α. να δίνουν «bonus» μισθολογικά κλιμάκια σε όποιο εργαζόμενο θέλουν, να πληρώνονται διαφορετικά εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
  • Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στους Περιφερειάρχες κ.α. να προωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά όποιον εργαζόμενο θέλουν, «βαφτίζοντας» όποιες θέσεις εργασίας θέλουν, μέσα από τα «περιγράμματα θέσεων εργασίας» ως ιδιαίτερης σημασίας!!!
  • Δεν θέλουμε να συνυπογράψουμε την απόλυση κανενός συναδέλφου.
  • Δεν αποδεχόμαστε την εκβιαστική και τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη-Μητσοτάκη, που ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση, τιμωρώντας τους συναδέλφους, που μετέχουν στην προκηρυγμένη «απεργία-αποχή» από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, με την στέρηση του δικαιώματος τους επιλογής στις όποιες διαδικασίες «κρίσεων» θέσεων ευθύνης γίνονται.
  • Δεν δεχόμαστε να αποτελούμε ένα  χειραγωγημένο υπαλληλικό προσωπικό που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις και στοχεύσεις. 

    5. Η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε και απέστειλε στις 17/5/2018 προς την ΕΝΠΕ, τους υπουργούς κλπ ΕΞΩΔΙΚΟ για την προκήρυξη «απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την διαδικασία αξιολογήσεως, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου».

    6. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την υπ’ αριθ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.2 /35/οικ.18485/24-5-2018 Απόφασή του (ΦΕΚ Β’ 1882) και την σχετική του εγκύκλιο θέτει νέες προθεσμίες για την διενέργεια της ηλεκτρονικής πλέον αξιολόγησης, έτους 2017. 

         Στο κάλεσμα της υπουργού προς τις Δ/νσεις Διοικητικού προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της συμπλήρωσης των εκθέσεων αξιολόγησης εκτός όλων των παραπάνω προσθέτουμε τα εξής:

         α. Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας εργαζόμενος να συμπληρώσει προσωπικά του δεδομένα, όπως το ΑΦΜ, σε καμία κατάσταση, σε καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα και σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν την συμπλήρωση των προσωπικών τους στοιχείων, εάν αυτό ζητηθεί, συμπληρώνοντας την παρακάτω «δήλωση αποχής».

        β. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να επεξεργαστεί (συλλογή, καταχώρηση, αποθήκευση κλπ) προσωπικά δεδομένα (παρ. 2 αρ. 4 του ΓΚΠΔ) ενός εργαζόμενου, όπως το ΑΦΜ, χωρίς τη συγκατάθεσή του, να «καταρτίζει το προφίλ» του (παρ. 4 αρ. 4 του ΓΚΠΔ: οποιαδήποτε μορφή αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συνίσταται στη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την αξιολόγηση ορισμένων προσωπικών πτυχών ενός φυσικού προσώπου, ιδίως για την ανάλυση ή την πρόβλεψη πτυχών που αφορούν την απόδοση στην εργασία) χωρίς να τηρεί βασικές προβλεπόμενες αρχές και διαδικασίες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν να συμβάλουν εκ της θέσεώς τους στην συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων των εργαζομένων, εάν αυτό ζητηθεί, συμπληρώνοντας την παρακάτω «δήλωση αποχής» .

     

    8.Καλούμε όλους τους συναδέλφους 

        -Να καταθέσουν στα Σωματεία τους τις δηλώσεις συμμετοχής τους στην αποχή.

    -Να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση την συμμετοχή τους στην Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση. Να μην βάλει κανείς πάνω από τα συμφέροντα των συναδέλφων και του συνδικαλιστικού κινήματος προσωπικές του επιδιώξεις και φιλολοξίες.  

     

    9. Καλούμε όλους τους προϊσταμένους να τοποθετηθούν στο πλάι των συναδέλφων,  να μην δεχτούν να αποτελέσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό.

     

     

    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

     

     

Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com

Γιατί συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση;


Κατάσταση στα Νοσοκομεία
Αυτή τη στιγμή στα Νοσοκομεία όλης της χώρας υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού , σε όλες τις ειδικότητες. Το προσωπικό που υπηρετεί, στην πλειοψηφία του, εργάζεται πάρα πολλά χρόνια σε δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες εργασίας με κυκλικό ωράριο. Εκτελεί καθήκοντα τα οποία δεν ανταποκρίνονται πάντα στην ειδικότητα του π.χ νοσηλευτής κάνει γραμματειακή υποστήριξη, κάνει τον εργάτη, τον φορέα κλπ.

Οι θέσεις ευθύνης ( Διευθυντών και Προϊσταμένων) έχουν δοθεί, οι περισσότερες, με ανάθεση σε συναδέλφους χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς προηγουμένως να υπάρξει κάποια διαγωνιστική διαδικασία.

Οι οργανισμοί των Νοσοκομείων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική δυναμικότητα τους και από πλευράς κλινών αλλά και διάρθρωσης των τμημάτων. Λειτουργούν τμήματα που δεν περιλαμβάνονται στους οργανισμούς. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η υποστελέχωση να είναι κατά ένα μέρος νομοθετημένη.

Ελαστικές σχέσεις εργασίας σε έναν χώρο με πάγιες και διαρκείς ανάγκες σιγά σιγά γίνεται καθεστώς.

Ο νόμος της Αξιολόγησης
Ο νόμος για την Αξιολόγηση προβλέπει, Νόμος 4369/2016 -Άρθρο 22, στοχοθεσία σε όλη την διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, από το υπουργείο μέχρι το τμήμα. Στοχοθεσία δεν έχει τεθεί ακόμα όπως όλοι γνωρίζουμε.

Ο νόμος για την Αξιολόγηση προβλέπει, Νόμος 4369/2016 -Άρθρο 23, Ολομέλεια Διεύθυνσης και Τμημάτων, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι και η οποία εγκρίνει τους στόχους της Διεύθυνσης και του τμήματος καθώς και τα μέτρα βελτίωσης που πρέπει να παρθούν. Δεν έχει συγκληθεί καμία ολομέλεια μέχρι σήμερα.

Ο νόμος για την Αξιολόγηση προβλέπει, Νόμος 4369/2016 -Άρθρο 19, Συμβουλευτική Συνέντευξη από τον άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενο για τον καθορισμό διορθωτικών ενεργειών για την καλύτερη λειτουργία του τμήματος. Το προσπεράσαμε και αυτό το βήμα.

Επιπτώσεις από την απεργία-αποχή από την Αξιολόγηση
Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση από το προηγούμενο έτος με εξώδικο που έχει αποστείλει σε όλα τα υπουργεία. Φέτος απέστειλε νέο εξώδικο για συνέχιση της απεργίας-αποχής. Το παρόν εξώδικο μας κάλυπτει όλους μέχρι την στιγμή που το κράτος θα κηρύξει, αν το κάνει, την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Να θυμίσουμε πως με τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός πέρυσι, αποκλείονται από την συμμετοχή τους σε κρίσεις θέσεων ευθύνης όσοι δεν συμμετέχουν στην διαδικασία αξιολόγησης, είτε σαν αξιολογούμενοι είτε σαν αξιολογητές. Πρόκειται για μια Αντισυνταγματική, Παράνομη και Απεργοσπαστική τροπολογία, η οποία έχει ήδη καταπέσει με αποφάσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Να τονίσουμε πως για τους υπόλοιπους συναδέλφους που δεν προσδοκούν θέση ευθύνης, η αποχή από την Αξιολόγηση δεν έχει καμία υπηρεσιακή επίπτωση.

Τι έχει αλλάξει λοιπόν από παλαιότερες Αξιολογήσεις;
Αυτό που άλλαξε είναι ότι ζούμε σε εποχές μνημονίου και θα συνεχίσουμε να τις βιώνουμε για πολύ καιρό ακόμα. Οι παλιές τυπικές και ανούσιες Αξιολογήσεις δεν υπάρχουν πλέον.
Πόσο πραγματικές θα είναι οι παρούσες Αξιολογήσεις, όταν αυτός που θα σε αξιολογήσει δεν έχει κριθεί; Σε ποιο αντικείμενο θα σε αξιολογήσει; Μήπως και στα αλλότρια καθήκοντα που όλοι μας εκτελούμε με τις παρούσες συνθήκες; Ποιος θα σε προφυλάξει από την αυθαίρετη νομοθέτηση της εκάστοτε κυβέρνησης, έτσι ώστε οι Αξιολογήσεις να μην χρησιμοποιηθούν για απολύσεις ή άλλες δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος σου;

Μέχρι λοιπόν να α) δημιουργηθούν Οργανισμοί Νοσοκομείων που να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες β) Να γίνουν κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών γ) Να καλυφθούν οι κενές Οργανικές θέσεις με τους νέους Οργανισμούς δ) Να τηρήσει το κράτος τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με τον νόμο, στο κομμάτι της Αξιολόγησης που το αφορά,

επιλέγουμε
Αποχή από την Αξιολόγηση διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σύμφωνα με τα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Ενώνουμε τις φωνές μας, τις κάνουμε κραυγή και διεκδικούμε τα αυτονόητα.